Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Complimentelor în Oglindă. De ce este atât de importantă iubirea de sine

Ziua Complimentelor în Oglindă/ Pexels
Ziua Complimentelor în Oglindă/ Pexels

Ziua Complimentelor în Oglindă are loc în fiecare an pe data de 3 iulie. Astăzi ai ocazia să-ți spui toate acele lucruri frumoase pe care tinzi să le ignori de teamă să nu pari narcisist.

Deși nu se știe cine a inventat Ziua Complimentelor în Oglindă și care a fost scopul său inițial, această zi a devenit una foarte cunoscută și apreciată de oamenii din întreaga lume. Mai mult, aceasta a început să fie una dintre zilele internaționale cele mai sărbătorite în ultimii ani. Asta pentru că tinerii tind să se aprecieze mai mult și să se pună pe primul loc.

Citește și: Cere-ți scuze, astăzi este Ziua Internațională a Iertării. Iertarea – sentimentul cel mai vindecător dintre toate, cadoul pe care ni-l oferim nouă înșine

De câte ori nu ai auzit că dacă ai încredere în tine sau vorbești despre tine frumos ești narcisist? Ei bine, află că în vremurile noastre a fi narcisist nu mai e un defect, ci este chiar necesar. Chiar dacă pare un indemn la individualism, nu este. Iubirea de sine a fost neglijată prea mulți ani, iar acesta este și unul dintre motivele pentru care nu se simțim destul de buni, destul de frumoși sau de aproape de standardele impuse de societate.

Nu poți iubi pe altcineva dacă nu te iubești pe tine

Pentru a fi iubit și apreciat de cei din jurul tău, trebuie mai întâi să-ți oferi tu iubirea și susținerea pe care dorești să le primești. Astfel, vei înțelege ce anume să cauți de la un partener, cum să faci să ți se ofere respectul pe care îl meriți și cum să eviți persoanele toxice din viața ta.

Iubirea de sine este importantă fiindcă atunci când te iubești, fără să-ți dai seama începi să nu mai tolerezi comportamente și acțiuni ale celor din jurul tău care te deranjează sau te fac să te simți inconfortabil. Iubirea de sine te ajută să ai în jurul tău doar oamenii și lucrurile care ajută constant la dezvoltarea și fericirea ta.

Citește și: Ziua Internațională a Ciocolatei. Omagiul adus celei mai mari invenții culinare

Pentru a învăța cum să te iubești pe tine, este necesar să îți accepți, pentru început, valoarea personală. Toți o avem și reprezintă ceea ce ești, încă din clipa concepției, un dat ce nu se schimbă niciodată. Stima de sine este un paravan, un scut pe care-l construiești în jurul eului adevărat pentru a supraviețui fie în sistemul social din care faci parte, fie în anumite relații. Cu cât sunt mai mari amenințările la adresa exprimării valorii tale personale, cu atât e mai scăzută stima de sine și cu atât sunt mai puternice mecanismele tale de protecție, potrivit Smart Living.

Cum înveți să te iubești pe tine?

Iubirea de sine o poți manifesta diferit, de la felul în care te aranjezi atunci când stai în casă sau ieși în văzul tuturor, până la alimentele pe care le consumi zi de zi și care-ți pot crea o stare de fericire sau de vinovăție continuă. De la grija pe care o acorzi aspectului fizic, prin orele de sport pe care le practici constant, până la timpul investit în dezvoltarea ta personală și profesională, prin diferite tipuri de conținut pe care le citești sau le asculți.

Pentru a dezvolta iubirea de sine, încearcă să elimini din preajma ta oamenii care te rănesc și care te fac să te simți inferior. Învață să-ți oferi prima dată ție atenția și timpul tău, fără să te consideri egoist sau vinovat pentru timpul investit în propriile dorințe și nevoi. Concentrează-te întotdeauna pe calitățile de care dispui. Arată-ți zilnic recunoștința pentru ceea ce ai, acceptă că nu ești perfect și că nu le știi pe toate.

Citește și: Ziua Internațională a Ciocolatei. Omagiul adus celei mai mari invenții culinare

De aceea, Ziua Complimentelor în Oglindă este ocazia perfectă ca tu să te privești pe tine și să începi să te iubești. Complimentează-te cu ce-ți trece prin cap, de la aspectul fizic, la modul în care gândești. Fii recunoscător atât pentru calitățile tale, cât și pentru defectele tale și astfel vei putea să evoluezi.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite