ADVERTISEMENT

România, în topul țărilor din Europa cu cea mai scumpă energie electrică. Iarna aceasta românii vor plăti sume uriașe la facturi

România, în topul țărilor din Europa cu cea mai scumpă energie electrică/ Freepik
România, în topul țărilor din Europa cu cea mai scumpă energie electrică/ Freepik

România se află în topul țărilor din Europa cu cea mai mai scumpă energie electrică. Acest lucru se întâmplă din cauză că, guvernul nu se grăbește în luarea unei decizii în ceea ce privește plafonarea prețurilor. 

Astfel, facturile românilor sunt printre cele mai mari din Europa, aceștia continuând să plătească sume uriașe până când statul va lua o decizie în ceea ce privește plafonarea prețurilor. Până atunci, prețurile de pe piața liberă continuă să crească, un Megawatt oră de energie electrică ajungând să la prețul de 616 euro. Din acest motiv, România a ajuns să aibă cele mai mari tarife, acestea fiind mai mari decât în Germania, Italia, Letonia sau Danemarca.

„Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep. Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Blaxy Voile, în piață și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracție, cu capacitatea de transport, să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

Specialiștii spun că acestea sunt prețuri dinamice pentru tranzacții încheiate pe loc în funcție de necesitățile fiecărei țări și nu se reflectă neapărat în factura finală a consumatorului.

„Ceea ce vedem noi sunt de fapt niște tranzacții care s-au încheiat între firme care au dorit să vândă și firme care au dorit să cumpere și sunt prețuri pe care ei le-au apreciat că pot practic să le oferteze, să le plătească pentru a putea să-și satisfacă clienții de energie electrică. Semnalul este de lipsă a unei oferte suficiente față de cererea de energie, această lipsă a ofertei înseamnă creșteri de preț”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit stirileprotv.ro

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite