ADVERTISEMENT

Cum să reduci consumul de energie electrică și să economisești bani

Cum să reduci consumul de energie electrică și să economisești bani/ Freepik
Cum să reduci consumul de energie electrică și să economisești bani/ Freepik

Odată cu creșterea costului la energia electrică, cu toții căutăm modalități prin care să reducem consumul și, implicit, să economisim bani. Iată câteva trucuri care să te ajute să treci cu bine peste iarna grea care se anunță că ca veni. 

Potrivit experților, există câteva trucuri pe care le poți încerca și care te vor ajuta să-ți îmbunătățești performanța caloriferelor și să te simți confortabil în timp ce ești acasă. Primul sfat pe care îl dă acesta este să folosești o folie de tablă. Instalată în spatele caloriferului, acesta va fi un reflector de căldură, transformându-ți casa într-un loc mai călduros și mai primitor. Poți achiziționa folie de tablă de AICI.

Mai mult, odată cu venirea frigului, un lucru care v-ar putea ajuta să aduceți un plus de căldură în casa voastră ar fi să scurgeți caloriferele pentru a le ajuta să funcționeze mai bine, să lăsați ușa cuptorului deschisă după ce l-ați folosit, pentru a profita de căldura degajată de acesta și chiar să țineți jaluzelele și draperiile închise cât de mult puteți. Nu blocați caloriferele cu obiecte de mobilier, astfel, căldura va putea să circule mai bine prin cameră.

Reglează setările centralei termice

Reglarea centralei la o temperatură de 50 de grade pentru apa caldă și 55 de grade pentru încălzirea în locuință te poate ajuta să economisești bani. Deși ați putea să așteptați mai mult pentru ca apa să se încălzească, experții spun că, consumul de gaz și CO2 scade considerabil implementând acest lucru. 

O femeie din Marea Britanie a explicat pentru publicația Mirror că aceasta avea setată centrala pe 80 de grade, lucru care a făcut-o să cheltuie sume uriașe pe încălzirea apei, care apoi trebuia răcită cu apă rece. Cei care au boiler de apă caldă ar trebui să-și regleze temperatura la 60 de grade pentru încălzire și pentru apă caldă. 

Păstrarea unei temperaturi constante în casă

De asemenea, un alt truc pentru a economisi energie și bani este să păstrați o temperatură constantă în casă. Alegeți temperatura care vă face să vă simțiți confortabil și încercați pe cât posibil să păstrați aceeași temperatura pe tot timpul zilei.

Încercați să gătiți mai mult și mai rar

O altă modalitate ar fi să gătiți mai rar, însă o cantitate mai mare de mâncare. Astfel, nu numai că veți scuti bani pentru câteva mese, dar veți economisi și bani pe consumul de energie. De exemplu, atunci când pornești cuptorul pentru a găti o friptură, ai putea să mai adaugi și alte feluri de mâncare care să gătesc la aceeași temperatură. Astfel că, vei avea mai multe feluri de mâncare, gătite cu același consum de energie. În schimb, experții sugerează că acest lucru nu se aplică și la fierberea apei sau la băuturi în general. Încercați să consumați atâta apă cât e nevoie și să nu o risipiți. 

Schimbați setările mașinii de spălat

Schimbarea setărilor mașinii de spălat haine pe care o utilizați poate face o mare diferență în ceea ce privește consumul de energie. Experții arată că un program de 30 de grade consumă cu aproximativ 40%  mai puțină energie față de programele mai mari. Acest lucru se datorează faptului că mașina de spălat nu trebuie să lucreze în exces pentru a încălzi apa la o temperatură mai mare. De asemenea, un ciclu mai scurt poate reduce semnificativ consumul de energie și de apă. 

Truc pentru reducerea programului de uscare a rufelor

Uscătorul de rufe este unul dintre cele mai benefice electrocasnice din gospodărie, însă, cu toate acestea, el poate să fie destul de costisitor. Pentru cei care au deja un astfel de dispozitiv în casă, este greu ca aceștia să înceapă să reducă folosința acestuia, însă, există un truc care vă va ajuta să economisiți energie atunci când îl folosiți. Aveți nevoie doar de un prosop.

În momentul când adăugați hainele ude în uscătorul de rufe, puneți alături de ele și un prosop uscat și curat. Acesta va absorbi umezeala din rufe și le va ajuta să se usuce mai repede, reducând timpul de care aveți nevoie pentru a rula uscătorul și, astfel, economisiți bani. 

Te-ar putea interesa și