Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Impactul rețelelor sociale asupra vieții noastre și cum putem utiliza aceste platforme pentru a construi conexiuni autentice

Impactul rețelelor sociale asupra vieții noastre și cum putem utiliza aceste platforme pentru a construi conexiuni autentice/ Freepik
Impactul rețelelor sociale asupra vieții noastre și cum putem utiliza aceste platforme pentru a construi conexiuni autentice/ Freepik

Social media este o revoluție puternică care ne-a schimbat viața în tot acest timp, a schimbat modul în care socializăm, ne conducem afacerile, ne angajăm în afaceri politice, construim profesii și stabilim recrutări de locuri de muncă.

Acesta a atras un număr masiv de utilizatori, cu o estimare de 3,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial. Acest lucru este în conformitate cu statisticile 2019 ale social media. Iată care sunt principalele modalități prin care aceste platforme au influențat societatea noastră:

1. Socializarea

Prin utilizarea platformelor precum Facebook, Twitter și Instagram, modul în care oamenii socializează a fost foarte revoluționat. A făcut ușor să ne conectăm cu membrii familiei, prietenii și rudele noastre în timp real.

Cu ajutorul social media, oamenii pot partaja imagini și videoclipuri și pot comunica cu cei apropiați. Acest lucru a întărit relațiile și aduce familiile împreună într-un mod care nu era posibil în trecut. Familiile, prietenii, rudele și întreprinderile au posibilitatea de a-și împărtăși ideile și de a-și îmbunătăți competențele. În plus, oamenii ajung să-și facă și să-și întâlnească noi prieteni, potrivit Mediaupdate.

2. Afacerile

Companiile au fost puternic afectate de social media, de la marketing la interacțiunea cu clienții în timp util. O afacere care a îmbrățișat utilizarea social are un avantaj clar față de concurenții săi. Platformele online sunt o modalitate mai puțin costisitoare pentru companii de a-și face publicitate ofertelor în timp real și de a atrage mai mulți clienți. Aceasta a făcut totul ușor pentru companii să ajungă la o bază mai largă de clienți și să îmbunătățească loialitatea clienților prin diferite programe.

Citește și: Cum să-ți găsești echilibrul între viața profesională și cea personală

Accesul facil la clienți oferă companiilor pârghia de a-și păstra clienții existenți, precum și de a atrage mai mult. Acest lucru duce la o cotă de piață mare și marje de profit mai mari și câțiva dolari buni pentru întreprinderi, potrivit Mediaupdate.

Prin interacțiunea și feedback-ul companiilor către clienții lor, aceștia pot înțelege rapid piața și pot adopta noi strategii, precum și să se conformeze gusturilor și cerințelor dinamice ale clienților.

3. Politica

Social media a influențat politica în multe feluri. În zilele noastre, este locul în care majoritatea oamenilor își primesc știrile, în unele cazuri, acest lucru este înainte de casele de presă. Este mediul care oferă cel mai ușor acces la știri politice și de altă natură.

Aceste platforme online permit, de asemenea, oamenilor să-și exprime nemulțumirile politice liderilor lor politici și să solicite luarea de măsuri. Este, de asemenea, un mediu în care se formează mitinguri politice în masă, se desfășoară campanii și chiar se resimt cel mai mult dezconvingerile politice.

4. Locuri de muncă

Social media a avut un impact semnificativ asupra recrutării de locuri de muncă. Majoritatea companiilor iau decizii de angajare pe baza portofoliului social. Recrutorii folosesc, de asemenea, rețele online pentru a posta locuri de muncă vacante prin care își obțin candidații ideali.

De asemenea, a făcut mai ușor pentru solicitanții de locuri de muncă să obțină acces la posturile de locuri de muncă. Acest lucru este evident pe platforme precum LinkedIn, unde solicitanții de locuri de muncă își pot crea profilul conținând abilitățile lor și pot vedea ce oportunități de angajare postează recrutorii, potrivit Mediaupdate.

Citește și: Europenii, încurajați să-și repare electrocasnicele. UE propune noi măsuri care să ajute consumatorii să nu renunțe atât de ușor la produsele lor

5. Educația prin intermediul social media

Multe profesii și abilități au fost construite și învățate prin intermediul social media. Există o creștere masivă a învățării online, unde se poate învăța cu ușurință o abilitate și se poate construi o profesie puternică în jurul acesteia. Existența rețelelor sociale a dus la o creștere a numărului de persoane care desfășoară activități de învățământ la distanță, precum și a ofertelor academice, cum ar fi serviciile de scriere.

6. Impactul negativ al social media

Cu toate acestea, există efecte negative cauzate de social media. În ciuda faptului că este o platformă prin care socializăm, ne conducem afacerea și înțelegem afacerile politice, iată câteva rezultate negative de luat în considerare: Prin schimbul de informații personale, intimitatea cuiva este în pericol de impersonare, furt și urmărire, printre alte vicii. În zilele noastre, companiile folosesc social media pentru a evalua solicitanții de locuri de muncă. Postarea de lucruri abuzive sau jenante te pot face să pierzi acele oportunități de angajare, pentru că „internetul nu uită niciodată”.

Platformele sociale online creează dependență și acest lucru a redus drastic productivitatea la locul de muncă. Acest lucru are un impact negativ asupra companiilor, deoarece acestea suportă pierderi, potrivit Mediaupdate.

Citește și: Doar 30% dintre angajaţi ştiu ce salariu pot cere la un interviu pentru un loc de muncă – Studiu

În unele cazuri, i-a făcut pe unii oameni, în special pe introvertiți, să se bazeze prea mult pe lumea virtuală, spre deosebire de lumea reală. Cyberbullying-ul este un alt impact îngrijorător al social media. Rezultatele cyberbullying-ului au văzut victime care au căzut în depresie și, în cazuri mai radicale, le-a costat viața.

Din moment ce informațiile circulă mai repede online, o informație falsă ar putea ajunge rapid la un număr mare de persoane și ar putea provoca o mare panică în rândul destinatarilor.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite