Pandemia a adâncit ruptura dintre părinții plecați la muncă în străinătate și copiii lăsați în România. Harta pe județe a minorilor rămași singuri acasă

Pandemia a adâncit ruptura dintre părinți și copii
Pandemia a adâncit ruptura dintre părinți și copii

Efectele pe termen lung ale pandemiei de coronavirus sunt greu de cuantificat. Pe cele al raporturilor sociale le experimentăm cu toții, cele economice au început să fie și ele resimțite, iar cele emoționale tind să se cuibărească în sufletele categoriilor mai vulnerabile, bătrânii și copiii. Aceștia din urmă au parte de dublu șoc, fiindcă distanțarea față de școala fizică și locurile de joacă obişnuite le schimbă modul comportamental şi îi însingurează.

Dar, o realitate a României de astăzi este numeroasa categorie de copii care erau mutilați emoțional încă dinainte de pandemie. Sunt copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, rămași singuri acasă, situație care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm. În total, 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială.

Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Județul Iași se situează pe a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii. Totodată, Iași ocupă primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.

„Pe fondul unei griji deficitare din partea bunicilor, fie din cauza neputinței, fie a lipsei abilităților de parenting și a diferenței de opinii generată de diferența de vârstă, riscul de instituționalizare al copiilor cu părinții plecați este considerabil, așa că și din acest punct de vedere serviciile pentru copii cu părinții plecați sunt extrem de importante, mai ales dacă ținem cont și de dificultățile generate de pandemie”, explică un specialist SPAS, din Iași.

În județul Vaslui, 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, este județul cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a treia cea mai mică rată de ocupare a populației din județele din România.

“În școala noastră avem o mulțime de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Ni se întâmplă deseori să avem în fața noastră o clasă nu de elevi, ci de emoții, copii foarte triști, cărora le este dificil să se adune, să fie atenți la ore. Copii care dincolo de nevoile materiale, au nevoi emoționale cu sacul, de atenție, de susținere, de răbdare, de încurajare, de a ieși din acest spațiu, de a vedea mai mult. Dificultatea părinților de a găsi un loc de muncă este extrem de mare în zona noastră, de aceea aleg părinții această cale, nu întotdeauna cea mai bună pentru copii”, spune un director de şcoală din Vaslui.

În județul Mureș, conform statisticilor oficiale, 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților. „După ce a plecat mama ne-a fost foarte greu…mamaie îmi promitea că mama va veni, dar mama nu venea și stăteam mult singură….. Îmi amintesc când ne-a trimis mama bani prima oara,mamaie mi-a luat o ciocolată mare și adidasi noi. La școală nu-mi plăcea pentru că nu știam să-mi fac temele și mamaie îmi spunea mereu că nu știe să mă ajute. De când vin la Salvați Copiii, a început să fie altfel, nici mamaie parcă nu mai e aşa de supărată, când vede că mă descurc cu lecțiile mult mai bine şi câți prieteni noi mi-am făcut”, spune Ioana, o fetiță de 10 ani, din Sighişoara.

În Petrila, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare. Ultimele statistici indică un număr de 1.819 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul Hunedoara.

„Atunci când s-au închis școlile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situație gravă de excluziune: fără acces la școala online, ei au fost pur și simplu marginalizați. Pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinți și atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoțiile cauzate de izolarea de colegi și profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinții lor din străinătate. Reintegrarea educațională a acestor copii este imperativă și ea trebuie făcută atent, cu ajutorul specialiștior în psihologie și educație”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Migrația economică este tot mai pronunțată în rândul părinților din țara noastră, iar cei mai afectați de pe urma acestui fenomen sunt de regulă copiii rămași în urmă, deseori fără sprijinul necesar. Anul acesta dificultățile întâmpinate de cei mici s-au intensificat, din păcate, odată cu izbucnirea pandemiei. Din dorința de a oferi tuturor copiilor șanse egale la educație, la un viitor luminos și optimist, am continuat să ne implicăm în comunitățile cele mai afectate, alături de partenerii noștri de la Salvați Copiii. Izbucnirea pandemiei a însemnat revizuirea și adaptarea rapidă a strategiei la cele mai stringente nevoi, astfel încât copiii din mediile defavorizate să nu fie complet izolați și să poată ține pasul cu școala online.”, a adăugat Bogdan Grigoriu, Director Operațional PEPCO România

În decursul acestui an, Salvați Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă față vulnerabilizărilor suplimentare. Astfel, aceștia au fost incluși în clasele de educație remedială, pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la școala online, au fost consiliați psihologic, atât ei, cât și familiile lor și au beneficiat de suport material de urgență, cu sprijinul echipelor mobile locale.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale.

Peste 9.500 de copii şi 6.600 de adulți, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

În prima etapă a intervenției, peste 360 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate din cinci județe, Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara vor fi integrați de Organizația Salvați Copiii România în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional.

Te-ar putea interesa și