Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

De ce unii oameni sunt mai scunzi decât alții? Răspunsul este în creierul nostru, spun oamenii de știință

De ce unii oameni sunt mai scunzi decât alții/ Pexels
De ce unii oameni sunt mai scunzi decât alții/ Pexels

Oamenii ajung la perioada de pubertate, în diferite intervale de timp, și cresc în înălțime, de asemenea, în moduri diferite, cu o structură diferită. Un nou studiu realizat de către oamenii de știință, ne spune că totul se datorează creierului nostru, dar și unui receptor de la nivelul acestuia.

Te-ai întrebat vreodată de ce, mai exact, tu trebuie să fii cel mai scund din familia ta sau din grupul tău de prieteni? Poate pentru că te afli la celălalt capăt al frecvenței, sătul de întrebările de genul, „cum mai este vremea acolo jos?”. Ei bine, cercetătorii consideră că totul se datorează unui receptor din interiorul creierului nostru, care ne face să fim mai scunzi sau mai înalți, să ne maturizăm mai repede sau mai târziu.

Citește și: Tulburarea bipolară se vindecă? Cele mai bune metode de tratare ale acestei boli

Știm cu toții că datorită unei alimentații mai sănătoase putem ajunge să fim mai înalți și mai puternici. O alimentație mai bogată ne poate ajuta și să ne maturizăm mai repede. Genele pe care le moștenim de la părinții noștri, sunt și ele foarte semnificative în acest proces de dezvoltare. Conform unor coduri ale ADN-ului nostru se derulează întreg procesul de creștere.

De ce unii oameni sunt mai scunzi decât alții/ Pexels
De ce unii oameni sunt mai scunzi decât alții/ Pexels

O alimentație săracă, lipsită de nutrienți și de vitamine, ne îngreunează dezvoltarea și atingerea potențialului întreg al genelor noastre. Potrivit Universității Maryland, corpul nostru păstrează un anume nivel de energie pentru a ne face să creștem. Ca noi să ne dezvoltăm, organismul își asigură necesarul de energie, iar această energie apare odată cu consumul de mâncare, și mult mai important, consumul unei mâncări sănătoase. Dacă nu mâncăm, nu putem să ne dezvoltăm și nu creștem. Chiar dacă acest cod al ADN-ului nostru spune că trebuie să creștem mai mult, nu o vom face. Unii copii sunt obișnuiți să mănânce o grămadă de mâncare, ceea ce îi va face să crească, iar alții nu mănâncă nici măcar necesarul, și să nu mai spunem de cei care nu mănâncă mâncare sănătoasă.

Cum funcționează atunci acest proces?

Oamenii de știință au dovedit că este vorba de un receptor denumit MC3R, care este responsabil pentru fiecare semnal produs după consumul de mâncare pentru o parte importantă a creierului ce poartă denumirea de hipotalamus.

Hipotalamusul este cel responsabil de păstrarea lucrurilor, cum ar fi temperatura corpului, un apetit regulat, dar și o greutate normală. Dacă acest receptor MC3R nu funcționează conform atunci oamenii ajung să se dezvolte mai târziu, mai încet, ba chiar să ajungă la pubertate mult mai târziu.

Citește și: Medicina ajuns la alt nivel! Un test de sânge poate detecta mai multe tipuri de cancer

Profesorul Stephen O’Rahilly, declară că dacă corpul primește mâncare suficientă și sănătoasă, se dezvoltă, noi creștem, atingem stadiul de pubertate mult mai devreme și putem face foarte mulți copii. Tot el spune că nu este un proces magic, ci se bazează pe o adevărată diagramă.

Totuși, există și un aspect foarte urât în legătură cu creierul, pe care poate nu îl cunoaștem. O mai bună înțelegere a acestui receptor și a cum funcționează el nu ne va face să devenim mai înalți, totul depinde de genele cu care ne naștem, dar ar putea ajuta oamenii care suferă de boli cronice și au nevoie să-și întărească sistemul muscular.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite