Tatuajele – transformare revoluționară din artă în instrument medical. Ar putea detecta bolile şi apariția cancerului. Care sunt riscurile

Tatuajele - transformare revoluționară din artă în instrument medical/ Pexels
Tatuajele - transformare revoluționară din artă în instrument medical/ Pexels

Tatuajele inteligente s-au bucurat de o atenție deosebită în ultima vreme, mai ales după dezvoltarea ideii tatuajelor cuantice cu puncte. Ele au fost expuse mediatic chiar înainte și în timpul pandemiei de coronavirus, fiind văzute inclusiv ca o modalitate de a monitoriza și urmări digital persoanele care au fost vaccinate sau care urmează să fie vaccinate. Totuși, s-au întâmplat și alte evoluții în domeniul tatuajelor inteligente, spectrul lor de acoperire tinzând să devină unul medical.

În romanul SF „Epoca diamantului”, de Neal Stephenson, arta corporală evoluează în „tatuaje în continuă schimbare” – afișaje în piele alimentate de robo-pigmenți nanotehnologici. În cei 25 de ani de la publicarea romanului, nanotehnologia a avut timp să ajungă ficțiunea din urmă, iar viziunea sci-fi a tatuajelor dinamice începe să devină o realitate.

Sursă foto: scientificamerican.com

Primele exemple de tatuaje nanotehnologice care îşi schimbă culoarea au fost dezvoltate în ultimii ani și nu sunt doar pentru arta corporală. Au un scop biomedical. „Imaginați-vă un tatuaj care vă avertizează cu privire la o problemă de sănătate, semnalată de o modificare a biochimiei dumneavastră sau de expunerea la radiații”, spune Carson J. Burns, profesor asistent la Universitatea Boulder (Colorado).

Nu poți intra încă în cabinetul unui medic pentru a-ți faci un tatuaj dinamic, dar vremurile acelea nu sunt departe. Studiile preliminare oferă dovezi convingătoare că tatuajele pot fi proiectate, nu numai pentru a-şi schimba culoarea, ci şi pentru a sesiza și transmite informații biomedicale, inclusiv apariția cancerului.

În 2017, cercetătorii au tatuat pielea de porc, care fusese anterior îndepărtată de pe animal, cu biosenzori moleculari care folosesc culoarea pentru a indica nivelurile de sodiu, glucoză sau pH din fluidele pielii. În 2019, o echipă de cercetători a extins acest studiu pentru a include detectarea proteinelor. Anul acesta, au arătat, de asemenea, că nivelurile de electroliți ar putea fi detectate cu ajutorul senzorilor de tatuaj fluorescenți. În 2018, o echipă de biologi a dezvoltat un tatuaj realizat din celule ale pielii care se întunecă atunci când simt un dezechilibru de calciu cauzat de anumite tipuri de cancer. Totodată ei au demonstrat că tatuajul detectează cancerul la șoareci vii.

„Tatuajele cu transfer temporar suferă, de asemenea, o revoluție de înaltă tehnologie. Tatuajele electronice care pot detecta semnale electrofiziologice, cum ar fi ritmul cardiac și activitatea creierului, sau monitoriza hidratarea și nivelurile de glucoză din transpirație, sunt în curs de dezvoltare. Ele pot fi folosite chiar și pentru controlul dispozitivelor mobile, de exemplu pentru a alcătui un playlist muzical doar la atingerea unui tatuaj”, ne anunță profesorul Burns.

Într-un articol publicat în The Conversation, el ne explică şi în ce stadiu a ajuns cu cercetările. „Am avut şi primul subiect uman de testare pentru aceste tatuaje. Am creat „pistrui solari” pe antebraț – pete invizibile care au devenit albastre sub expunere la ultraviolete (UV) și mi-au amintit când să folosesc protecție solară. Laboratorul meu lucrează și la tatuaje invizibile de protecție UV, care ar absorbi lumina UV care pătrunde prin piele, ca o protecție solară de lungă durată, chiar sub suprafața pielii. De asemenea, lucrăm la tatuaje cu „termometru” folosind cerneluri sensibile la temperatură. În cele din urmă, credem că cernelurile pentru tatuaje ar putea fi utilizate pentru a preveni și diagnostica boala”, explică acesta.

Tatuajele - transformare revoluționară din artă în instrument medical/ Sursă: Scientific American
Sursă foto: scientificamerican.com

„Tatuajele injectate în piele oferă cele mai bune aspecte din ambele lumi, cea medicală şi cea a artei: sunt minim invazive, dar permanente și confortabile. Sunt în curs de dezvoltare noi metode de tatuare fără ac, care lansează picături de cerneală microscopice pe piele. Odată perfecționat, tatuajul va fi mai rapid și mai puțin dureros”, mai spune cercetătorul.

Oricât ar părea de revoluționare, cercetările de acest gen au stârnit critici şi controverse, nu puțini fiind cei care şi-au exprimat temerea că în acest fel însuşi corpul uman ar putea fi conectat direct la internet şi, în consecință, mai uşor de urmărit şi chiar manipulat. Polemica este dură şi ambele tabere aruncă pe piață argumentele cele mai bune pentru a-şi atrage cât mai mulți adepți. Contestatarii au publicat în urmă cu câteva săptămâni un articol în Great Game India – jurnal de geopolitică şi relații internaționale, în care acuză că Bill Gates finanțează un tatuaj cuantic invizibil ascuns în vaccinul contra coronavirus pentru stocarea istoricului vaccinărilor. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au arătat că noua lor vopsea, care constă din nanocristale numite puncte cuantice, poate rămâne cel puțin cinci ani sub piele, unde emite lumină aproape în infraroșu care poate fi detectată de un smartphone special echipat.

„Această tehnologie ar putea permite detectarea rapidă și anonimă a istoricului vaccinării pacienților şi se asigura că fiecare copil este vaccinat”, spune profesorul Kevin McHugh, postdoctorand la MIT, în prezent profesor asistent de bioinginerie la Universitatea Rice.

Indiferent care dintre părți are dreptate şi dacă descoperirile ştiințifice sunt sau nu utilizate şi în scopuri malefice, este un lucru ştiut că progresul a avut parte întotdeaua de opoziție puternică. Totuşi, la cum ne sunt prezentate cercetările, beneficiile medicale sunt evidente. Şi dacă ai putea să-ți faci un tatuaj care să te calmeze atunci când eşti stresat, parcă nici teoriile conspiraționiste nu mai au aceeaşi putere.

Te-ar putea interesa și