Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Omul sau tehnologia? Ziua internațională a dezvoltării informaționale. Cum să salvăm lumea cu ajutorul invențiilor digitale

Ziua internațională a dezvoltării informaționale/ Currentaffairs
Ziua internațională a dezvoltării informaționale/ Currentaffairs

Societatea globală s-a transformat radical în ultimii 50 de ani, iar unele idei care la vremea respectivă nu existau nici măcar în imaginație au evoluat cu atâta forță încât au ajuns să ne conducă viețile. Iar dacă la 24 octombrie 1972 Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca această zi să fie Ziua Internațională a Dezvoltării Informaționale, în 24 octombrie 2020 nu ne putem concepe activitățile de zi cu zi fără internet sau telefon mobil.

Nu întâmplător data aleasă coincide cu data de naștere a Organizației Națiunilor Unite (24 octombrie 1945), dorindu-se o mobilizare generală şi o cooperare internațională în găsirea resurselor tehnice care să conecteze lumea, pentru a realiza mai eficient obiective precum creșterea economiei sau a rezolva mai practic probleme precum eradicarea sărăciei şi a excluziunii sociale.

În acest context, sunt vizibile progresele în ceea ce privește accesul la tehnologiile informației şi comunicațiilor, respectiv creșterea constantă a accesului la internet pentru aproximativ un sfert din populația lumii, în extinderea telefoniei mobile şi s-au dezvoltat funcționalități multilingvistice. Toate acestea implică necesitatea de a reduce în continuare decalajul digital, recunoscându-se în această privință că mai puțin de 18% din populația din țările în curs de dezvoltare utilizează internetul, comparativ cu peste 60% în țările dezvoltate, se menționează în Rezoluția 65/141, pentru dezvoltarea tehnologiilor informaționale şi a comunicațiilor, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite cu ocazia Zilei Internaționale a Dezvoltării Informaționale

  1. Eradicarea sărăciei;
  2. Eradicarea foametei;
  3. Sănătate și bunăstare;
  4. Educație de calitate;
  5. Egalitatea de gen;
  6. Apă curată și canalizare;
  7. Acces la energie;
  8. Condiții decente de muncă și creștere economică;
  9. Industrie, inovație și infrastructură;
  10. Reducerea inegalităților;
  11. Orașe și comunități durabile;
  12. Consum și producție responsabile;
  13. Acțiunea climatică;
  14. Viața subacvatică;
  15. Viața pe uscat;
  16. Pace, dreptate și instituții puternice;
  17. Parteneriate pentru obiective.

Citate celebre legate de Ziua Dezvoltării Informaționale

“Lumea în curs de dezvoltare este plină de antreprenori și vizionari, care cu acces la educație, echitate și credit ar juca un rol cheie în dezvoltarea situațiilor economice din țările lor” – Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

“Mă tem de ziua în care tehnologia va depăși interacțiunea noastră umană. Lumea va avea o generație de idioți” – Albert Einstein.

“Țările dezvoltate și țările în curs de dezvoltare avansate trebuie să își deschidă piețele pentru produsele din celelalte state, să sprijine dezvoltarea capacității lor de export și import” – Anna Lindh, fost ministru de Externe al Suediei.

“Unul dintre lucrurile minunate ale unui sistem deschis precum Android este că se adresează tuturor categoriilor. Obținerea pe scară largă, în toate țările în curs de dezvoltare, a unor device-uri excelente la prețuri reduse, este deosebit de important pentru mine”- Sundar Pichai, CEO Google.

“Primim atât de puține știri despre lumea în curs de dezvoltare încât uităm adesea că sunt literalmente milioane de oameni care se luptă să schimbe lucrurile pentru a fi mai corecți, mai liberi, mai democrați, mai puțin corupți” – Alex Steffen, futurolog american.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite