Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Dieta vegană vs. dieta bazată pe carne. Care este mai benefică pentru organism

Dieta vegană vs. dieta bazată pe carne/ Pexels
Dieta vegană vs. dieta bazată pe carne/ Pexels

Dieta vegană vs. dieta bazată pe carne. Veganismul se poate defini ca și modalitatea de viață, în care se exclude orice formă, prin care animalele sunt exploatate sau supuse unui act de cruzime, chiar dacă vorbim de alimente, de haine sau diverse alte scopuri. Din varii motive, această dietă elimină totalitatea de produse de origine animală, printre care, carnea, ouăle și produsele pe bază de lapte.

Dieta vegană

Persoanele vegane tind să fie mult mai slabe decât restul populației, având un indice de masă corporală mai scăzut. Tendința de a consuma mai puține calorii, în cazul dietelor vegane, poate fi cauzată de un aport mai ridicat de fibre dietetice. Prin adoptarea unei diete vegane, putem preveni riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 și putem menține glicemia. Există mai multe diete de tip vegan, iar cele mai importante le-am enumerat, în cele ce urmează.

Dieta vegană cu alimente sub formă întreagă – Este cea bazată pe o diversitate de alimente vegetale, sub formă întreagă. Cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile și semințele.

Dieta vegană preponderent crudă – O dietă care se bazează pe fructe și legume crude, nuci, semințe sau alimentele de origine vegetală, gătite la niște temperaturi sub 48 de grade.

Dieta 80/10/10 – În această dietă regăsim alimente crude, care ne limitează consumul acelora bogate în grăsimi, de genul nucilor și al avocado-ului, bazându-se pe fructe crude și verdețuri.

Dieta cu amidon – O dietă care are un conținut mai scăzut de grăsimi. Este bogată în carbohidrați, asemănându-se cu cea de 80/10/10, dar punând mai mult accentul pe alimentele cu amidon fiert, printre care, cartofii, orezul și porumbul.

Dieta raw până la ora 16 – Aici regăsim un conținut mai scăzut de grăsimi și care este împrumutată din dieta 80/10/10 și cea cu amidon. Acele alimente care sunt crude se consumă până la ora 16. Dar cu soluția unei mese gătite, cu accent pe vegetale, la cină.

Dieta vegană cu junk-food – Este acea dietă care se bazează pe alimente vegetale, sub formă întreagă și care pune foarte mult accent pe înlocuitori ai cărnii și brânzeturilor, cartofi prăjiți, deserturi vegane, dar și alte alimente de tip vegan, puternic procesate.

Dieta pe bază de carne

Pe perioada acestei diete este indicat a se consuma carne de vițel, porc, pui și pește. Puteți consuma ouă și produse pe bază de lapte, cu un conținut mai scăzut de carbohidrați, cum ar fi untul, smântâna brută și acele brânzeturi care sunt grele. Nu se respectă nicio regulă de bază, se consumă pur și simplu, în momentul, în care, organismul simte nevoia.

Burgerii și carnea roșie reprezintă principala sursă de hrană, în cadrul acestei diete. Este vital să se obțină cât mai multe calorii, pentru a se putea menține doza de energie necesară. Sunt potrivite și păsările de curte, carnea reprezentată din organe, produsele din carne prelucrate, printre care, slănina și cârnații.

Peștele este și acesta un ingredient de bifat, de pe listă. Cele mai inteligente alegeri sunt sardinele și somonul. Lactatele, iaurtul, brânza și untul, merg și ele mână-n mână cu întreaga situație descrisă.

Un exemplu de meniu, de acest tip, bazat pe o dietă carnivoră este acesta:

Mic dejun – Cafea (neagră sau cu lapte integral) și ouă

Prânzul – Friptură sau ficat de pui, asezonat cu sare și piper

Gustare – Câteva felii de brânză

Cina – Hamburger sau file de somon

Desigur, pentru ca toate aceste diete să fie benefice pentru organismul nostru, întreaga gamă de produse ar trebui să fie organică.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite