Alegeri SUA 2020. Cum văd europenii scrutinul din America. Dacă bătălia Trump vs. Biden s-ar da în Europa, actualul președinte n-ar lua nici 20% din voturi

Alegeri SUA 2020
Alegeri SUA 2020

Peste două săptămâni vom afla cine va fi cel mai influent om de pe planetă în următorii patru ani. America votează, dar o dată cu ea întreaga lume vibrează şi rezonează cu ce se întâmplă acolo, fiindcă soarta unei bune părți de pe planetă depinde dacă la Casa Albă rămâne Donald Trump sau se va instala Joe Biden.

Pentru Europa este mai mult o chestiune de strategie politică, iar democrații de la Washington au fost în ultimele decenii mai susținuți decât republicanii. Asta şi pentru că, spre exemplu, Partidul Democrat al lui Joe Biden este afiliat puternicului grup social-democrat din Parlamentul European, deoarece democrații sunt membri ai Alianței Progresiste, formată din partide social-democratice din întreaga lume. În schimb, Partidul Republican este doar partener regional al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), grupare ce are doar 62 din cele 705 locuri ale Parlamentului European.

Simpatia pentru democrați se regăseşte şi la nivelul opiniei publice europene, asta şi datorită carismei lui Barack Obama, care a condus SUA între 2008 şi 2016, suprapusă peste imaginea de clovn pe care presa i-a zugrăvit-o lui Donald Trump. Dacă europenii ar vota preşedintele SUA, Trump abia dacă s-ar apropia de 20%, dar se pare că lucrurile se văd cu totul altfel din America. Asta nu i-a împiedicat însă pe europeni să facă propriile lor sondaje de opinie.

În timp ce anumite institute de sondare au pus o întrebare ipotetică solidă și clară cu privire la intenția de vot, altele i-au întrebat pe europeni cine ar prefera să câștige. Sondajele europene cu privire la această problemă pot fi, prin urmare, împărțite în două.

Citește și: Un bărbat care îl credea pe Donald Trump Dumnezeu a refuzat să mai mănânce după ce președintele SUA s-a infectat cu Covid. După nouă zile, acesta a murit de epuizare și de foame

Pentru intențiile de vot specifice, în Olanda, institutul de cercetare Kieskompas a constatat că 65,6% dintre alegători l-ar susține pe Joe Biden, în timp ce doar 16,5% ar vota pentru Trump, în cazul în care olandezii ar fi eligibili pentru a vota la alegeri. 12% ar vota pentru un alt candidat, în timp ce 6% nu sunt siguri de părerea lor în momentul de față. Excluzându-i pe cei indecisi, cursa s-ar traduce într-o victorie la scor a candidatului democrat Biden, cu 70%, față de 18% , procentul lui Trump, alți candidați urmând să împartă restul de 12% din voturi.

Kieskompas a efectuat sondaje și în Belgia, mai precis în Flandra. Şi aici alegătorii l-au ales pe Biden, cu 68%, față de 14% pentru Trump, cu 11,9% votând alți candidați, în timp ce 5,9% nu sunt siguri de preferința lor de vot. Excluderea din nou a celor indecisi ar produce un rezultat apoape similar celui din Olanda, cu Joe Biden câștigând cu ușurință, scor 72% – 15%.

În Grecia, agenția de votare ProRata i-a întrebat pe alegători: „Dacă mâine ar avea loc alegeri prezidențiale în SUA şi ați fi eligibil pentru vot, pe cine ați alege?”. Sondajul a constatat că 71% ar vota pentru Joe Biden la alegeri și doar 15% ar vota pentru Trump. Cei care au spus „Nu știu” au fost de 14%, iar excluderea lor ar genera o victorie de 83-17 pentru fostul vicepreședinte Biden.

În Finlanda, sondatorul Kantar TNS a constatat că 75% ar dori ca Joe Biden să câștige alegerile, în timp ce doar 10% ar vota pentru Trump, 3% pentru alții și 12% sunt indecisi. Excluderea indecizilor ar duce o victorie a lui Biden cu 85% – 11%, 3% dintre alegători alegând un alt candidat. Alegătorii tuturor partidelor l-au favorizat pe Biden în fața lui Trump,  exceptându-i pe naționaliştii de dreapta din Finns Party.

Citește și: Top 10 cei mai bogați președinți din istoria SUA. Jumătate dintre ei au strâns averi fabuloase din exploatarea sclavilor

Trecând de la intenții stricte de vot la o idee mai generală despre cine ar dori să câștige cursa, cel mai amplu sondaj a fost realizat de YouGov, care a selectat alegători din șapte țări europene, întrebând: Cine ați vrea să câştige alegerile prezidențiale din SUA 2020 și să devină următorul președinte al Statelor Unite?. Următoarele cifre din sondajul YouGov sunt prezentate fără a exclude persoanele indecise, pentru a oferi o imagine de ansamblu mai completă asupra problemei și sentimentelor populației, deoarece nu este o intenție de vot. (Notă: procentele citate mai jos ca parte a sondajului YouGov nu se vor adăuga până la 100% singure, deoarece datele complete includ respondenții care sunt indecisi și cei care sunt neutri cu privire la întrebare).

În Germania, 71% au răspuns că ar dori să-l vadă pe Joe Biden câștigând alegerile, în timp ce doar 11% au spus că ar dori să-l vadă pe Donald Trump rămânând la Casa Albă. Mai mult, 69% dintre germani consideră că acțiunile lui Donald Trump în calitate de președinte au avut un impact negativ asupra țării lor, conform unei alte întrebări adresate în sondaj: „Ce impact, dacă există, credeți că au avut asupra țării dvs, acțiunile lui Donald Trump, ca președinte?”. 68% dintre respondenți consideră şi că Trump a fost necinstit în campania electorală. În Germania există, de asemenea, un alt sondaj, realizat pentru televiziunea publică ZDF, conform căruia 86% din electoratul german îl favorizează pe Biden în fața lui Trump. Doar 6% dintre nemți ar dori să-l vadă pe Trump câștigând viitoarele alegeri.

Italienii, cei mi favorabili lui Trump

Nici în Franța, situația nu diferă, YouGov afirmând că doar 14% dintre alegători sunt în favoarea lui Donald Trump, în timp ce 64% ar dori să-l vadă pe Joe Biden câștigând alegerile prezidențiale din noiembrie. 72% cred că Președinția lui Donald Trump a avut un impact negativ asupra lumii în timp ce 64% dintre francezi cred că acesta a fost un  preşedinte cu performanțe slabe. În Spania, 16% dintre alegători ar dori să-l vadă pe Donald Trump câștigând alegerile, spre deosebire de cei 69% care ar dori să-l vadă pe Joe Biden ca nou președinte al SUA.

Italienii sunt cei mai favorabili lui Donald Trump în sondajul YouGov menționat. Dar, chiar și aici, doar 20% ar dori ca el să câștige alegerile, în timp ce Joe Biden atinge 58%. Într-adevăr, doar 12% dintre alegătorii din Italia cred că campania electorală a lui Donald Trump a fost în mare parte cinstită. Suedia a fost adesea citată de Donald Trump ca un exemplu negativ de țară, iar alegătorii din acest stat scandinav par să fi pus asta la suflet: doar 18% ar dori să-l vadă pe Trump câștigând alegerile, 65% dintre alegători susținându-l pe adversarul său. Cel mai mic sprijin pentru Trump, potrivit sondajului YouGov, se găsește în Danemarca. Doar 6% dintre alegători ar dori să-l vadă pe titularul actual câștigând alegerile; 80% spun același lucru despre Joe Biden. În cazul Austriei, un sondaj efectuat de Research Affairs a constatat că 83% îl susțin pe Joe Biden, comparativ cu doar 17% dintre alegătorii hotărâți care îl susțin pe Trump.

Citește și: Distanțarea socială, controversa anului 2020. Istoria tulburătoare a conceptului care de două secole îi împinge pe oameni să se înstrăineze unul de altul

Sondaje a avut loc și în afara UE. YouGov, menționat anterior, i-a întrebat şi pe alegătorii din Regatul Unit despre cum văd alegerile din SUA, dar şi aici baza de sprijin a lui Trump este destul de subțire. YouGov a constatat că 61% dintre alegătorii din Regatul Unit ar dori să-l vadă pe Biden învingându-l pe Trump. 13% îl susținân pe actualul locatar de la Casa Albă, iar 26% dintre respondenți sunt indecisi. În Elveția, Gallup Schweiz a aflat că 63% dintre elvețieni ar vota pentru Biden și 13% pentru Trump, în timp ce 24% nu ar ști sau ar vota pentru un alt candidat.

Bătălia Trump vs. Biden, în Europa

  • Danemarca 80% Biden – 6% Trump
  • Germania 71% Biden – 11% Trump
  • Spania 69% Biden – 16% Trump
  • Suedia 65% Biden – 18% Trump
  • Franța 64% Biden – 14% Trump
  • Marea Britanie 61% Biden – 13% Trump
  • Italia 58% Biden – 20% Trump

Sursă foto: The Wall Street Journal

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite