Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Top 10 cei mai bogați președinți din istoria SUA. Jumătate dintre ei au strâns averi fabuloase din exploatarea sclavilor

Top 10 cei mai bogați președinți din istoria SUA/ Pexels
Top 10 cei mai bogați președinți din istoria SUA/ Pexels

Ne desparte mai puțin de o lună până la alegerile din SUA, când vom afla dacă pe scaunul rezervat celui mai puternic om al lumii va rămâne Donald Trump sau locul va fi ocupat pentru următorii patru ani de rivalul său democrat Joe Biden.

În mod tradițional, scaunul a fost ocupat de bărbați care au reușit anterior pe cont propriu şi au făcut averi considerabile încă dinainte de a-şi depune candidatura. Pentru aceștia, salariul este un bonus, chiar dacă deloc de neglijat.

În prezent, funcția de președinte al Americii este retribuită cu 400.000 dolari anual, dar au fost vremuri când salariul era mult mai mare. Spre exemplu, în 1909, șeful statului încasa echivalentul a două milioane de dolari în timpurile noastre. Iată topul celor mai puternici bărbați care au locuit vreodată la Casa Albă:

10. John Tyler

A fost al zecelea președinte al SUA, cu un mandat între anii 1841 şi 1845. El a fost vicepreședinte sub conducerea lui William Henry Harrison, care a murit la doar 31 de zile de preluarea mandatului. A stabilit precedentul pentru transferul recunoașterii prezidențiale depline unui vicepreședinte, după moartea unui preşedinte al SUA aflat în funcție. John Tyler s-a născut într-o familie proeminentă din Virginia şi a moștenit o plantație de tutun de peste 400 de hectare, unde avea câteva zeci de sclavi. Se estimează că averea lui Tyler era la vremea respectivă echivalentul a 57 de milioane de dolari actuali.

9. Franklin D. Roosevelt

A ocupat funcția de președinte al SUA din 1933 până la moarte, în anul 1945. Ambii săi părinții proveneau din familii înstărite. El a ales să nu se odihnească pe lauri ca un om bogat. Tatăl său a terminat Facultatea de Drept, dar a decis să nu profeseze după ce a primit o generoasă moștenire. Nu aceasta a fost însă şi calea aleasă de Franklin Delano Roosevelt. La fel ca tatăl său, a urmat Facultatea de Drept, dar a fost incredibil de ambițios și a reușit să promoveze examenul de barou cu mult înainte de absolvire. Carierele sale juridică și politică au contribuit la o valoarea netă a averii sale de aproximativ 66 de milioane de dolari, în bani actuali.

8. Bill Clinton

Bill Clinton a crescut mult diferit față de mulți dintre președinții de pe această listă. El a crescut într-o familie de muncitori, astfel că bogăția lui nu a fost moștenită de generații. Tatăl său, care a murit cu câteva luni înainte de nașterea lui Bill, era vânzător, iar mama sa a mers la școala de asistente medicale. Mai târziu, ea avea să se căsătorească cu un bărbat care se ocupa cu o afacere de concesionari auto. Clintonii trăiau bine, dar cu siguranță nu erau extraordinar de bogați. Averea lui Bill a crescut exponențial după ce el s-a instalat în funcția de preşedinte al SUA, unde a stat între 1993 şi 2001. În afară de salariul său prezidențial, el a continuat să câștige milioane din cărțile publicate și onorarii primite pentru discursurile de la diferite simpozioane. Averea sa este estimată acum la aproximativ 75 de milioane de dolari.

7. Herbert Hoover

A adunat o parte importantă a averii încă dinainte să devină președinte. A părăsit școala la 13 ani pentru a începe să lucreze pentru unchiul său, iar ambiția nu l-a părăsit niciodată, dar s-a întors către educație, iar la 17 ani s-a înscris la Universitatea Stanford. El a obținut o diplomă de inginer și şi-a făcut o carieră impresionantă în minerit. Era cunoscut pentru faptul că lucra incredibil de multe ore pe zi și a ajuns să devină unicul proprietar al afacerii. La 40 de ani el strânsese deja 100 de milioane de dolari, iar mai apoi, în calitate de președinte (1929-1933) nu și-a încasat niciodată salariul. În schimb, l-a împărțit generos între mai multe organizații caritabile și le-a majorat salariile membrilor personalului său.

6. Lyndon B. Johnson

LBJ a fost vicepreședinte în mandatul lui John F. Kennedy. După asasinarea acestuia din urmă, în 1963, el a fost învestit în funcție ca cel de-al 36-lea președinte al Statelor Unite (1963-1969). Lyndon B. Johnson s-a născut din părinți umili, într-o mică fermă din Texas. A înțeles clasa muncitoare pentru că îi aparținea. A petrecut mult timp ca zilier, dar şi-a croit drum către facultate și a devenit profesor înainte de a intra pe arena politică. Cariera sa politică l-a ajutat însă să își construiască averea. Până la sfârșitul vieții sale, Lyndon Baines Johnson a strâns o avere netă care, calculată acum, ar fi de peste 109 milioane de dolari.

5. James Madison

Al patrulea președinte al Statelor Unite (1809-1817), acesta este considerat și părintele Constituției SUA. Departe de a fi un om sărac, și-a început viața într-o familie foarte bogată din Virginia şi, în plus, a avut o carieră juridică plină de succes. Politica n-a făcut decât să adauge şi mai mult bogăției sale. Înainte de a fi preşedinte, Madison a fost congresman şi secretar de stat. Criticii nu au putut să nu observe că mare parte din avere şi-a construit-o pe exploatarea sclavilor, în plantația sa din sud, iar calculele îl arată ca având aproximativ 113 milioane de dolari, în bani actuali.

4. Andrew Jackson

A fost un alt american bogat care și-a clădit bogăția pe munca neplătită a sclavilor exploatați pe plantațiile familiei sale. Născut în coloniile din Carolina, Andrew Jackson a adoptat practica deținerii sclavilor pentru a-și continua cariera personală. A lucrat ca producător de șei pentru cai și educator, iar înainte de a intra în politica americană a făcut carieră juridică. După ce a fost ales președintele SUA (1829-1837), averea lui Andrew Jackson, calculată la valoarea actuală, ar fi fost de 132 milioane dolari.

3. Theodore Roosevelt

Era fiul unui om de afaceri de succes din Manhattan. Copilăria i-a marcat de crizele de astm şi din cauza stării sale de sănătate precare, cea mai mare parte a primilor ani de școală nu a mers, la cursuri, ci a primit educație în particular. A urmat cursurile Universității Harvard, iar după facultate s-a dedicat construirii unei cariere politice. Deși viața sa personală a fost lovită de pierderi și tragedii, el și-a slujit comunitatea ca ales local în parlamentul statal și mai târziu președinte (1901-1909). Valoarea netă a averii sale s-ar ridica acum la 139 milioane dolari.

2. Thomas Jefferson

La fel ca mulți alți preşedinți americani dinaintea sa, a beneficiat de moștenirea de generații a familiei sale. La vârsta tânără de 21 de ani, el a preluat proprietatea unei moșteniri de peste 2.000 de hectare, faimoasa Monticello. Aici el a exploatat munca neplătită a aproximativ 600 de sclavi, în ciuda opoziției sale publice față de această practică. Jefferson era avid de învățătură, iubea limbile străine și istoria clasică. S-a bucurat de o carieră de avocat, a servit în Congres, a scris Declarația de Independență, apoi a ocupat funcția de președinte (1801-1809). Diferitele sale activități i-au adus o avere netă calculată acum la 236 milioane dolari.

1. George Washington

Bogăția și luxul s-ar putea să nu fie primele lucruri care ne vin în minte când ne gândim la George Washington, dar primul președinte al SUA (1789-1897) avea o valoare netă uluitoare, 587 milioane dolari calculați în bani actuali. Născut într-o familie bogată din Virginia, George Washinton și-a început viața în opulență. Bogăția familiei sale, cariera militară de succes și viața politică au contribuit şi ele la averea sa.

Primul Special îi revine însă lui Donald Trump, care este de departe cel mai bogat preşedinte din istoria SUA, cu o avere de peste 2,8 miliarde dolari. Spre comparație, predecesorul său Barack Obama are în jur de 40 de milioane, cu unul mai mult decât republicanul George W. Bush, locatarul Casei Albe între 2001 şi 2009. Cât îl priveşte pe posibilul viitor preşedinte Joe Biden, Forbes estimează că ar avea “doar” 9 milioane de dolari.

Sursă: Wikipedia

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite