Ziua Internațională a Berii, astăzi sărbătorim cea mai veche băutură alcoolică din lume. Care sunt preferințele consumatorilor români, în pandemie

Ziua Internațională a Berii/ Beerena
Ziua Internațională a Berii/ Beerena

Berea este probabil cea mai veche băutură alcoolică din lume, prezența sa fiind atestată în cea mai veche scriere cunoscută, Codul lui Hammurabi, care datează din Babilonia anilor 1.770 î.Hr. Din cele 282 de articole de lege sculptate în piatră, patru sunt exclusiv despre bere. Astfel, se acorda rație zilnică de bere, în funcție de statut şi se interzicea sub amenințarea unor pedepse aspre adăugarea de apă în bere, după fermentație.

Ziua Internațională a Beri. Istoria acestei sărbători

În ciuda vechimii produsului, Ziua Internațională a Berii a fost marcată pentru prima dată abia în anul 2008. De la o sărbătoare inițial restrânsă, organizată în oraşul american Santa Cruz, din statul California, evenimentul a ajuns în prezent să fie marcat în peste 200 de oraşe la nivel mondial.

Ideea unei astfel de zile a aparținut lui Jesse Avshalomov, care un an mai devreme, în 2007, a convins, împreună cu mai mulți prieteni şi împătimiți ai acestei băuturi, patronul unui bar local să declare o zi de la începutul lui august drept zi a berii. Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.

Berea ocupă a treia poziție în topul mondial al băuturilor, doar apa şi ceaiul fiind consumate în cantități mai mari. Este o băutură alcoolică fermentată din cereale, caracterizată prin gustul amar şi compusă din patru ingrediente principale: orz, drojdie, apă şi hamei. Răcoritoare, având diferite arome, este consumată încă din vechime, potrivit unor surse care menționează realizarea berii în Mesopotamia, în urmă cu 6.000 de ani.

Pe 27 aprilie 2018, Centrul de studii despre bere, sănătate şi nutriție a publicat un studiu potrivit căruia consumul moderat de bere, adică 330 ml/zi în cazul femeilor şi 660 ml/zi în cazul bărbaților, poate creşte concentrația de colesterol bun, HDL, cu aproximativ 8%. Atunci când berea este consumată cu moderație, concentrațiile de HDL din sânge pot creşte şi se formează acizi biliari care mențin colesterolul solubil şi previn formarea calculilor biliari, susțin reprezentații centrului.

În raportul anual al Asociației Berarii României se arată că piața berii a rămas stabilă în 2020, înregistrând o creştere cu 0,5% în volum, până la 16,75 milioane hectolitri. Ponderea sectorului HORECA în vânzările de bere s-a înjumătățit, de la 15% în 2019, până la 8% în 2020. “2020 a fost un an cu multe provocări pentru societate şi pentru piața de bere din România. Restricțiile impuse din cauza situației generate de coronavirus au afectat puternic sectorul ospitalității şi, implicit, industria noastră.

Pierderile cauzate de închiderea HORECA au fost compensate parțial de achizițiile din comerțul cu amănuntul, mutându-se consumul de bere acasă, precum şi de faptul că a fost un an cu vreme bună. Totodată, presupunem că piața s-a menținut la nivelul anului anterior şi datorită faptului că mulți români din afara țării, din cauza restricțiilor din statele unde îşi desfăşurau activitatea, au revenit pentru o perioadă acasă, au stat alături de familie şi şi-au petrecut aici concediile”, spune Dragoş Constantinescu, preşedintele Asociației Berarii României.

Consumul de bere a scăzut în timpul pandemiei de coronavirus

Înainte de pandemie, berea servită în sectorul ospitalității genera 443 milioane de euro în economia românească în vreme ce anul trecut a generat doar puțin mai mult de jumătate, respectiv 241 milioane de euro.

“Pe fondul crizei sanitare, din dorința de a păstra distanțarea socială şi de a evita călătoria necesară returnării ambalajelor, românii au optat în 2020 pentru ambalajele de unică folosință, fie că vorbim de sticlă sau de plastic. Astfel, sticla nereturnabilă a înregistrat o creştere de 58% față de 2019, lucru datorat în mare măsură opririi sau diminuării activității în Horeca. Ambalajul tip PET a avut un avans de 2,2%, ceea ce marchează o contra-tendință, după 5 ani de scădere constantă, în care a pierdut 9 puncte procentuale din ponderea deținută între ambalaje”, adaugă Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

Chiar şi în condițiile unei stagnări în volum a pieței, sectorul de bere continuă să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra economiei româneşti. Industria berii asigură la nivelul întregii țări, direct şi indirect, un număr de aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, acoperă exclusiv din producția locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României.

În ceea ce priveşte preferințele consumatorilor în funcție de tipurile de ambalaje, structura pieței berii pe parcursul pandemiei Covid-19 nu a păstrat tendințele ultimilor ani. “După o creştere constantă de peste 5 puncte procentuale între 2015 şi 2019, sticla a scăzut anul trecut față de 2019 cu 2,6%. A crescut preferința pentru ambalajele de unică folosință. Astfel, sticla nereturnabilă a înregistrat o creştere de 58% față de 2019, iar ambalajul tip PET un avans de 2,2%. Totodată, berea ambalată la doză a crescut anul trecut cu 1,7 puncte procentuale, păstrând tendința de creştere a ultimilor ani”, se arată în raport.

Pe de altă parte, berea la draft a scăzut cel mai mult, din cauza închiderii parțiale sau totale a sectorului ospitalității pe parcursul ultimului an, de la 3,4% în 2019 la 2% anul trecut. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj este: sticlă – 27,4%, doză – 23,9%, butoi – 2%, PET – 46,7%.

În topul tipurilor de bere consumate de români, berea lager a continuat să domine preferințele în 2020, cu o pondere de 93,8%, în uşoară creştere față de anul anterior. Mixurile de bere şi berile aromatizate şi-au adjudecat 3,2% din piață, iar categoria specialități, în care intră, printre multe altele, berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roşie etc. 1,6% din piață. Berea fără alcool a deținut o pondere de 1,4%. În ceea ce priveşte dinamica segmentelor în 2020, tendința de creştere înregistrată în ultimii ani de mixurile de bere şi berile aromatizate s-a menținut, chiar dacă 2020 a adus un avans de doar 6% pentru acest segment (față de peste 32% anul anterior), în timp ce specialitățile de bere au scăzut cu 28%.

Raportul mai arată că numărul producătorilor de bere a crescut în România la 86 în 2020, față de 68 în 2019.

Te-ar putea interesa și