ADVERTISEMENT

Ziua internațională a pisicilor. 24 de ore de venerație a unuia dintre cele mai vechi și mai iubite animale de companie din lume

Ziua internațională a pisicilor/ Pinterest
Ziua internațională a pisicilor/ Pinterest

Ziua Internațională a Pisicilor este un momente oportun pentru a venera timp de 24 de ore unul dintre cele mai vechi și iubite animale de companie ale umanității. De-a lungul timpului, pisicile au fost alături de oameni și i-au îndrumat în evoluția acestora.

Acum, pisicile sunt cele mai întâlnite animale de companie din lume. Majoritatea iubitorilor de animale au în apartament sau casă o pisică, fiind și mult mai ușor de crescut față de un câine. Astfel că, începând cu anul 2002, Organizația internațională pentru bunăstarea animalelor a organizat grupuri pentru a sărbători cel mai popular animale de pe planetă.

Citește și: Radiografii ale animalelor însărcinate. De departe cel mai uimitor lucru pe care l-a oferit tehnologia

Se aproximează că un număr de 500 de milioane de pisici au rolul de animale de companie în viața unei persoane. Cu siguranță fiecare om de pe planetă are o rudă sau o cunoștință care a avut mai multe pisici ca animale de companie decât parteneri în viață. Acest lucru nu este chiar unul de blamat, asta pentru că deținerea unei pisici s-a dovedit a fi foarte benefică pentru sănătatea mintală, ameliorarea stresului, anxietatea și chiar depresia.

Ziua internațională a pisicilor/ Pinterest

Potrivit cute-calendar.com, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute. În timp ce pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită. În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de șoareci mumificați. La moartea pisicii se ținea doliu, iar toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea.

Citește și: Poliția Animalelor intră în acțiune. Moment istoric pentru România, necuvântătoarele sunt apărate prin lege, cu arma în mână, de sute de ofițeri

În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influență directă asupra căsătoriei sau sănătății. În Evul Mediu, s-a schimbat relația dintre om şi pisică. Tendințele religioase şi superstițiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei şi diavolului, fiind exterminate, numărul acestora scăzând drastic. La începutul secolului al XIX-lea, a luat avânt creșterea pisicilor şi mai ales a celor de rasă.

În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect. O pisică nu cere o îngrijire complicată şi eforturi deosebite, doar un loc unde să stea, mâncare şi multă afecțiune. Acestea atașându-se destul de rapid de stăpân, fie el tânăr, fie singur sau mai în vârstă. Este o felină foarte curată, foarte respectuoasă, silențioasă, independentă şi fidelă.

Pisicile pot fi afectate de stilul de viață modern al oamenilor

Odată cu evoluția oamenilor s-a schimbat și stilul de viață a acestora. Și, implicit, modul de conviețuire cu animalele de companie. Astfel că, stilul modern de a trăi viața a influențat involuntar modul în care conviețuiesc pisicile. Iată câteva din nevoile pisicilor care sunt afectate de stilul de viață modern:

Spațiul – Cei mai mulți dintre iubitorii de pisici locuiesc la apartament. Iar dacă aceștia consideră că pisicile se adaptează cel mai bine la viața la bloc, ei bine acestea suferă enorm. Felinele tânjesc după libertatea și deseori pot fi frustrate pentru faptul că nu au destul spațiu să se desfășoare.

Împărțitul spațiului – Un alt lucru care le enervează pe pisici este împărțitul spațiului cu un alt animal de companie. Deși se pot înțelege cu acestea, chiar și cu multe rase de câini, ele vor urâ să nu aibă propriul lor spațiu. Și, mai ales, să aibă mâncarea la comun cu alte animale.

Ziua internațională a pisicilor/ Pinterest

Haosul – Pisicile sunt animale calme, liniștite, care nu fac prea multe lucruri. Un stil de viață agitat, în care deseori vin oameni în vizită, este muzică tare sau primește prea multă atenția din partea altora, o pot agita pe aceasta și poate deveni foarte nervoasă.

Nu le place să fie constrânse – Pisicile urăsc să fie constrânse și deseori nu suportă să aibă ceva în calea lor atunci când se deplasează. Cum ar fi o ușă închisă, un geam sau chiar și un copil. Ele sunt propriul lor stăpân și vor face tot ce le stă în putință pentru a elimina obstacolul.

Stabilitatea – Pisicilor le place stabilitatea. Dacă sunteți genul de persoană care călătorește sau se mută des, nu este indicat să aveți ca animal de companie o pisică. Acestea nu iubesc nimic mai mult decât spațiul lor sigur, în care au crescut.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite