Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Radiografiile arată diferențe uriaşe între plămânii pacienților infectați cu coronavirus nevaccinați şi ai celor care s-au imunizat deja. Un medic american explică transformările

Diferențe uriaşe între plămânii pacienților infectați cu coronavirus nevaccinați/ Heatlth
Diferențe uriaşe între plămânii pacienților infectați cu coronavirus nevaccinați/ Heatlth

Un medic din statul american Missouri a făcut publică o imagine a plămânilor unei persoane infectate cu Covid, care fusese vaccinată anterior contactării virusului. Acesta pe care a comparat-o cu una a plămânilor unei persoane infectate, dar care nu a fost imunizată.

Dr. Ghassan Kamel, directorul secției de terapie intensivă de la SSM Health Saint Louis University Hospital din Missouri, a tratat mii de persoane bolnave de Covid-19 de la începutul pandemiei. Iar prin demersul său încearcă să demonstreze cât de eficient este vaccinul, potrivit publicației Health. La individul nevaccinat, imaginea este tulbure de alb, ceea ce dr. Kamel a explicat că ar putea fi bacterii, mucus sau secreții.

”Cu siguranță ar necesita oxigen și în unele cazuri astfel de pacienți ar avea nevoie de mai mult. Este posibil să necesite ventilator sau să fie intubat pe ventilație mecanică, sedat și, practic, să fie nevoie să fie ținut în viață de aparate”, spus dr. Kamel.

Citește și: România, la 2 ani de la primul caz de coronavirus. Câți români s-au vaccinat anti-Covid până acum

Spre comparație, imaginea pacientului vaccinat este mult mai clară. După cum a explicat dr. Kamel, plămânii apar negri la scanarea cu raze X atunci când sunt plini de aer. În timp ce la individul nevaccinat imaginea la radiografie era în mare parte albă, imaginea pacientului vaccinat părea mai întunecată, cu mai mult negru în fotografie.

Potrivit dr. Kamel, persoanele vaccinate care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 nu necesită îngrijire intensivă de care au nevoie pacienții nevaccinați care sunt internați la spital. Medicul a subliniat că pacienții vaccinați sunt rareori trimiși la terapie intensivă sau puși pe suport de viață, cu excepția cazului în care au condiții preexistente sau sunt imunocompromiși. Medicul speră că, distribuind imaginile în spațiul public va convinge mai mulți oameni să se vaccineze pe măsură ce varianta Delta continuă să se răspândească în toată lumea. „Dacă nu îți place masca, cu siguranță nu îți va plăcea nici ventilatorul”, spune el.

Avertismentul medicului vine în timp ce SUA se confruntă cu un număr record de cazuri de COVID-19 în unele state, inclusiv Florida. Centrul American de Prevenire și Combatere a Bolilor a avertizat că varianta Delta, care reprezintă acum majoritatea cazurilor noi în Statele Unite, provoacă simptome mai severe decât tulpinile anterioare și este la fel de contagioasă ca varicela. Chiar și americanii complet imunizați sunt acum încurajați să poarte măști în interiorul anumitor zone cu risc ridicat.

Citește și: Varianta ”Mu” a coronavirusului ar putea fi rezistentă la vaccin. În același timp, tulpina Delta face ravagii în Israel, țara cu cel mai agresiv program de imunizare

În timp ce cazurile cresc, SUA înregistrează progrese ușoare în ceea ce privește vaccinările. Președintele Joe Biden a afirmat la începutul săptămânii că națiunea a atins un reper de vaccinare de 70%.

”Este un progres incredibil, dar mai avem încă mulți paşi de parcurs. Dacă nu ați făcut-o deja, vaccinați-vă. Să învingem virusul odată pentru totdeauna”, a postat președintele pe Twitter.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite