Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Top 10 lucruri pe care să le înlocuiești cu lucruri reutilizabile

Top 10 lucruri pe care să le înlocuiești cu lucruri reutilizabile/ Unsplash
Top 10 lucruri pe care să le înlocuiești cu lucruri reutilizabile/ Unsplash

Într-o perioadă în care toată lumea vorbește despre încălzirea globală și modul în care consumul de plastic afectează planeta au apărut tot mai multe alternative care să te ajute să duci un stil de viață zero waste și să protejezi mediul înconjurător. Iată un top 10 al lucrurilor pe care să le înlocuiești cu lucruri reutilizabile.

Sacoșă de cumpărături

Zilnic suntem la cumpărături, fie în supermarket, fie în magazine de haine sau accesorii, și de fiecare dată ne întoarcem cu lucruri acasă pe care trebuie să le cărăm cu ajutorul unor pungi. Pentru a reduce consumul de plastic, cele mai multe dintre magazin au optat pentru pungi de carton sau biodegradabile, însă oamenii nu sunt încă familiarizați cu reciclarea, astfel că, cea mai bună soluție este o sacoșă de cumpărături reutilizabilă. Aceasta este realizată din material și se poate curăța foarte ușor. O poți lua cu tine în geantă sau o poți lăsa în mașină, pentru că nu ocupă mult spațiu. Aceste sacoșe reutilizabile se găsesc peste tot, sunt încăpătoare și foarte rezistente. Chiar și cele mai mari branduri au adăugat în colecția lor aceste plase din material, deci poți fi și cool purtând una mereu cu tine.

Cana de cafea

Chiar dacă din cauza pandemiei de coronavirus cei mai mulți dintre voi lucrează de acasă, sunt unele momente în care o cafea luată la pachet este perfectă pentru o dimineață aglomerată. Acest obicei făcut periodic este un factor foarte dăunător mediului înconjurător, cu toate că multe dintre restaurante și cafenele folosesc acum produse biodegradabile. O alternativă mult mai bună ar fi să aveți un pahar de cafea reutilizabil pe care să-l folosești de fiecare dată când cumperi cafea. Cafenelele Starbucks încurajează această acțiune. Poți cumpără un pahar de la ei pe care ulterior să-l refolosești atunci când mergi să-ți cumperi băutura preferată. Aceștia oferă chiar și o reducere dacă vii cu paharul tău.

Citește și: Ultimele rapoarte privind schimbările climatice au alertat pe toată lumea! Iată ce poți face chiar tu pentru a preveni încălzirea globală

Paie pentru băuturi

Indiferent unde ne-am afla, fie că suntem la restaurant, la birou sau acasă, folosim paie pentru aproape toate băuturile. În ultima perioadă, în comerț se găsesc foarte multe paie biodegradabile, însă nu sunt foarte eficiente. Iar dacă sunt lăsate mult timp în băutură capătă un aspect moale. O alternativă mult mai potrivită ar fi paiele de metal sau de sticlă. Se găsesc pe o mulțime de mărimi și culori și sunt ușor de transportat. Astfel că, atunci când vei avea nevoie de un pai vei avea întotdeauna unul cu tine.

Caserole de sticlă

Nu mai e nevoie să spun cât de mult plastic se folosește pentru a produce o caserolă de unică folosință. De obicei avem nevoie de aceste caserole pentru a ne transporta prânzul la locul de muncă sau pentru a purta cu noi gustări în parc sau în drumeții. Pentru a proteja mediul și a economisi și bani în același timp, încearcă să folosești caserole din sticlă. Acestea pot fi curățare foarte ușor, se pot băga la mașină de spălat vase, la cuptor și chiar la microunde.

Sticle de apa

Apa este nelipsită din viața noastră, asta pentru că nu putem supraviețui fără această băutură incoloră și inodoră. De multe ori, în drum spre birou sau în timpul plimbării prin parc, oprim la diferite magazine pentru a cumpăra sticle cu apă, pe care ulterior le aruncăm la coșurile de gunoi, sau în cel mai rău caz ăn natură. Plasticul din care sunt confecționate aceste sticle nu este biodegradabil și provoacă mari daune mediului înconjurător. Astfel că, o alternativă potrivită pentru aceste sticle este să ai tu o sticlă reutilizabilă pe care să o porți cu tine. Le poți găsi în toate mărimile, formele și culorile. Le poți personaliza, astfel că acestea pot deveni chiar și un accesoriu cool.

Tacâmuri

Din aceeași categorie ca paiele și cana fac parte și tacâmurile. De câte ori nu ți s-a întâmplat să fii la birou, să-ți comanzi mâncare, iar restaurantul să uite să-ți adauge tacâmuri? Poți evita acest lucru folosind tacâmuri reutilizabile. Acestea vin cu o cutie suport pentru a putea fi transportate igienic și le poți lua cu tine peste tot. De asemenea, există și dispozitive destul de minimaliste care să-ți oferă capete de tacâmuri de care ai nevoie, fiind practice. Astfel, vei avea întotdeauna tacâmurile tale, nu vei mai folosi plastic și vei scuti și bani.

Citește și: Transformarea plasticului în mâncare, ultima invenție a savanților. Peste 90% din plasticul produs în ultimii 70 de ani nu a fost niciodată reciclat

Foi de copt reutilizabile

O mulțime de oameni aleg să folosească foi de copt atunci când gătesc, pentru a nu-și uza tăvile și ustensilele de bucătărie. Cu toate acestea, o alternativă mai ieftină și mai ecologică ar fi să folosești foi de copt reutilizabile. Acestea rezistă la temperaturi înalte, pot fi folosite atât la cuptor, cât și pe grătar și se curăță foarte ușor.

Dischete demachiante

Femeile știu cât de necesare sunt aceste dischete demachiante, confecționate în principal din bumbac. În acest moment, dischetele clasice pe care le găsești în comerț nu sunt biodegradabile și pot afecta mediul dacă sunt aruncate în spații neautorizate. Mulți din producători au introdus pe piață dischete demachiante biodegradabile, însă o alternativă mai bună ar fi să-ți achiziționezi unele reutilizabile. Astfel vei scuti bani și vei proteja și mediul în același timp. Acestea se curăță foarte ușor, pot fi spălate la mașina de spălat și au o eficiență foarte mare.

Bețișoare cosmetice

La fel ca dischetele demachiante, bețișoarele cosmetice au capetele din bumbac și un băț din plastic, Se găsesc în comerț și bețișoare cosmetice biodegradabile, însă o alternativă mai bună ar fi să-și achiziționezi unele reutilizabile. Ele se pot curăța ușor, sunt moi și foarte utile. Astfel, vei scuti bani, pentru că nu vei mai cumpăra periodic aceste bețișoare și vei proteja și mediul în același timp.

Citește și: Top 10 cele mai eco-friendly companii de turism din Europa

Absorbante

Industria tampoanelor și absorbantelor reprezinta o piață de 718 milioane de dolari. Lunar, milioane de femei folosesc absorbante de unică folosință, care, pe lângă că sunt foarte dăunătoare mediului înconjurător, acestea pot fi și foarte dăunătoare pentru organismul femeilor. Dar cum pentru toate există o soluție, și aici există o alternativă mult mai prietenoasă. Absorbantele reutilizabile sunt mult mai prietenoase cu mediul, dar și cu corpul femeilor. Ele se curăță foarte ușor și sunt ajută și la o economisire a bugetului, fiindcă nu trebuie cumpărate în fiecare lună.

Te-ar putea interesa și