Smartphon-urile și WiFi-ul, mărul otrăvit cu care ne hrănim zilnic. Cum ne amenință noile tehnologii sănătatea, avertismentele experților

Cum ne amenință noile tehnologii sănătatea/ Pexels
Cum ne amenință noile tehnologii sănătatea/ Pexels

Cele mai recente date din industria de telefonie mobilă, făcute publice de grupul de reflecție GSMA Intelligence, arată că în prezent există aproximativ 5,2 miliarde de utilizatori unici de telefoane mobile, iar numărul acestora crește în prezent cu o rată de două procente pe an. În afară de telefoanele mobile, utilizarea computerelor fără fir, WiFi și alte dispozitive „smart” este, de asemenea, la un nivel istoric.

Experții spun că aceasta este o veste proastă, având în vedere numărul mare de efecte periculoase asupra sănătății atribuite câmpurilor electromagnetice (EMF) emanate de telefoanele mobile și alte dispozitive wireless. Iată câteva dintre cele mai frecvente și periculoase efecte ale radiațiilor EMF emise de smartphone-uri și alte dispozitive:

Expunerea la radiații EMF poate amplifica stresul oxidativ în organism

Radiațiile EMF pot agrava efectele stresului oxidativ cauzate de radicalii liberi asupra organismului. Acest lucru creşte riscul de cancer, în mare parte din cauza schimbărilor pe care radicalii liberi le pot provoca la nivel genetic. Stresul oxidativ stă la baza îmbătrânirii premature a organismului, la baza apariției bolilor şi este declanşat de radicalii liberi, mai exact apare ca urmare a dezechilibrului între cantitatea de oxigen reactiv ce se produce în organism şi capacitatea acestuia de a-l elimina.

Citește și: Omul sau tehnologia? Ziua internațională a dezvoltării informaționale. Cum să salvăm lumea cu ajutorul invențiilor digitale

Expunerea la radiații EMF poate provoca infertilitate la bărbați

Potrivit unei lucrări publicate în revista Reproductive Biology and Endocrinology, care a analizat datele din studiile in vitro și in vivo, expunerea constantă la radiațiile EMF poate avea ca efect infertilitate la bărbați. Potrivit studiului, expunerea la EMF afectează negativ calitatea spermei, în mare parte din cauza capacității acestora de a spori efectele radicalilor liberi asupra corpului uman.

Expunerea la radiații EMF poate provoca probleme comportamentale și cognitive

Radiațiile EMF pot afecta activitatea neuronală a creierului și chiar pot provoca apoptoză sau moartea celulelor creierului. Un studiu publicat în revista Biomolecules and Therapeutics a stabilit că radiațiile EMF ar putea prvca mai multe probleme, cum ar fi hiperactivitatea, scăderea memoriei, modificarea dezvoltării creierului și chiar probleme comportamentale.

Expunerea la radiații EMF poate fi legată de mai multe tipuri de cancer

Potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, radiațiile de la telefoanele mobile sunt considerate un posibil cancerigen, citând studii care le leagă de o formă de cancer cerebral numită gliom. Această descoperire a fost susținută de un studiu recent publicat în Jurnalul Britanic de Medicină a Muncii și a Mediului, care a relevat că utilizarea telefoanelor mobile mai mult de 15 ore pe lună poate tripla riscul de glioame și meningioame.

Expunerea la radiații EMF poate interfera cu somnul odihnitor

Potrivit unui studiu publicat în revista Radiation Protection Dosimetry, expunerea constantă la radiații EMF, poate duce la pierderea melatoninei, un hormon produs de organism pentru a declanșa nu doar somnul odihnitor, ci și starea de spirit stabilă. Nu numai asta, dar cercetările au arătat, de asemenea, că telefoanele mobile, atunci când sunt așezate lângă paturi, pot determina oamenii să experimenteze un somn REM de slabă calitate, care, la rândul său, poate provoca probleme legate de memorie și învățare.

Expunerea la radiații EMF poate provoca perturbări în sistemul endocrin

Multe studii arată că radiațiile EMF sunt un disruptor endocrin. Aceasta înseamnă că expunerea la acest tip de radiații poate afecta instantaneu sistemul endocrin care reglează secreția de hormoni ce afectează procesele corporale importante precum creșterea și dezvoltarea, precum și starea de spirit și metabolismul. Acest lucru le face deosebit de periculoase pentru copii și adolescenți, deoarece corpul lor este încă în faza de dezvoltare.

Citește și: Ziua internațională a internetului. Sărbătorim cu cea mai mare viteză din istoria omenirii

Potrivit experților, deoarece EMF-urile sunt deja încorporate în multe dispozitive moderne, dintre care unele au devenit esențiale atât pentru muncă, cât și pentru viața de zi cu zi, singurul pas pe care îl puteți face este să limitați în mod activ expunerea la acestea. Asta înseamnă să utilizați dispozitivele numai atunci când este absolut necesar, să instalați carcase de blocare a radiațiilor pe telefoane și tablete, dar și să vă abțineți de la utilizarea dispozitivelor în pat sau să le purtați în buzunarele de la pantaloni.

Te-ar putea interesa și