Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Tortului. Află când a fost inventat desertul fără de care nu am putea sărbători nimic

Ziua Internațională a Tortului/ Freepik
Ziua Internațională a Tortului/ Freepik

Ziua Internațională a Tortului. Se prea poate ca unul dintre cele mai faimoase citate despre tort, să-i aparțină unei prințese franceze (Qu’ils mangent de la brioche!). În mod tipic, atribuit Mariei Antoinetta, care ajunse să fie informată că, țăranii sunt atât de săraci încât nu aveau nici pâine de mâncat pe timpul foametei, care a apărut în Franța de-a lungul domniei reginei și al soțului său, Louis XVI-lea.

Fără a mai fi nevoie să spunem, ignoranța și aroganța acelui stat francez, în urma declarației oferite de către Maria Antoinetta și de soțul său, nu a câștigat respect și simpatie de fel din partea poporului lor. Poporul a ajuns să-i decapiteze pe cei doi, mai apoi.

Oricum, niciuna dintre aceste schimbări nu a făcut vreo schimbare asupra noastră, pentru a iubi torturile și orice prăjitură care ne iese în cale. Tortul este una dintre cele mai delicioase dulciuri coapte pe care omul o poate consuma vreodată și se poate găsi în diferite variante.

Istoria Zilei Internaționale a Tortului

Această zi națională a tortului are loc pe data de 26 noiembrie, în fiecare an. Istoria zilei naționale a tortului datează încă din cele mai vechi timpuri, iar primul tort, se știe că a fost făcut în Grecia Antică și în Egipt. Aceste prime torturi au fost grele și plate și se consumau la finalul unei mese, cu nuci și cu miere.
În zilele noastre, acest tip de tort a evoluat în baclava, un desert tradițional grecesc, dar și o altă încercare de interpretare a unui dulce, care a ajuns să fie apoi cremos și bogat. Ca și în alte culturi din jurul lumii, această prăjitură a fost deseori rezervată zeilor sau oferită celor de la templu ca un semn de respect, iubire și reverență.

Citește și: Ziua Internațională a Murăturilor. Ești pregătit pentru cea mai suculentă zi?

Dicționarul englezesc Oxford face trimitere a cuvântului englez prăjitură, în secolul 13. De-a lungul marii depresiuni, a fost necesar ca totul să fie realizat mai ușor, să se ofere mâncare mai ieftină milioanelor de americani care trăiau în sărăcie, iar, atunci, s-a născut și prăjiturica mixtă. Ideea a fost primită foarte bine de către americani, deoarece milioane de femei casnice, din jurul Statelor Unite, au luat această prăjitură ca și un avantaj, în a-și ușura viața.

Torturile au ajuns să fie celebrate la zilele de naștere, începând cu secolul al 19-lea, în partea de vest a Europei și au ajuns să primească și lumânarea pe vârful tortului.

Cum să celebrezi Ziua Internațională a Tortului

Cu toții iubim să celebrăm ziua națională a tortului, asta e clar! Că e vorba de pregătirea lui, savurarea acestuia sau împărțirea lui, acest desert delicios este cea mai perfectă modalitate de a te bucura de un anume moment.

Citește și: Dieta vegană vs. dieta bazată pe carne. Care este mai benefică pentru organism

Poți sărbători această zi prin savurarea unei felii de tort, coacerea unui tort și decorarea lui, luarea unor cursuri de pregătire și de decorare a torturilor sau chiar împărțirea unor torturi cu persoanele dragi.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite