Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Hormonul iubirii poate preveni infarctul. Cum te ajută acesta la regenerarea celulelor inimii

Hormonul iubirii poate preveni infarctul/ Freepik
Hormonul iubirii poate preveni infarctul/ Freepik

Hormonul iubirii poate preveni infarctul. Aproape 18,6 milioane de oameni mor, în fiecare an, de boli cardiovasculare, printre care și boli ale arterelor coronare, cele care sunt răspunzătoare de atacurile de cord. Cercetătorii de la Universitatea de stat Michigan au descoperit că hormonul denumit oxitocină ajută la stimularea regenerării celulelor inimii.

Tot aceștia, speră că această descoperire să-i ajute într-o bună zi pe oameni să-și recapete celulele inimii pierdute în urma unui atac de cord. Boala inimii este de cele mai multe ori cea mai comună cauză a morții lumii. Aproape 18,6 milioane de oameni de pe mapamond, au murit de această boală cardiovasculară, în anul 2019.

Cel mai des întâlnit tip de afecțiune a inimii este cea a arterelor coronare, care are loc atunci când se formează o placă în interiorul vaselor de sânge, cele care susțin inima. Când inima nu mai primește destul sânge și nici oxigen, o persoană poate ajunge să experimenteze acest potențial atac de cord, denumit în termeni medicali ca și infarct miocardic.

Citește și: Continuă să te miști! 10.000 de pași pe zi pot înjumătăți riscul de demență

În situația, în care, celulele mușchiului inimii sunt private de sânge și oxigen, acestea încep să moară, atacând inima și provocând starea de infarct. Istoric vorbind, cercetătorii sunt de părere că, celulele mușchiului inimii, denumite cardiomiocite, nu se pot regenera. Acest lucru înseamnă că, orice celulă a inimii pe care o poate pierde o persoană, în urma unui atac, este aproape imposibil să o poată recupera în timp. Totuși, cercetările anterioare arată că, celulele inimii se pot regenera.

Iar acum, o echipă de cercetători de la Universitatea de stat Michigan prezintă o dovadă că, hormonul denumit oxitocină ar putea participa la stimularea regenerării de cardiomiocite. Cercetătorii cred că, această descoperire ar putea ajuta într-o zi la restaurarea celulelor inimii, a acelora care au suferit de infarct.

Ce este oxitocina?

Oxitocina este un hormon natural, produs în regiunea de hipotalamus a creierului. Hormonul este în mod normal asociat cu funcții ale sistemului reproductiv femeiesc, incluzând și nașterea fătului și alăptarea.

Dr. Tadwalker, un cardiologist certificat al centrului de proevidență Saint John, din Santa Monica, mărturisește că, oxitocina nu are niciun rol medical în afară de obstretică. De asemenea, acesta mai este cunoscut și ca hormonul iubirii deoarece promovează îmbinarea și o stare pozitivă.

Oxitocina și celulele mușchiului inimii

De ce anume decid cercetătorii să privească oxitocina ca un potențial ajutor în regenerarea celulelor inimii? Regenerarea este un proces energetic extrem de solicitant și impune niște restricții severe ale funcției inimii, așa că, am crede că, în centrul inimii noastre există un sistem controlat și nu că toate s-ar întâmpla într-un mod autonom.

Citește și: Când și cum mănânci nu are un impact în pierderea kilogramelor. Ultimele studii au demontat cele mai comune diete

Oxitocina reprogramează o grupare de celule adulte în partea laterală a nivelelor, sub numele de epicardium și le transformă în celule stem. Mai apoi, aceste celule stem ajung într-o parte mai adâncă, acea parte vătămată a inimii, miocardică și repară această parte bolnavă, realizând niște factori salvatori și transformându-i în niște celule pierdute, cum sunt vasele de sânge, cardiomiocitele și fibroblastele.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite