Restricții pentru românii care călătoresc în Europa. Ce trebuie să știi înainte de a porni la drum, ultimele măsuri luate de guvernele europene

Restricții pentru românii care călătoresc în Europa/ Pexels
Restricții pentru românii care călătoresc în Europa/ Pexels

Al doilea val de coronavirus a devenit o realitate în Europa, iar țări care în ultimele luni au gestionat bine criza se confruntă acum cu un număr record de infecții, care împing guvernele către noi restricții. Toți cetățenii europeni sunt afectați de noile măsuri şi, implicit, inclusiv călătoriile din şi dinspre România, către restul continentului.

Iată mai jos principalele restricții impuse cetățenilor români în principalele țări europene:

Austria

Măsuri aplicabile începând cu 30 septembrie ora 00.00, valabile până la 31 decembrie 2020. Intrarea în Austria este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză.

Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic molecular SARS-CoV-2. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.

Belgia

Începând cu 25 septembrie 2020, călătoriile din Belgia în România nu mai sunt interzise, însă autoritățile belgiene descurajează ferm deplasările către zonele roșii din UE+.

Începând cu data de 26 august 2020, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19.

Citește și: Protestul savanților împotriva carantinei. Experții cer reluarea cursurilor în clase, redeschiderea școlilor și munca de la birou

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei pe cale aeriană sau navală sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport, un formular online, Passenger Locator Form (PLF), care se regăsește la travel.info.

Persoanele care se deplasează în Belgia cu autocarul, autoturismul, trenul etc. vor fi obligate să completeze formularul online numai dacă au stat mai mult de 48 de ore în afara Regatului Belgiei și doresc să petreacă mai mult de 48 de ore în Belgiei.

Testul este efectuat după sosirea în Belgia, la un laborator acreditat. Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la testare și autoizolare primite prin e-mail/ sms, în urma completării formularul Passenger Locator Form. De asemenea, se recomandă contactarea medicului curant, respectiv a unui medic de familie, care va dispune testarea. Măsura privind autoizolarea și testarea sunt în competența autorităților regionale.

Cehia

STARE DE URGENțĂ: Începând cu data de 5 octombrie 2020, ora 00:00 a.m., pe o perioadă de 30 de zile. Începând cu 1 iulie 2020, autoritățile din Cehia au împărțit statele europene, pe baza situației epidemiologice, în 2 categorii: state cu risc scăzut (verde) și state cu risc înalt (roșu).

Clasificarea se actualizează permanent în funcție de evoluția situației epidemiologice din statele respective. Din data de 14 septembrie 2020, România a revenit pe lista verde, fiind în vigoare următorul regim de circulație:

Citește și: Rezolvăm o problemă creând-o pe alta! Cum au ajuns măștile de protecție să fie principalii factori de poluare

Cetățenii români pot călători în Cehia fără nicio restricție. Cetățenii români care sosesc în Cehia în scop economic sau educațional (lucrătorii și studenții) sunt obligați să se supună testării pentru depistarea COVID-19 înainte de începerea activităților pentru care au venit.

Începând cu 21 septembrie, autoritățile cehe acceptă și rezultatele testelor PCR realizate în alte state membre UE.

Elveția

România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Începând cu data de 8 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian. Persoanele care intră în carantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora.

Conform deciziei Oficiului Federal de Sănătate, această măsură se aplică tuturor persoanelor care, în ultimele 14 zile, s-au aflat pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic. Potrivit reglementărilor în vigoare, perioada de carantină (autoizolare) nu poate fi întreruptă ca urmare a unei testări moleculare negative pentru infecția cu COVID-19.

Nerespectarea acestei prevederi este sancționată cu amendă contravențională de până la 10.000 franci elvețieni. Autoritățile elvețiene pot decide oricând efectuarea unui examen medical la frontieră, inclusiv măsurarea temperaturii, completarea unui chestionar privind starea de sănătate pentru orice persoană care dorește să intre în Elveția.

Danemarca

Intrarea cetățenilor care vin din România și care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei este permisă fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.), autoritățile daneze pot refuza intrarea.

Citește și: Bătălia epocilor. Anul 536, cel mai rău an din istorie, dar ce îi lipsește lui 2020 să îl detroneze

Cetățenilor români care sosesc în Danemarca li se recomandă ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România. De la aceeași dată, 1 august 2020, nu mai este permisă intrarea pe teritoriul Danemarcei în scop turistic cetățenilor care vin din România.

Germania

Autoritățile germane au decis includerea României, cu întreg teritoriul național, pe lista „zonelor de risc“, renunțându-se astfel la diferențierea statutului de risc pentru fiecare județ în parte.

Cetățenilor români, ca și celorlalți cetățeni ai statelor membre UE, nu li se aplică restricții propriu-zise în ceea ce privește intrarea pe teritoriul german. Autoritățile germane au prevăzut, în schimb, o serie de obligații specifice în context pandemic, în special pentru persoanele care vin din zone de risc.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de auto-izolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Grecia

La data de 01 octombrie 2020, autoritățile elene responsabile au anunțat prelungirea măsurilor impuse la intrarea în Grecia până la data de 12 octombrie 2020, cu mențiunea expresă că acestea pot fi modificate oricând, fără niciun preaviz în cazul creșterii numărului persoanelor infectate. 

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, respectiv a obligativității completării formularului PLF și a prezentării codului QR la intrarea pe teritoriul elen, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas.

Citește și: Distanțarea socială, controversa anului 2020. Istoria tulburătoare a conceptului care de două secole îi împinge pe oameni să se înstrăineze unul de altul

Aceste măsuri, inclusiv prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării în Grecia, se aplică și tuturor persoanelor care sosesc în acest stat din România, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Malta, Belgia, Spania, Albania, Macedonia de Nord și Ungaria, pe cale aeriană.

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.

Reglementările anunțate de autoritățile elene se aplică pentru următoarele categorii de persoane: cetățenii care călătoresc în scopuri esențiale în Republica Elenă și care erau anterior scutiți de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19, cetățenii greci și cetățenii străini cu rezidența în Republica Elenă, respectiv străinii care călătoresc în Republica Elenă în scop turistic.

Condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate, respectiv: cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. La intrarea în Irlanda, toți pasagerii (cu exceptia celor din Irlanda de Nord) vor completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc), urmând a se izola pentru o perioadă de 14 zile la adresa declarată. Completarea formularului de localizare este obligatorie, nerespectarea măsurii de autoizolare pentru 14 zile (inclusiv declararea de informații false) constituie infracțiune și este pedepsită cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni.

Nu sunt impuse la acest moment restricții sau limitări oficiale cu privire la posibilitățile de transport între Irlanda și România. Blue Air are zboruri regulate dinspre Dublin spre Romania și retur, de 10 ori pe săptămână (3 zboruri Dublin-Otopeni, 3 zboruri Dublin-Cluj și 4 zboruri Dublin-Bacău). Compania aeriană Ryanair operează două curse săptămânale, pe ruta Dublin-București.

Italia

La data de 7 octombrie 2020, Consiliul de Miniștri al Republicii Italiene a extins starea de urgență în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, până la 31 ianuarie 2021.

Persoanele care s-au aflat pe sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile la sosirea pe teritoriul italian.

La data de 7 octombrie 2020, autoritățile italiene au aprobat prelungirea acestor măsuri de combatere a răspândirii virusului, până la data de 15 octombrie 2020. Excepții de la obligația de autoizolare la sosire în Italia aplicate cetățenilor care sosesc sau au tranzitat România în ultimele 14 zile:

 • echipaje ale mijloacelor de transport;
 • personal navigant;
 • persoane care intră în Italia pentru motive de muncă reglementate de protocoale speciale de siguranță, aprobate de autoritatea sanitară competentă;
 • în cazul intrărilor din motive care nu suportă amânare, inclusiv participarea la evenimente sportive și expoziții la nivel internațional, în urma obținerii unei autorizații din partea Ministerului Sănătății și cu obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controalele, adeverința care confirmă efectuarea, în cele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul național, unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, având rezultat negativ.

Olanda

Din data de 9 iulie a.c., tuturor cetățenilor care se deplasează din România în Olanda li se recomandă ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

România continuă să fie inclusă în zona de risc ridicat (zona portocalie) pentru care se recomandă evitarea călătoriilor cu excepția celor strict necesare. Persoanelor care se deplasează/revin din state incluse în zona portocalie, așadar inclusiv cetățenilor care se deplasează din România, autoritățile olandeze le recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile.

Această recomandare fermă este valabilă în orice scenariu: indiferent dacă persoana care intră pe teritoriul olandez prezintă un test negativ pentru infecția cu COVID-19 sau dacă este testată ulterior și rezultatul este negativ.

Marea Britanie

La sosirea în Marea Britanie venind din orice țară, este necesară furnizarea datelor de contact și informații privind țara/țările în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. De asemenea, persoanele care călătoresc în Marea Britanie au obligația de a se autoizola timp de 14 zile dacă sosesc din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie. Dacă persoanele în cauză refuză să furnizeze aceste informații sau să se autoizoleze, riscă o amendă de până la 1000 GBP.

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) – sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Slovacia

Regimul de carantină obligatorie în instituții de stat sau în regim electronic, cu folosirea aplicației mobile, a fost suspendat; se recomandă autoizolarea la domiciliu, în anumite situații.

Sunt deschise toate punctele de trecere a frontierei cu statele vecine, cu excepția Ucrainei; ca efect al măsurilor adoptate de Ungaria, punctele de la frontiera cu Ungaria operează, cu excepția traficului de frontieră a muncitorilor transfrontalieri și alte cazuri, după cum urmează:

începând cu data de 1 octombrie a.c., punctul de trecere a frontierei slovace cu Ungaria de la Rusovce – Rajka (drumul vechi) funcționează zilnic, dimineața, între orele 06:00 – 08:00 şi, după-masa, între orele 15:00 şi 17:00 (pentru transport internațional de pasageri și marfă, tranzit).

Ungaria

La data de 1 octombrie 2020, guvernul Ungariei a decis să mențină pentru o perioadă de o lună restricțiile de intrare în acest stat, aplicabile începând cu data de 1 septembrie 2020.

În acest sens, cetățenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepția situațiilor care fac obiectul unei derogări:

 • pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanță sau de o instituție;
 • pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitație eliberată de autorități publice centrale, locale sau de regii autonome;
 • dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverințe medicale;
 • pentru participarea la examene a elevilor şi studenților, în cazul în care instituția de învățământ atestă acest fapt printr-o adeverință;
 • de asemenea, se pot acorda derogări angajaților care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în țară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în țară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverință de la angajator;
 • pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
 • pentru îngrijirea rudelor, conform Articolului V din Codul Civil din Ungaria;
 • pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
 • pentru alte motive justificate.

Te-ar putea interesa și