Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Întrebărilor Stupide. De ce considerăm unele întrebări lipsite de inspirație

Ziua Internațională a Întrebărilor Stupide/ Freepik
Ziua Internațională a Întrebărilor Stupide/ Freepik

Ziua Internațională a Întrebărilor Stupide. Cu siguranță, fiecare dintre noi am avut cândva tendința de pune o întrebare stupidă sau am pus o întrebare care, într-o anumită situație a ajuns să sune mai stupid. La acel moment am fost destul de rușinați și de stânjeniți de întrebarea pe care am pus-o, scopul nostru fiind unul decent și simplu, de a afla răspunsul la întrebarea pusă. Adevărul este că, nu există întrebări stupide, cu excepția celor care nu sunt puse.

Nu o să învățăm nimic dacă o să ne fie teamă să întrebăm sau să adresăm și întrebări „stupide”. Adresarea acestui tip de întrebare, ne poate ajuta în a ne învinge frica de a pune întrebări, de a suna mult prea needucați și de a învăța lucruri noi prin intermediul acestor întrebări.

Lucruri despre ziua întrebărilor stupide

Probabil, ai mai auzit sintagma că, „nu există nimic mai ieșit din comun, ca și o întrebare stupidă”. Această zi a adresării întrebărilor stupide a fost creată de un grup de profesori, care și-au dorit să-i facă pe elevi mai încrezători în propriile forțe și să înceapă să adreseze mai multe întrebări în cadrul cursurilor din clasă.

Mulți dintre noi ne-am simțit rușinați, agitați și timizi în a pune întrebări sau în a ridica mâna în clasă, doar pentru a ne răspunde la câteva întrebări. Ne făceam griji că întrebarea va fi mult prea stupidă și că toată clasa va râde de noi.

Citește și: Ziua Internațională a Stângacilor. Ce spune despre tine faptul că folosești mai mult mâna stângă

Cu toate acestea adresarea de întrebări este un proces important în educarea noastră și este foarte important să îi facem și pe copiii noștri să simtă acest proces.

Istoria zilei internaționale a întrebărilor stupide

Această zi se sărbătorește pe data de 28 septembrie, în fiecare an. Începând cu anii 1980, o adunare de profesori și-au dat seama că foarte mulți studenți nu pun întrebări din frica de a nu părea proști sau stupizi. Așa că, au ajuns să creeze o zi dedicată acestor întrebări, în care majoritatea studenților să pună astfel de întrebări. Realizând această relație sigură și acceptabilă cu studenții, aceștia și-au dat frâu liber și au început să adreseze întrebările fără vreo frică și să-și împărtășească din gândurile proprii.

De atunci și până acum, această zi a întrebărilor stupide a rămas o sărbătoare anuală celebrată de școlile americane de peste tot, iar mai apoi, a ajuns și în Marea Britanie și India.

Unele dintre aceste întrebări stupide este și „oare nasul se află în centrul feței?”, „de ce apăsăm mai tare pe butoanele de pe telecomandă atunci când bateria nu mai funcționează?” sau „de ce spunem cuvântul brânză când realizăm o fotografie?”.

Cum să celebrezi această zi a întrebărilor stupide

Această zi este sărbătorită prin adresarea unei întrebări sau a mai multor întrebări stupide. Vorbim aici de acele întrebări care îți vin în minte atunci când ești în cabina de duș, la care te gândești pe moment sau care îți vin pur și simplu în minte, în urma unei asocieri cu un obiect. De exemplu, te poți gândi la un fenomen cultural, care poate nu are o origine logică sau te poți întreba cum anume i s-a dat acea denumire. Oricum ar fi, nu îți fie frică să adresezi o asemenea întrebare sau chiar mai multe, pentru că, poate universul te va surprinde și vei primi răspunsuri la niște întrebări la care nici nu te așteptai.

Citește și: Ziua Internațională a Uitării. Cum reușim să ne amintim informațiile stocate în creierul nostru

Vrei ca totul să se desfășoare sub semnul anonimatului? Adună-te cu prietenii tăi și scrieți aceste întrebări pe niște bilețele și puneți-le într-o pălărie, iar apoi, amestecați-le și adresați-le unii altora, pentru a afla răspunsurile posibile, printre care multe dintre ele vă vor amuza.

Cea mai bună modalitate de a încuraja oamenii să adreseze întrebări ciudate, este aceea de a-ți pune, la rândul tău și ție acea întrebare.  

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite