ADVERTISEMENT

Studiu: Tații sunt mai implicați în creșterea copiilor. Peste jumătate dintre ei și-au îmbunătățit relația cu copilul lor

Tații sunt mai implicați în creșterea copiilor/ Pexels
Tații sunt mai implicați în creșterea copiilor/ Pexels

Pandemia a jucat un rol important în egalizarea rolurilor de gen în familii. Numărul bărbaților care își asumă mai multă responsabilitate în creșterea copiilor a crescut cu 34% față de 2019, arată un studiu sociologic. Unul din nouă părinți care stau acasă să aibă grijă de copil în primii ani de viață este tatăl. Cel puțin așa arată datele de anul trecut documentate de o universitate de prestigiu din Marea Britanie.

65% dintre tați și-au îmbunătățit relația cu copilul lor

Generația milenialilor are un comportament diferit față de creșterea copilului, iar pandemia de COVID-19 a accelerat acest lucru. Un studiu din 2021, realizat de sociologi de la Universitatea Surrey din Marea Britanie, arată că 65% dintre tați și-au îmbunătățit relația cu copilul lor, iar 48% au spus că se simt mai competenți ca părinți.

Citește și: Părinții nu ar trebui să folosească niciodată aceste trei expresii în preajma copiilor lor. Avertismentul transmis de psihologi

„Oamenii s-au întors în sânul familiei, au lucrat de acolo, au trebuit să gestioneze acest echilibru dintre viața profesională și viața personală chiar de acolo, din gospodărie, motiv pentru care, o bună parte din bărbați care erau deconectați de la viața gospodăriei au înțeles care sunt abilitățile, competențele de care au nevoie, și le-au pus în practică. Principala variabilă care influențează această deschidere și echilibrare a rolurilor și a statusurilor într-o familie o reprezintă, bineînțeles, nivelul de educație”, a declarat Antonio Amuza, sociolog.

Trendul acesta se observă și în România. „În orașele mari, București, Cluj, Iași, acolo unde există mari angajatori, vedem că aceste trenduri iau amploare și în țara noastră. Bineînțeles, țara este în continuare împărțită în două între mediile de rezidență urban-rural, mai ales că în zona rurală există un soi de conservatorism”, spune Amuza.

Citește și: Studiu – Traumele părinților pot fi transmise la copii

Cele mai noi cifre ale Institutului Național de Statistică arată că în primele 11 luni ale anului 2022 s-au născut doar 13.205 copii. Astfel, numărul nou-născuților a ajuns la minimul ultimilor 134 de ani.

Te-ar putea interesa și