Ziua Internațională a Ciocolatei. Omagiul adus celei mai mari invenții culinare

Ziua Internațională a Ciocolatei
Ziua Internațională a Ciocolatei

Ciocolata este unul dintre cele mai importante ingrediente din arta culinară, fiind și cel mai iubit de oameni. Tu ți-ai imaginat vreodată cum ar fi viața ta fără ciocolată? Nici nu trebuie, pentru că astăzi sărbătorim ceea ce numim ”cea mai mare ivenție culinară”.

Ziua Internațională a Ciocolatei este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 iulie. Această zi reprezintă un omagiu special adus celei mai mari invenții culinare a omenirii, cu scuzele de rigoare pentru pizza și cartofii prăjiți!

Ziua Internațională a Ciocolatei. Istoria ingredientului minune

Cicolata are deja o vechime de 2.500 de ani, iar dacă asta ți se pare imposibil, află că aztecii au iubit atât de mult ciocolata încât semințele de cacao au acționat chiar ca o formă de monedă pentru mult timp. Ți-ai putea imagina cum e să mergi la cumpărături și să oferi în schimb o grămadă de semințe de cacao?

La început, ciocolata a fost foarte amară, asta pentru că a durat mult timp până s-a adăugat zahăr, însă imediat cum a devenit dulce, aceasta ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate preparate din gospodăriile oamenilor.

Multe companii actuale de ciocolată au început să își desfășoare activitatea în secolele XIX și începutul secolului XX. Cadbury a început în Anglia până în 1868. Și apoi 25 de ani mai târziu, Milton S. Hershey, a cumpărat echipamente de prelucrare a ciocolatei la World’s Columbian Exposition din Chicago, el este acum unul dintre cei mai mari și cunoscuți creatori de ciocolată din lume. A început compania producând caramele acoperite cu ciocolată. Nestlé a început în anii 1860 și a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate alimentare din lume.

Ziua Internațională a Ciocolatei

Mulți oameni nu știu că ciocolata este un aliment fermentat. Boabele de cacao cresc în păstăi ovoidale lungi și sunt recoltate numai atunci când sunt coapte complet și au dezvoltat suficient de unt de cacao și zaharuri. Semințele și pulpa sunt îndepărtate apoi și încărcate în cutii de lemn căptușite cu frunze de banane, unde semințele sunt supuse procesului esențial producător de aromă: fermentarea.

Ziua Internațională a Ciocolatei

Numai după acest proces, care poate dura până la o săptămână, semințele sunt uscate, măcinate și transformate în ciocolata pe care o consumăm. Fermentarea produce cea mai mare parte a aromei pe care o recunoaștem drept ciocolată. În plus față de producția de acid lactic și acetic, etanol și zaharuri minore, cum ar fi glicerol și manitol, sunt de asemenea produși peste 600 de compuși volatili în semințele de cacao fermentate.

Ziua Internațională a Ciocolatei. Cum sărbătorim Ziua Ciocolatei

Chiar dacă unora le-ar plăcea să poată sărbători în fiecare zi Ziua Ciocolatei, se pare că oficial este doar o singură dată pe an, iar acest lucru înseamnă că ai o scuză să mănânci desertul tău favorit din ciocolată fără să te gândește la siluetă sau la regim.

Aroma de ciocolată este cu siguranță preferata multor persoane din întreaga lume. Ciocolata se găsește în prăjituri, cerealele pentru micul dejun, toppinguri, deserturi, bomboane, înghețate și multe altele. Având în vedere popularitatea sa, merită cu siguranță o zi de onoare! Astfel că, nu mai este nevoie să-ți spun ce trebuie să faci pentru a sărbători această zi, nu-i așa? Mănâncă ciocolată!

Ziua Internațională a Ciocolatei ne oferă cu siguranță o zi specială pentru a ne răsfăța cu gloria bogată și cremoasă care este ciocolata. Așa că nu mai sta, fugi la primul magazin de dulciuri și ia-ți ciocolata preferată sau desertul cu ciocolată care îți place și bucură-te din plin de el!

Te-ar putea interesa și