Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Pot câinii să fie infectați cu variola maimuței? Semne și simptome că animalul vostru de companie este infectat

Pot câinii să fie infectați cu variola maimuței/ Freepik
Pot câinii să fie infectați cu variola maimuței/ Freepik

Recent, a fost înregistrat primul caz de variola maimuței la un câine. Animalul a luat virusul de la stăpânii săi și este primul caz de transmitere de la om la animale. Având în vedere aceste lucruri, iată ce trebuie să știți despre variola maimuței la animalele de companie și cum vă dați seama dacă patrupedul vostru are simptome.

În acest moment, aproximativ 35.000 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în întreaga lume, înregistrându-se deja 12 decese. Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala ca urgență sanitară globală în luna iulie, iar acum, a fost înregistrat primul caz de transmitere de la om la animal.

OMS i-a avertizat pe stăpânii de animale să se izoleze de acestea dacă sunt infectați cu virusul. Variola maimuței se răspândește prin contact cu pielea sau prin atingerea unor țesături, precum haine, lenjerii de pat sau prosoape folosite de o persoană infectată.

Ce trebuie să știi despre infecția cu variola maimuței la animalele de companie

Un studiu realizat de publicația medicală The Lancet susține că animalele de companie pot lua variola maimuței. Cu toate acestea, experții în sănătate îi asigură pe oameni că este foarte rar.

„Riscul este extrem de scăzut. Modul în care animalele noastre de companie ar fi infectate este probabil printr-un contact extrem de strâns”, a declarat Lori Teller, președintele Asociației Medicale Veterinare Americane.

Aceasta declarație vine după ce un câine a fost infectat cu variola maimuței după ce a dormit împreună cu stăpânii săi. Cu toate acestea, nu există dovezi clare care arată că animalele de companie pot transmite boala altor câini sau oamenilor. De asemenea, nu au fost raportate cazuri de variola maimuței la alte animale de companie, cum ar fi pisici sau hamsteri. Cu toate acestea, Teller avertizează că iepurii și șoarecii sunt mai predispuși să ia virusul.

Pe lângă evitarea contactului cu animalele de companie dacă ești infectat, OMS sfătuiește să scapi de gunoi cu grijă pentru a reduce riscul de a infecta alte animale.

Semne și simptome ale variolei maimuței la animalele de companie

Semnele de infecție cu variola maimuței în rândul animalelor de companie includ oboseală, lipsa poftei de mâncare, tuse, secreții nazale, balonare și febră. Președintele Asociației Medicale Veterinare Americane, Lori Teller, susține că „este important să rețineți că acestea sunt simptome comune ale multor boli respiratorii sau infecții virale”.

Dacă o erupție cutanată sau alte două simptome clinice apar pe un animal de companie în 21 de zile de la expunere, oamenii trebuie să-și anunțe medicul veterinar pentru o evaluare profesională.

Ce ar trebui să fac dacă animalul meu de companie are variola de maimuță?

Dacă animalul tău de companie are variola maimuței, experții în sănătate recomandă să-l separi de alte animale și să minimizezi contactul direct cu oamenii timp de cel puțin 21 de zile. Stăpânii ar trebui, de asemenea, să se spele frecvent pe mâini și să folosească mănuși, protecție pentru ochi, măști de față și chiar o halat de unică folosință în timp ce își îngrijesc animalele de companie infectate, conform îndrumărilor specialiștilor.

Încercați să evitați pe cât posibil contactul direct cu animalele de companie, dar încercați totuși să-l scoateți afară pentru un pic de mișcare.

Ce să nu faci dacă animalul tău de companie are variola maimuței

În primul rând, nu eutanasiați și nu abandonați animalele de companie dacă acestea au fost potențial expuse sau s-a confirmat că au variola maimuței.

Medicii avertizează că nu este deloc indicat să ștergeți sau să spălați animalul de companie cu dezinfectanți chimici, alcool, peroxid de hidrogen, dezinfectant pentru mâini, șervețele umede antibacteriene sau alți agenți de curățare.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite