ADVERTISEMENT

Europenii, încurajați să-și repare electrocasnicele. UE propune noi măsuri care să ajute consumatorii să nu renunțe atât de ușor la produsele lor

Europenii, încurajați să-și repare electrocasnicele/ Pexels
Europenii, încurajați să-și repare electrocasnicele/ Pexels

UE a adoptat miercuri o nouă propunere privind norme comune de promovare a reparării bunurilor, care să permită consumatorilor să facă economii şi reducă numărul deșeurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Propunerea le va permite consumatorilor să repare mai uşor şi mai ieftin produsele, în loc să cumpere unele noi. În plus, o cerere mai mare în acest sens va da un impuls sectorului reparațiilor, stimulându-i în acelaşi timp pe producători şi vânzători să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile, afirmă Comisia Europeană.

Citește și: Cum să reduci consumul de energie electrică și să economisești bani

De asemenea, propunerea vrea să asigure că mai multe produse sunt reparate înainte să expire garanția legală şi că, totodată, consumatorii au la dispoziţie opţiuni mai simple şi mai ieftine de reparare a produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic (cum ar fi aspiratoarele sau, în curând, tabletele şi telefoanele inteligente) atunci când garanția legală a expirat sau când bunul nu mai funcționează din cauza uzurii, relatează hotnews.ro.

„Repararea produselor este esențială pentru a pune capăt modelului care constă în ‘a lua, a produce, a strica şi a arunca’, atât de dăunător pentru planeta, sănătatea şi economia noastră. Nu există niciun motiv pentru care, dacă aveți un cablu defect sau un ventilator stricat, înseamnă că trebuie să cumpărați un produs nou. Astăzi, propunem ca repararea efectivă a bunurilor să devină o opțiune uşoară şi atractivă pentru consumatori”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Propunerea de miercuri introduce un nou „drept la reparare” pentru consumatori, atât înainte de expirarea garanției legale, cât şi după expirarea acesteia.

Înainte de expirarea garanției legale, vânzătorii vor fi obligați să ofere reparații, cu excepţia cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului. După expirarea garanției legale, consumatorii vor avea la dispoziţie un nou set de drepturi şi instrumente pentru ca repararea să devină o opțiune uşoară şi accesibilă.

Printre noile drepturi de care vor beneficia consumatorii se numără acela de a solicita producătorilor, în temeiul legislației UE, repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic, cum ar fi o maşină de spălat rufe sau un televizor.

Citește și: Electrocasnice ieftine de Black Friday. Vezi cele mai bune oferte la produsele de pe lista ta

Comisia Europeană spune că astfel consumatorii vor avea întotdeauna la cine să apeleze atunci când optează să îşi repare produsele, iar producătorii vor fi încurajați să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile. În plus, producătorii vor avea obligaţia de a-i informa pe consumatori cu privire la produsele pe care sunt obligați să le repare ei înșiși.

Nouă platformă pentru repararea produselor cumpărate

Executivul comunitar a anunțat de asemenea că va fi pusă la punct o platformă online pentru găsirea de reparatori, care să îi pună în legătură pe consumatori cu reparatorii şi cu vânzătorii de bunuri recondiționate din zona în care locuiesc.

Platforma va permite efectuarea de căutări în funcţie de zonă şi de standardele de calitate, ajutându-i pe consumatori să găsească oferte atractive şi sporind vizibilitatea reparatorilor.

În sfârşit, va fi elaborat un standard european de calitate pentru serviciile de reparații, pentru a-i ajuta pe consumatori să îi identifice pe reparatorii care se angajează să asigure o calitate mai bună.

Citește și: Românii vor primi ajutoare sociale în 2023. Câți bani vor fi alocați și cine poate beneficiat de sume

Acest standard de „reparare uşoară” va fi deschis tuturor reparatorilor din întreaga UE care doresc să se angajeze să respecte standarde minime de calitate, de exemplu pe baza duratei sau a disponibilității produselor. Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Datele arată că de multe ori sunt aruncate produse care sunt adesea viabile şi care pot fi reparate, fapt care produce 35 de milioane de tone de deșeuri, consumă 30 de milioane de tone de resurse şi generează 261 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în UE în fiecare an.

De asemenea, se estimează că înlocuirea produselor în locul reparării lor îi costă pe consumatori aproape 12 miliarde euro pe an.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite