Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Consumul de canabis pe timpul sarcinii dezvoltă probleme mintale la copii – Studiu

Utilizarea canabisului pe timpul sarcinii dezvoltă probleme mintale la copii/ Freepik
Utilizarea canabisului pe timpul sarcinii dezvoltă probleme mintale la copii/ Freepik

Canabisul este folosit în zona de răsărit a Statelor Unite ale Americii, dar și în alte zone ale lumii. Cercetătorii din cadrul universității Washington, din St. Louis au descoperit că expunerea copilului din timpul sarcinii la consumul de canabis poate conduce la dezvoltarea unor simptome, în timpul adolescenței, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Simptomele psihopatologice crescute din timpul adolescenței, îi pot face pe tineri mult mai vulnerabili în a dezvolta boli ale psihicului. Studiile recente arată că, canabisul recreațional este folosit în răsăritul Statelor Unite ale Americii. Sediul Națiunilor Unite de Droguri și Crime, a demonstrat utilizarea foarte accentuată a acestei substanțe, la nivel mondial, în anul 2018.

Citește și: Cinci sfaturi care te vor ajuta să rămâi însărcinată mai repede. Un medic specialist în fertilitate a explicat totul

Chiar dacă acesta este utilizat în mod medical, există, totuși, niște riscuri asociate cu folosirea lui, care includ și o judecată deficitară și o pierdere a memoriei. Niște cercetări vechi au arătat, în același fel că, utilizarea lui poate dezvolta boli ale psihicului, cum sunt anxietatea și depresia. Conform studiului prezentat mai sus, consumarea canabisului pe timpul sarcinii poate duce la dezvoltarea unor boli ale psihicului, care includ anxietatea și depresia, la copii, după vârsta de 11, 12 ani.

Cum afectează mai exact canabisul sarcina?

Procentajul cercetării de persoane însărcinate, care au folosit canabis este unul mixt. Un studiu, publicat anul trecut, a arătat că, utilizarea canabisului printre persoanele însărcinate, din Statele Unite ale Americii a ajutat la creșterea de la 6,8% la 8,1%, în timpul perioadei pandemice.
Oricum, alte studii au indicat un procentaj mult mai larg, cum că, nu orice persoană pe timpul sarcinii a folosit canabis. De exemplu, un studiu din anul 2015, a descoperit că, admiterea de tratamente cu o utilizare abuzivă, a dus la creșterea de la 29% la 43% pentru persoanele însărcinate, ca folosire a canabisului pe timp de sarcină.

Un motiv destul de comun în utilizarea canabisului pe timp de sarcină este de a ajuta în atenuarea simptomelor grețurilor dimineții, cum sunt starea de amețeală și de greață, anxietate, stres și durere.
Oricum o luăm, cercetările au arătat că, utilizarea cannabisului de-a lungul sarcinii poate avea și efecte adverse asupra fătului, care includ:

  • o scădere în greutate a noului-născut
  • atrofierea creșterii fătului
  • nașterea după 37 de săptămâni de gestație
  • un procent crescut în a naște un copil mort.

Impactul consumului de canabis asupra perioadei adolescentine

Conform studiului realizat de către autorul David Baranger, un studiu postdoctoral de la Universitatea din Washington, acesta se bazează pe un studiu principal. Echipa de cercetători a fost condusă, în anul 2020. Studiul a fost asociat cu consumul de canabis în perioada prenatală, care duce la formarea de probleme mintale, în copilărie, între 9-10 ani, de genul celor:

  • probleme cu somnul
  • depresie
  • anxietate
  • probleme cu impulsivitatea
  • dificultăți în concentrare și acordarea atenției.

Baranger a spus că, noul studiu sugerează o creștere a ratei de simptome psihopatologice, care persistă între vârstele 9-12. Aceste simptome includ depresia, anxietatea, dar și alte condiții psihiatrice.

De ce este adolescența cea mai semnificativă?

Dr. Dube ne explică, în felul următor: „ Adolescența este o perioadă de dezvoltare, atât a vulnerabilității, cât și a oportunităților în viața unei persoane tinere”. În timp ce, emoțiile normale pot fi experimentate la un nivel mult mai intens, la persoanele mai tinere, atunci, aceștia pot dezvolta și un fel de suport din partea familiilor și a prietenilor, care îi va conduce, cu siguranță, într-un mod sănătos, bine stabilit asupra caracterului individului.

Citește și: Motivul pentru care anumite femei nu pot să obțină orgasmul. Ce trebuie să știe femeile

Tratarea copiilor, care au fost expuși la tratamentul cu substanța canabis, pe timpul sarcinii, trebuie verificată printr-o examinare mai atentă și mai bine urmărită, pentru a se putea trata simptomele sau transformările bolilor legate de psihic.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite