Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Tulburarea bipolară se vindecă? Cele mai bune metode de tratare ale acestei boli

Tulburarea bipolară/ Freepik
Tulburarea bipolară/ Freepik

Tulburarea bipolară reprezintă o afecțiune psihică, care este marcată de episoade depresive, maniacale sau hipomaniacale. Aceasta nu se vindecă, însă, poate fi ținută sub control prin intermediul unor tratamente.

Există două tipuri de tulburare bipolară. Este cea de tipul I, care se referă la episoade maniacale și depresive, fie că vorbim aici de etape psihotice și cea de tipul II, în care, pacientul este cu mult mai deprimat, atât în episoadele hipomaniacale, cât și ale instabilității de dispoziție.

Citește și: Hrană pentru creier. Există o legătură directă între dietă şi sănătatea mentală, ce alimente să consumăm pentru a preveni depresia, boala secolului XXI

Aceste tulburări ale dispoziției sunt o categorie foarte importantă a patologiei psihiatrice, făcând referire la tulburări depresive, tulburări bipolare, distimie (vorbim aici de un fel de depresie cronică) și ciclotimie (diverse perioade hipomaniacale și depresive moderate).

Printre cele mai bune metode de tratare ale acestei boli, se află medicamentele și cu psihoterapia.

Medicamentele

Medicamentele pot ține sub control simptomele acestei tulburări. Există și posibilitatea ca unele dintre persoane să fie nevoite să consume un număr mai mare de medicamente și să comunice cu medicul într-o măsură mai amănunțită, înainte de a se trata.

Citește și: Săptămâna conștientizării sănătății mentale. În ce ne-a transformat pandemia? Din cauza prea multor ore petrecute online ajungem să ne urâm corpul

Cele mai cunoscute tipuri de medicamente în acest caz sunt stabilizatorii de dispoziție și antipsihoticele atipice. Printre stabilizatorii de dispoziție se află și litiul, iar acesta contribuie la prevenirea episoadelor de dispoziție, dar și la diminuarea severității acestora. Mai mult, litiul scade și riscul de sinucidere. Se mai pot include și medicamentele care vizează somnul sau anxietatea.

Psihoterapia

Această metodă, care mai poartă și denumirea de „terapie prin vorbire”, este unul dintre termenii care adună o mulțime de tehnici de tratament. Scopul lor este de a ajuta persoana în cauză să identifice, să realizeze o schimbare de emoții, gânduri și comportamente tulburătoare.

Rolul psihoterapiei este de a oferi sprijin pacienților suferinzi de această boală, dar și familiilor lor. De multe ori, psihoterapia e aplicată în combinație cu medicamentele. Terapia interpersonală sau cea a ritmului social pot fi suficiente pentru tulburarea bipolară, mai ales, dacă sunt utilizate și cu medicamentele.

Alte tratamente eficiente

Mulți pacienți își pot ameliora simptomele acestei boli prin alte tratamente, cum ar fi terapia electroconvulsivantă, exercițiul fizic într-un mod regulat, dar și păstrarea unui jurnal.

Terapia electroconvulsivantă este acea procedură de stimulare a creierului, prin care oamenii pot fi ajutați să se elibereze de simptomele severe ale acestei boli. Acest tip de terapie e luat în calcul, doar dacă, boala pacientului nu a ajuns să se îmbunătățească, în urma folosirii altui tratament sau dacă chiar e necesar un răspuns rapid, aici vorbind de cazuri de suicid și catatonie (o stare lipsită de răspuns).

Citește și: Ziua mondială a sănătății mintale. Cum ți-a afectat pandemia de coronavirus echilibrul psihic

Exercițiul fizic într-un mod regulat include jogging-ul, înotul sau mersul pe bicicletă, toate acestea fiind benefice depresiei și anxietății. Mai contribuie și la un somn mai odihnitor și mai sănătos pentru sistemul cardiovascular și cel nervos. Acestea ar trebui urmate doar după consultarea unui medic.

Păstrarea unui jurnal poate fi un mare ajutor în tot acest proces de ținere sub control a bolii. În acesta pot fi trecute în fiecare zi simptomele dispoziției, tratamentele, modelele de somn, dar și evenimentele de viață. Este o modalitate foarte facilă de a ajuta medicii și familia în procesul urmăririi acestei boli.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite