Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Animalele de companie ajută copiii să-și dezvolte creierul. Iată de ce este bine ca micuțul tău să aibă un prieten blănos

Animalele de companie ajută copiii să-și dezvolte creierul/ Freepik
Animalele de companie ajută copiii să-și dezvolte creierul/ Freepik

Pentru mulți dintre noi, animalele de companie reprezintă cele mai iubite și mai drăgălașe membre de familie. Ele ne oferă iubire, afecțiune, zile senine și pline de speranță spre o lume mai bună și mai liniștită, trecând alături de noi, prin multe stări și etape ale vieții. Aceștia pot ajuta la întărirea relațiilor de cuplu, pot fi foarte buni prieteni de joacă ai micuțului dumneavoastră și pot reprezenta un extraordinar companion pentru părinți.

Conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii, 63% dintre locuitorii cu un copil sub vârsta de 12 luni, dețin un animal de companie, iar un alt studiu, de această dată, unul australian, a arătat că 10% din locuitori cumpără un animal de companie în perioada în care copilul începe școala.

Mulți părinți urmează efectul intuiției și consideră că deținerea unui animal de companie le poate dezvolta copilului lor anumite simțuri, printre care grija, afecțiunea față de animale, responsabilitatea și empatia. Conform spuselor cercetătorului Megan Mueller, este foarte important ca un copil să conștientizeze că părerea pe care el o deține este diferită de cea a celuilalt cu care interacționează. Tot ea spune că această lecție se învață mai ușor alături de un animal de companie decât cu ajutorul unui membru al familiei sau cu un coleg de clasă.

Însă, beneficiile pe care le poate oferi un micuț companion sunt nenumărate. Animalele pot influența aspectele sociale, cele legate de sănătatea fizică, dar și pe cele legate de dezvoltarea cognitivă. Pentru copii cu autism și familiile lor, animalele pot ajuta la reducerea stresului și pot contribui la o formare osoasă mai bună.

Alte studii arată că micuții pot câștiga foarte multe și în timp real de la acești companioni. Într-o altă serie de studii, copiii au făcut mai puține greșeli într-o anume activitate care le-a solicitat creierul, atunci când patrupedul lor le-a fost alături. În cazul părinților lor, simpla modalitate de a avea un animal în casă le schimbă starea de spirit, le crește doza de bucurie și le îmbunătățește starea de sănătate. Un studiu realizat pe 4000 de copiii, cu vârste cuprinse între 5-7 ani, a arătat că deținătorii de patrupezi au mai puține probleme în a interacționa cu colegii lor și în a se comporta.

Astfel, copiii care dețin un micuț prieten blănos sunt mult mai activi, petrec mai puțin timp în fața ecranelor și dorm mai mult, în comparație, cu cei care nu dețin niciun animal.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite