Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ce semnificație au coșmarurile. Interpretări ale celor mai comune vise urâte și ce spun ele despre viața de zi cu zi

Ce semnificație au coșmarurile/ Freepik
Ce semnificație au coșmarurile/ Freepik

Există o varietate de atitudini față de visele pe care le avem în timpul nopții – unii oameni nu și le amintesc deloc sau nu le acordă prea multă importanță, în timp ce alții le analizează cu atenție, extrăgând informații despre aspectele semnificative ale vieții lor de zi cu zi.

Un studiu recent a evidențiat că visele neplăcute variază considerabil în funcție de regiunea geografică în care trăiești. De exemplu, nemții tind să viseze mai des că sunt la volan, spaniolii se văd urmăriți de monștri, iar britanicii se confruntă cu vise despre albine, conform Daily Mail.

De-a lungul timpului, diverse figuri istorice și teoreticieni ai psihologiei au oferit interpretări diferite ale viselor. Aristotel considera că visele pot prezice anumite afecțiuni medicale, în timp ce Freud și Jung au popularizat interpretarea viselor ca instrument de autocunoaștere. Mulți terapeuți sunt de părere că visele neplăcute sunt legate de nevoi nesatisfăcute, frustrări și anxietăți.

Citește și: Ce încearcă să-ți transmită coșmarurile tale. Un expert în vise a explicat cum să decodifici mesajele din somn

„Visele și coșmarurile reprezintă mesaje metaforice subconștiente care ne ajută să navigăm mai bine în viață. Este important să fim atenți la visele și coșmarurile noastre, în special cele recurente, deoarece acestea conțin indicii care ne ajută creierul să rezolve problemele și să găsească soluții”, a explicat Dipti Tait, psihoterapeut și hipnoterapeut specializat în somn.

În ceea ce privește interpretarea specifică a anumitor vise, iată câteva exemple comune și posibile explicații:

Visul în care ești urmărit

A fi urmărit într-un vis este printre cele mai frecvente coșmaruri și poate indica o simțire a amenințării și a disperării de a scăpa de ceva din viața cotidiană, dar fără a reuși să faci acest lucru. Este posibil să fie vorba despre un dezechilibru în viața ta sau despre o situație în care te simți lipsit de control.

Visul în care te pierzi sau ești panicat

A visa că te pierzi adesea reflectă un sentiment de panică și incertitudine legat de direcția vieții tale. Aceste vise pot fi asociate și cu durerea unei pierderi anterioare sau cu o schimbare semnificativă în viața ta.

Visul în care îți pierzi dinții

Pierderea dinților într-un vis poate simboliza pierderea controlului sau a unei relații importante. Poate indica și teama de a pierde ceva valoros, fie material, fie emoțional.

Citește și: Și câinii visează! Semne care îți arată că patrupedul tău se afla în lumea viselor

Visul în care nu poți vorbi sau țipa

Incapacitatea de a vorbi sau țipa într-un vis poate indica lipsa de încredere sau sentimentul de impostor în viața de zi cu zi. Poate sugera că simți că nu ești ascultat sau că nu ai voce într-o anumită situație.

Visul în care ești dezbrăcat în public

A visa că ești dezbrăcat în public poate semnifica expunerea sau vulnerabilitatea simțită în viața reală. Aceste vise pot indica, de asemenea, o dorință de eliberare de convenții sau limite care îți pot împiedica progresul personal.

Indiferent de semnificația specifică a visului tău, este important să-ți acorzi timp să reflectezi asupra simbolurilor și emoțiilor pe care le conține, deoarece acestea ar putea oferi indicii prețioase despre aspectele importante ale vieții tale de zi cu zi.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite