Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Continuă să te miști! 10.000 de pași pe zi pot înjumătăți riscul de demență

10.000 de pași pe zi pot înjumătăți riscul de demență/ Pexels
10.000 de pași pe zi pot înjumătăți riscul de demență/ Pexels

Această afecțiune a creierului, denumită demență, afectează mai mult de 55 de milioane de oameni din jurul lumii și este a 7-a cauză a morții globale. Cu o proporție a persoanelor vârstnice aflată în creștere, numărul cazurilor de demență se află și el în creștere.

Există și o evidență care vorbește despre exercițiile fizice regulate care ar reprezenta un beneficiu pentru sănătatea noastră, și este și cea mai potrivită modalitate de a reduce riscul dezvoltării de demență. Ca o veste bună pentru cei ce încearcă să introducă exercițiile fizice în rutina zilnică, un nou studiu ne vorbește despre cum, în jur de 4000 de pași pe zi ar reduce riscul demenței cu 25%. Crescând pașii de la 4000 la 10.000, persoana în cauză, ar putea reduce acest aspect al dezvoltării demenței.

Citește și: Activitatea fizică poate contribui la reducerea cancerului la sân cu 40%

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că, în jur de 55 de milioane de oameni suferă de demență, iar numărul acestora se preconizează că va tot crește până în anul 2050, la un număr de 139 de milioane.
Centrele de prevenție și de control a acestei boli estimează că, această boală, are o formă foarte comună, Alzheimer, care afectează în jurul a 5,8 milioane oameni, din Statele Unite ale Americii.

Cei mai mari factori de risc ai demenței sunt vârsta, dar și partea genetică. Demența este una dintre cele mai comune boli ale celor peste vârsta de 75 de ani, iar situația de a avea o persoană care suferă de demență, ar putea duce, de asemenea, la riscul de a dezvolta și celelalte rude această afecțiune. Alți factori de risc mai sunt și sexul, femeile fiind mai predispuse la dezvoltarea acestei boli, dar și etnia.

Citește și: Ce trebuie să mănânci înainte de a merge la alergat

Oricum, schimbările modului de viață, cum sunt accentuarea practicării unor serii de exerciții fizice, controlul tensiunii arteriale, și nu în ultimul rând, și stimularea creierului, poate duce la reducerea riscului de apariție a demenței, mai ales, pentru cei care au deja unul sau doi factori de risc.

Această practică de exerciții fizice nu înseamnă o epuizare a corpului, printr-o transpirație abundentă, la sala de sport sau schimbarea practicării de sporturi, ci pur și simplu, creșterea numărului de pași pe care îi realizăm în fiecare zi.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite