Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Utilizatorii de Android sunt îndemnați să-și șteargă două aplicații de pe telefon. Aceste programe periculoase i-ar putea afecta pe mulți beneficiari

Utilizatorii de Android sunt îndemnați să-și șteargă două aplicații de pe telefon/ Freepik
Utilizatorii de Android sunt îndemnați să-și șteargă două aplicații de pe telefon/ Freepik

SharkBot este un troian bancar care a fost descoperit pentru prima dată, în anul 2018, iar aplicația rău intenționată a fost găsită vizând aplicații cu fond de criptomonede, de unde s-ar fura informațiile de conectare ale victimelor. Așa că, utilizatorii de Android au fost avertizați să își șteargă aplicațiile care ar putea fi afectate de aceste programe dăunătoare, în ceea ce privește securitatea fiecărui utilizator.

Această problemă a reapărut pe Google Play pe la începutul lunii septembrie, iar utilizatorii au fost avertizați să caute două aplicații care au fost corupte. Aceste aplicații devin infectate cu virusul, doar după ce au fost descărcate pe un telefon. Cele două aplicații se numesc Mister Phone Cleaner și Kylhavy Mobile Security, și ambele s-au dovedit a fi infectate cu acest program dăunător, potrivit unor experți în software de la Fox-IT, cei care au inițiat și această descoperire.

Citește și: Cinci moduri prin care poți scăpa de dependența de telefon

Oricine are ambele aplicații instalate pe dispozitivele lor, a fost rugat să le șteargă imediat. Google a interzis deja atât aplicația Mister Phone Cleaner, cât și Kylhavy Mobile Security din Google Store. Problema e că, unele telefoane au aplicațiile deja descărcate pe telefon, deci acele persoane ar putea deveni următoarea victimă cibernetică, dacă aleg să ignore sfatul.

Folosind Sharkbot, escrocii pot ocoli acreditările de securitate stricte ale Google și pot fura bani din conturile bancare online ale utilizatorilor Android. Astfel, pot crea pagini de autentificare false pentru hackeri, cu scopul de a fura numele de utilizator și parolele.

Vorbind pentru Express despre acest program periculos, Alberto Segura, de la Fox-IT, a declarat: „Această nouă versiune cere victimei să instaleze acest program, ca o actualizare falsă pentru ca antivirusul să rămână protejat împotriva amenințărilor”.

Citește și: Schimbări majore la WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii

Pe 22 august 2022, echipa Fox-IT Threat Intelligence a găsit un nou eșantion Sharkbot, cu versiunea 2,25, comunicând cu serverele de comandă și control menționate anterior. Această versiune Sharkbot a introdus o nouă caracteristică pentru a fura cookie-urile de la victime, care se conectează la contul bancar.

Cum să ștergeți aplicațiile de pe Android?

Deschideți aplicația Magazin Google Play –> În dreapta sus, atingeți pictograma profil –> Atingeți rubrica Gestionați aplicațiile și dispozitivele –> Gestionare –> Atingeți numele aplicației pe care doriți să o ștergeți –> Atingeți Dezinstalare.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite