Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Stângacilor. Ce spune despre tine faptul că folosești mai mult mâna stângă

Ziua Internațională a Stângacilor/ Pexels
Ziua Internațională a Stângacilor/ Pexels

Ziua Internațională a Stângacilor este celebrată în fiecare an pe data de 13 august. Aceasta a apărut ca o conștientizare a dificultăților pe care le întâmpină persoanele care folosesc în principal mâna stângă.

Istoria Zilei Internaționale a Stângacilor

Ziua Internațională a Stângacilor a fost sărbătorită pentru prima dată în Marea Britanie, în anul 1992. Ea a fost instituită la inițiativa „Clubului Stângacilor” britanici, acest club fiind constituit în 1990 cu scopul de a menține o legătură între stângacii din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile și cerințele acestora.

În ziua de 13 august se organizează competiții sportive între dreptaci și stângaci precum și evenimente în cursul cărora dreptacii sunt invitați să încerce să folosească unelte și echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înțelege, în acest fel, cât de greu este să trăiești într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

Citește și: Boala misterioasă căruia niciun medic nu i-a găsit leacul. „Sindromul mâinii străine”, sau ce se întâmplă când nu știe stânga ce face dreapta

În vreme ce dreptacii folosesc partea stângă a creierului, stângacii folosesc partea dreaptă a creierului.
Statisticile arată că circa 10% din populația lumii este stângace. Nu a fost stabilit încă științific dacă persoanele sunt stângace genetic sau dacă ține de factori externi, potrivit Wikipedia.

Pe lângă utilizarea unor ustensile, stângacii întâmpină dificultăți și în domeniul muncii. Studiile arată că, în medie, stângacii sunt plătiți cu 10-12% mai puțin decât dreptacii. Dar și problemele de sănătate, asta pentru că stângacii sunt predispuși la schizofrenie, pot avea probleme cu alcoolul sau cu legea.

Lucruri pe care nu le știai despre stângaci

  • 10-12% din populația lumii e stângace și bărbații au o probabilitate mai mare să fie stângaci.
  • 5 dintre ultimii 8 președinți ai SUA scriau cu mâna stângă – Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama.
  • Majoritatea animalelor sunt ambidextre, însă printre creaturile ce pot fi stângace se numără cangurii și papagalii, potrivit BBC.
  • Există dovezi științifice că și strămoșii oamenilor de acum 500.000 de ani puteau fi stângaci.
  • Potrivit studiilor, absolvenții de facultate care sunt stângaci au șanse mult mai mari decât dreptacii să ajungă bogați.
  • Stângacii sunt predispuși la dependența de alcool.

Personalități care sunt sau au fost stângaci

După cum am menționat și mai sus, opt dintre președinții Statelor Unite au fost sau sunt stângaci. Este vorba despre James A. Garfield, Herbert Hoover, Harry S. Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama.

De asemenea, Michelangelo, care a pictat Capelă Sixtină și Leonardo DaVinci, care a pictat Mona Lisa, au fost și ei stângaci.

Citește și: Ziua planificării vacanțelor solitare. Ce înseamnă să călătorești singur și cum te poate ajuta să evoluezi

Printre personalitățile stângace se mai numără Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Ashley Tisdale, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Wolfgang Amadeus Mozart, Morgan Freeman, Tom Cruise, Amitabh Bachchan, Adam Brody, Steve Forbes, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Lisa Kudrow, Ricky Martin, Linkin Park, Nicole Kidman, Demi Moore, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Justin Bieber.

Te-ar putea interesa și