Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională de jucat baschet. Lucruri neștiute despre unul dintre cele mai cunoscute sporturi din lume

Ziua Internațională de jucat baschet/ Freepik
Ziua Internațională de jucat baschet/ Freepik

Ziua Internațională de jucat baschet. Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin știute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenție, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaștere sau de sporire a gradului de conștientizare.

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Istoria Zilei Internaționale de jucat baschet

Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi de echipă de pe planetă. Ziua de a juca baschet (#PlayBasketballDay) îl onorează pe fondatorul baschetului, canadianul James Naismith, de ziua sa de naştere.

Naismith s-a născut în oraşul canadian Almonte în 1861. S-a mutat în Statele Unite pentru a preda educație fizică şi sport la o școală de pregătire a Asociației Creștine pentru Tineri (Young Men’s Christian Association – YMCA) din Springfield, în Massachusetts, potrivit Agerpres.

Citește și: Ziua Internațională a Drumețiilor. Deconectează-te pentru o zi și bucură-te de tot ce îți oferă natura

Profesor, antrenor de sport şi capelan, Naismith a primit provocarea de a crea un joc, neagresiv, care să poată fi jucat în interior în timpul iernii. Astfel, a avut ideea de a atașa coșuri de fructe la balconul înalt de trei metri de la fiecare capăt al sălii de sport a YMCA, iar copiii erau încurajați să arunce mingi de fotbal în ele. El şi-a împărțit elevii în două grupuri şi i-a instruit să arunce mingea în coșuri. Fiecare echipă a avut nouă jucători în primul meci şi au jucat cu o minge de fotbal.

Termenul „baschet” a fost inventat de Naismith în 1891. Până în 1892, creatorul jocului a elaborat şi un regulament pentru baschet care includea 13 reguli de bază. Primul meci public de baschet a fost jucat în 1892. După ce YMCA a început să îi facă publicitate la nivel internaţional în 1893, jocul s-a răspândit la școlile YMCA din întreaga lume. În 1894, a fost lansată prima minge de baschet, care era mai mare decât mingea de fotbal folosită inițial.

Au început să apară ligi şi asociații naționale de baschet, iar până la moartea lui James Naismith, în 1939, Jocurile Olimpice au început să includă baschetul printre sporturile lor oficiale.

Citește și: Ziua Internațională a Listei pentru Cumpărături. Obiceiul fără de care viața noastră nu ar mai fi deloc la fel

Liga Naţională de Baschet, prima ligă profesionistă, a fost înființată în 1898. Baschetul a fost introdus pentru prima dată ca sport demonstrativ în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 1904. Ulterior, a fost introdus ca sport masculin oficial la Berlin, Germania, la Jocurile Olimpice de vară din 1936. În 1976, a fost desemnat ca sport olimpic feminin.

Naismith a murit în Lawrence, Kansas, la 28 noiembrie 1939, la vârsta de 78 de ani. Lucrarea „Baschet: Its Origin and Development” a fost publicată după moartea sa. Naismith a fost primul membru al Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, care a fost înființat în Springfield, Massachusetts, în 1959.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite