Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cât de sănătos este să iubești pisicile. Iată motivul științific pentru care oamenii se atașează de aceste animale

Cât de sănătos este să iubești pisicile/ Freepik
Cât de sănătos este să iubești pisicile/ Freepik

Există aproximativ 85 de milioane de pisici în gospodăriile americane, dintre care multe sunt membri de familie îndrăgiți. Ce se află în spatele apelului felinelor către oameni? Ar putea fi natura lor aparent aleasă? Care este efectul lor asupra sănătății umane? Această caracteristică specială investighează.

Când oamenii spun că iubesc pisicile, această dragoste poate fi intensă. Pentru mulți, un prieten felin este un confident de încredere și o prezență liniștitoare în vremuri de singurătate. Sunt relațiile atât de apropiate, totuși, sănătoase la nivel psihologic sau fizic?

Geneticienii, experții în boli infecțioase, psihologii și alții au prezentat mai multe teorii cu privire la motivul pentru care pisicile rezonează atât de puternic cu unii oameni și ce efect pot avea pisicile asupra sănătății oamenilor.

O legătură mai veche

Potrivit analizelor ADN, strămoșul pisicii domestice de astăzi a fost pisica sălbatică africană, Felis silvestris lybica, care trăia în Semiluna fertilă, la intersecția dintre Mesopotamia antică, Egipt, Levant și Persia. Unele cercetări sugerează că legătura noastră cu felinele a început în urmă cu aproximativ 9.500 de ani, cu primele dovezi ale unei relații reciproce între pisicile identificate pe insula mediteraneeană Cipru. Egiptenii credeau că tovarășii lor de felină întruchipau energia divină.

Citește și: Ziua internațională a pisicilor. 24 de ore de venerație a unuia dintre cele mai vechi și mai iubite animale de companie din lume

Dr. Eva-Maria Geigl este director de cercetare la Centrul Național francez pentru Cercetare științifică (CNRS) și conduce grupul Epigenomics și Paleogenomics la Institutul Jacques Monod din Paris, Franța. Ea a declarat pentru Medical News Today: „Pisicile au fost domesticite ca animale de companie: S-au apropiat de așezările umane pentru că existau alimente, rozătoare concentrate care înfloreau pe acumulări de cereale. Ele s-au adaptat la acest mediu uman specific, ceea ce a reprezentat un avantaj evolutiv pentru ele. Oamenii au avut un interes real să aibă pisici în jur. Erau doar fericiți cu pisicile care se ospătau cu rozătoare, care le distrugeau cerealele”.

Ce anume iubesc oamenii la pisici?

Dr. Patricia Pendry de la Universitatea de Stat din Washington studiază interacțiunile om-animal. Ea a publicat cercetări care descriu legătura deosebit de puternică dintre oamenii extrem de emoționali și pisicile lor. Dr. Pendry a speculat pentru MNT că, în ceea ce privește comportamentul discriminator al felinelor poate fi irezistibil pentru oameni:

„Răspunsurile subtile și oarecum imprevizibile pe care ni le dau pisicile, ne dau percepția că suntem aleși sau percepuți ca fiind „speciali”, atunci când apare un răspuns din partea unei pisici. De asemenea, cred că, deoarece răspunsul tinde să ia puțin mai mult timp pentru a apărea, suntem captivați de dorința de a ști ce va face pisica”.

Citește și: O pisică a devenit virală datorită asemănării sale cu Zorro. Utilizatorii s-au îndrăgostit pe loc de felină

„Și pentru că natura și momentul acțiunilor lor sunt mai puțin previzibile, am putea rămâne captivați, aproape într-un fel de dependență, nu vă puteți detașa, pentru că, acel tors, acea frecare specială poate fi chiar după colț”, a spus Dr. Pendry.

Este, de asemenea, posibil, sugerează unele cercetări, că nu putem ajuta decât să găsim feline pentru a fi drăguțe datorită caracteristicilor pe care le împărtășesc cu bebelușii umani. Răspundem instinctiv la ochii mari și la comportamentul jucăuș, un răspuns benefic din punct de vedere evolutiv, care ne-a ajutat să ne asigurăm că avem grijă de tinerii noștri. Nici o discuție despre atracția pisicilor nu poate exclude menționarea priceperii lor comice adesea hilare. Pisoii, în special, investesc energie neînfrânată, și mult mai puțină planificare, în jocul lor. Pisicile mature pot fi la fel de amuzante. Uneori este vorba de hijinuri de mare viteză, iar alteori este extrem de ciudat.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite