Pietrele la rinichi: Simptome, tratamente și precauții dietetice

Pietre la rinichi/ Pexels
Pietre la rinichi/ Pexels

Pietrele la rinichi sunt depozite dure, formate din săruri și alte minerale, care se formează în interiorul rinichilor. Dieta, obiceiurile de viață și istoricul familial al bolilor renale, toate acestea contribuie la riscul unei persoane de a dezvolta pietre la rinichi.

În ciuda numelui, pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar, cum ar fi vezica urinară și uretra. Din acest motiv, sunt foarte dureroase și, dacă nu sunt tratate, pot provoca în cele din urmă leziuni renale.

Din păcate, peste o jumătate de milion de persoane sunt spitalizate anual din cauza problemelor renale, iar experții estimează chiar că una din zece persoane va dezvolta pietre la rinichi la un moment dat în timpul vieții, potrivit kidney.org.

Pitrele la rinichi. Cauze, tipuri și simptome

Urina conține în ea diverse deșeuri dizolvate, cum ar fi sodiu, calciu, oxalat, urat, xantină și fosfat. Când există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, care este rezultatul absenței apei într-o cantitate suficientă, produsele și substanțiale reziduale vor începe să se întărească și să se formeze într-o masă solidă. Dacă nu este eliminată din corp prin urină, această masă solidă va crește în dimensiuni. Astfel, ea poate rămâne în rinichi sau se poate deplasa la uretră, unde ar putea bloca fluxul de urină. Dacă blochează fluxul de urină, masa va provoca o rezervă de urină de-a lungul tractului urinar, iar acest lucru provoacă apoi durerea pentru care pietrele la rinichi sunt cunoscute.

Există următoarele două cauze frecvente ale calculilor renali, în afară de aportul inadecvat de apă:

1. Dietele bogate în proteine şi sodiu – Un aport alimentar ridicat de proteine epuizează nivelurile de citrat din organism, o substanță chimică din urină care previne formarea pietrelor la rinichi. Consumul frecvent de alimente sărate poate crește, de asemenea, nivelul de calciu din urină. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu.

2. Starea renală subiacentă – pietrele la rinichi sunt puternic legat de bolile renale cronice. Ca atare, persoane cu antecedente în a avea această afecțiune ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi.

Există patru tipuri principale de pietre la rinichi

1. Pietre de oxalat de calciu – majoritatea pietrelor la rinichi sunt de acest tip și se formează din cauza cantităților ridicate de calciu din urină. Excesul de calciu poate să apară din cauza unei afecțiuni genetice precum hipercalciurie, a unor boli ale rinichilor sau a unui exces de hormoni secretați de glanda paratiroidă ori din cauza alimentației. Oxalatul de calciu este un compus natural care se găsește în mâncare (legume și fructe, ciocolată, nuci) și care este produs zilnic de rinichi. Nivelul de oxalat de calciu din urină poate crește din cauza regimului alimentar, a unor doze ridicate de vitamina D sau a unor tulburări metabolice. Pietrele de calciu pot să apară și sub forma de fosfat de calciu, acestea fiind frecvente în cazul unor afecțiuni precum acidoză tubulară renală.

2. Pietre din acid uric – cristalele de acid uric care nu se dizolvă în urină se transformă în pietre din acid uric. Acesta se formează din cauza consumului scăzut de apă, a deshidratării sau a unei diete bogate în proteine ori în rândul persoanelor care au gută. Alte cauze pot fi diareea cronică, diabetul de tip II sau excesul de greutate.

3. Pietrele sutrivice – apariția lor este legată de infecții urinare cronice, dar și de afecțiuni neurologice care îngreunează golirea vezicii (paralizie, scleroză multiplă). Unele bacterii fac ca urina să fie mai puțin acidă și mai mult bazică sau alcalină, factor care favorizează apariția pietrelor sutrivice. De cele mai multe ori, aceste pietre sutrivice își măresc rapid dimensiunea. Femeile sunt deosebit de sensibile la aceste pietre.

4. Pietrele cu cistină – sunt cea mai rară formă de pietre la rinichi. Apar din cauza unei afecțiuni congenitale numită cistinurie, când rinichii secretă o cantitate excesivă de aminoacizi precum cistină. Pietrele de cistină apar frecvent în copilărie.

Pietrele la rinichi nu cauzează de obicei simptome până când încep să se miște prin tractul urinar. Dacă pietrele se așează în uretră, acestea pot determina umflarea rinichilor și spasmuri ale uretrei, provocând dureri. Pietrele mai mari tind, de asemenea, să provoace alte simptome vizibile, cum ar fi:

 • Senzație de arsură la urinare
 • Senzație frecventă de a urina
 • Sânge în urină
 • Urină tulbure
 • Urină urât mirositoare
 • Greață
 • Vărsături
 • Febra sau frisoane
 • Dureri abdominale

Sfaturi pentru gestionarea și prevenirea calculilor renali

Gestionarea și prevenirea calculilor renali depind de o dietă sănătoase și de consumul de apă. Urmați aceste sfaturi pentru a dizolva în mod natural pietrele la rinichi și pentru a preveni reapariția acestora:

 • Beți cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi. Este posibil să fie nevoie să măriți această cantitate în timpul verii.
 • Limitați consumul de alcool. Alcoolul deshidratează și mai mult corpul.
 • Folosiți în dietă carne slabă sau, mai bine, optați pentru proteine pe bază de plante.
 • Reduceți alimentele bogate în sodiu și oxalați.
 • Evitați alimentele grase.
 • Nu includeți în meniu mai mult de trei porții pe zi de alimente bogate în calciu.
 • Mănâncați cât mai multe citrice. Citratul din aceste alimente ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Te-ar putea interesa și