Cum se va încheia pandemia de coronavirus! Există patru moduri prin care se va sfârși acest coșmar

Patru moduri prin care se va sfârși pandemia
Patru moduri prin care se va sfârși pandemia

Oficialii promit că vaccinul va pune capăt pandemiei de coronavirus, însă în mare parte depinde de noi dacă grăbim lucrurile sau nu. Și totuși, se pare că există patru moduri prin care acest ”coșmar”, pe care îl trăim deja de mai bine de un an, se va sfârși.

Revenirea la normalitate este din ce în ce mai aproape, mai ales că de luni de zile vaccinurile sunt disponibile pentru toată lumea, iar campaniile de vaccinare merg foarte bine. Aproximativ 3 milioane de oameni sunt deja pe deplin vaccinați în România, dar aceasta este doar o mică parte din populația țării și având în vedere că foarte mulți cetățeni sunt încă nevaccinați, iar cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, oare cât de aproape suntem de fapt de sfârșitul pandemiei, atât în România cât și în întreaga lume?

Experții consideră că sfârșitul pandemiei este influențat de vaccinuri, virusul în sine și de deciziile pe care le iau oamenii. Cele mai frecvente întrebări sunt: cât de mult ne protejează vaccinul, cât de bine luptă împotriva noilor variante de coronavirus și dacă întregul glob poate rezista acestor amenințări emergente.

Punctul de referință pentru campaniile de vaccinare a fost mult timp considerat a fi ”imunizarea turmei”. Acesta este reprezentat de un număr mare de oameni care să fie vaccinați pentru a-i împiedica pe cei bolnavi să provoace focare. Însă au venit și alți experți, care au considerat că nu e benefic să imunizeze turma.

Deși vara, pe care toată lumea o consideră a fi ultimul pas până la normalizare, este aproape, există posibilitatea apariției unor rezultate mai proaste. În acest moment, contează foarte mult cât de dispuși sunt oamenii să ajute, continuând să poarte măștile de protecție și izolându-se până când sunt complet vindecați.

Iată patru moduri prin care pandemia de coronavirus se poate sfârși

1. Cel mai bun sfârșit: Vaccinarea redă viața ”normală” a oamenilor

Până în iunie, un număr mai mare de oameni va fi imunizat, spun oficialii, astfel că, răspândirea coronavirusului, chiar și a variantelor mai transmisibile, va fi diminunată. Oamenii vor începe să meargă în siguranță la cumpărături, să călătorească și să se viziteze reciproc, aproape ca înainte de pandemie. Rata de incidență va scădea și se va renunța la restricții din ce în ce mai mult.

Chiar dacă pare departe de a se întâmplă, nu este deloc. Șansele sunt foarte mari, având în vedere că o foarte mare parte din populația lumii s-a vaccinat și urmează să se vaccineze în continuare. Multe țări au văzut deja îmbunătățiri majore în ceea ce privește gestionarea pandemiei de coronavirus. Numărul cazurilor a scăzut, la fel și cel al deceselor, iar tot mai puțini oameni fac o formă ușoară de Covid-19 și nu au nevoie de internare, ceea ce înseamnă că nici spitalele nu mai sunt supra populate.

Restaurantele, cafenelele, cinematografele și sălile de teatru ar putea fi redeschise, iar vizitatorii s-ar putea bucura din nou de o ieșire cu prietenii ca pe vremuri. Acest lucru nu înseamnă că se va renunța la masca de protecție prea curând. Restricțiile trebuie respectate și astfel planul să fie mult mai eficient.

În acest scenariu, coronavirusul ar putea să fie ținut sub control atât de bine, încât să fie considerat ca o boală minoră, precum rujeola. Vaccinul va fi făcut mult mai devreme în vârstă pentru a prevenit pericolul unei îmbolnăviri.

2. Un sfârșit mixt: Virusul va exista, dar va fi inofensiv

Vaccinarea în masă ajută la scăderea ratei mortalității provocate de Covid-19, însă focarele continuă acolo unde există persoane care nu s-au vaccinat, înclusiv în cazul persoanelor tinere care au fost mai puțin îngrijorate de infectarea cu noul coronavirus.

O situație îngrijorătoare este faptul că sunt și tineri care au murit din cauza infecției de Covid-19, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat foarte rar, și că, deseori, complicațiile cauzate de infecție afectează chiar și persoanele care au avut o formă ușoară a virusului.

”Vom încerca să facem virusul inofensiv mai degrabă decât să-l învingem. Îl vom face să fie o pacoste care îi îmbolnăvește pe oameni, mai degrabă decât ceva care ucide oamenii într-un număr mare și face ca sistemul spitalului să geamă sub greutate”, a declarat epidemiologul de la Harvard, Marc Lipsitch pentru buzzfeed.com.

În acest scenariu, se evită un val de decese în vară, însă focarele vor exista și vor apărea în județe sau localități mai mici. Imunizarea turmei nu va fi atinsă în acest sezon, deoarece variantele de coronavirus care înconjoară globul sunt prea multe.

3. Un sfărși mai rău: Ne așteptăm ca la vară să vină valul patru

Statele din întreaga lume se află într-o cursă între vaccinare și variante de coronavirus mai contagioase. În acest scenariu, cursa va fi pierdută, iar rezultatul va fi un al patrulea val. Motivele îngrijorătoare sunt clare, în condițiile în care numărul de infectări este într-o continuă creștere, iar cea mai periculoasă și transmisibilă tulpină devine cea mai predominantă la nivel mondial, reprezentând peste jumătate din noile cazuri de Covid-19.

”Rămânem într-o etapă complicată. Pe de o parte, mai multe persoane sunt vaccinate în fiecare zi și într-un ritm accelerat. Pe de altă parte, cazurile și spitalizările sunt în creștere în unele zone, iar cazurile în rândul persoanelor mai tinere care nu au fost încă vaccinate sunt, de asemenea, în creștere”, a declarat luni Walensky al CDC.

Dacă statele rămân în urmă cu vaccinările, atunci ar putea rezulta o a doua perioadă de lockdown. Unele zone au deschis barurile, restaurantele și salile de sport prea devreme, ceea ce ar trebui să servească drept avertisment pentru restul țării.

”Suntem într-un risc real de a arunca toate câștigurile pe care le-am obținut și de a pierde încă o vară”, a declarat Debra Furr-Holden, un epidemiolog al Universității de Stat din Michigan, pentru BuzzFeed News.

4. Cel mai rău sfârșit: după vară, variantele de coronavirus vor readuce pandemia mondială

Într-o lumea cu cea mai mare parte din populație nevaccinată, o nouă variantă mai mortală de coronavirus repornește pandemia globală. Toate statele vor trebui să înceapă din nou cercetările pentru noi vaccinuri.

”Nu trăim doar în Palo Alto sau doar în California sau doar în Statele Unite. Trăim într-o lume în care există o mulțime de oameni nevaccinați și, atâta timp cât nu ne concentrăm asupra lumii mai global, vom avea probleme”, a declarat Julie Parsonnet, expertă în boli infecțioase a Universității Stanford.

Deocamdată, vaccinurile disponibile sunt eficiente împotriva variantelor care circulă în lume. Dar experții sunt surprinși de viteza cu care au apărut altele mai transmisibile. Apariția lor reflectă cât de mult s-a răspândit coronavirusul de la gazdă la gazdă, fiecare acționând ca un laborator pentru apariția de noi mutații.

În fața acestei amenințări, o analiză recentă a riscurilor condusă de George Ioannou, expert în îngrijirea veteranilor de la Universitatea din Washington, a oferit un cadru pentru cine ar trebui să aibă prioritate pentru vaccinare. Pentru a preveni decesele cât mai mult posibil, persoanelor cu factori de risc severi, cum ar fi diabetul, insuficiența cardiacă sau insuficiența renală, ar trebui să li se administreze vaccinul imediat. În același timp, dacă există o cantitate suficientă, vaccinurile trebuie administrate cât mai repede și restul oamenilor pentru a combate noile variante.

Te-ar putea interesa și