Pământul, așa cum nu l-ai mai văzut. Top 10 fotografii ale Terrei făcute din spațiu sau de pe alte planete

Top 10 fotografii ale Terrei
Top 10 fotografii ale Terrei

Câte fotografii ale Pământului ați văzut până acum? Iar când ne referim la fotografii ale Pământului, nu vorbim despre cele făcute din atmosfera sa superioară sau de pe Stația Spațială Internațională. Ne referim la fotografiile făcute din spațiu sau de pe altă planetă, iar pentru majoritatea oamenilor răspunsul ar fi una sau două.

Una dintre ele este probabil faimoasa Marmură Albastră, care a fost făcută de către astronauții de pe Apollo 17, în anul 1972. Cu toate acestea, Marmura Albastră este doar una dintre pozele uluitoare ale Terrei. Avem mai jos încă zece, iar pe majoritatea nu le-ați mai văzut până acum.

Cum se vede Pâmântul de pe Saturn

Top 10 fotografii ale Terrei

Pe 19 iulie 2019, sonda spațială Cassini a realizat o fotografie uluitoare a Pământului, de pe Saturn. Poza ne înfățișează o parte a planetei Saturn și inelele sale, văzute de aproape, Pământul apărând ca un punct mic în depărtare. Luna este lângă Pământ, dar abia se vede. NASA a numit-o „Ziua în care Pământul a zâmbit” şi este considerată una dintre cele mai bune fotografii ale Terrei. Este perfectă deoarece Saturn a blocat Soarele, care ar fi aruncat umbre pe câmpul vizual al lui Cassini și ar fi afectat acuratețea imaginii.

Pământul văzut din Spațiu

Top 10 fotografii ale Terrei

Care este cea mai îndepărtată fotografie a planetei Pământ? Aceasta este Punctul Albastru Pal, realizată de sonda spațială Voyager 1, pe 14 februarie 1990. Pământul arată ca un punct foarte mic în jumătatea superioară a unei raze de soare care străbate poza de sus în jos.

Citește și: Ziua Lunii, un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru omenire. Luna, locul din Univers unde ştiința se întâlneşte cu astrologia

Voyagerul 1 se afla la aproape 6 miliarde km distanță de Terra, depășind orbita oricărei planete din sistemul nostru solar, inclusiv Pluto. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, fotografia a sosit pe Pământ abia pe 1 mai 1990, la două luni și jumătate după ce a fost făcută. Punctul Albastru Pal este una dintre cele 60 de fotografii Voyager 1 realizate în același timp. Sonda a făcut și fotografii cu Venus, Jupiter, Uranus și Neptun. Nu s-a reușit şi o fotografie a lui Mercur, deoarece lumina emisă de planetă a fost acoperită de lumina mai puternică a Soarelui. În momentul de față Voyager 1 nu se mai află în sistemul nostru solar.

Răsărit de Pământ, văzut de pe Lună

Top 10 fotografii ale Terrei

În Ajunul Crăciunului din 1968, cei trei membri ai echipajului de pe Apollo 8 au devenit primii oameni care au călătorit spre Lună. Nu au aselenizat, ci au orbitat în jurul ei înainte de a se întoarce pe Pământ. Cu toate acestea, zborul lor ar avea un efect de durată, în special asupra dezvoltării activismului de mediu. Mediul înconjurător nu fusese în mod real o preocupare până când astronautul William Anders a realizat o fotografie color a Pământului, răsărind. Jumătatea superioară a Pământului este albastru strălucitor, în timp ce jumătatea inferioară este neagră, ca și cum ar fi inexistent. Suprafața uscată și însorită a Lunii este vizibilă în prim-plan. Această fotografie a fost numită Răsărit de Pământ.

Fotografie a unui Pământ semicircular

Top 10 fotografii ale Terrei

Știm cu toții cum arată cometele atunci când sunt privite de pe Pământ. Acum, să întoarcem puțin acest scenariu. Cum arată Pământul atunci când este privit de pe o cometă? Nu avem un răspuns la asta, dar avem o idee. Pământul poate arăta ca o semilună. Frumoasa fotografie pe care o vedeți a fost filmată de sonda spațială Rosetta a Agenției Spațiale Europene (ESA), în 2009. Nu este o fotografie editată a Lunii sau a unei planete asemănătoare pământului. Ci este chiar Pământul. Întreaga planetă este complet înnegrită, cu excepția Polului Sud, care păstrează culoarea albastră distinctă a Pământului. Rosetta se pregătea să încerce o aterizare pe cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko în momentul în care a făcut fotografia.

Prima fotografie a Pământului

Top 10 fotografii ale Terrei

Prima fotografie a Pământului a fost făcută pe 24 octombrie 1946 și nu vă vine să credeți cum și cine a făcut-o. Nu a fost o sondă spațială, satelit sau astronaut dintr-o navă spațială. A fost o rachetă. O rachetă nazistă. Această rachetă a fost infama V-2 (Vengeance Weapon 2). Naziștii au dezvoltat racheta în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și au trimis o mulțime împotriva Aliaților, dar cu toate acestea, le-au mai rămas multe rachete nefolosite. Armata SUA a transportat acele rachete în baza de la White Sands, din New Mexico, unde unii cercetători au atașat o cameră la una dintre ele pentru a realiza prima fotografie din spațiu. Fotografia este alb-negru și prezintă o parte a Pământului cu câteva dungi de nori albi pe spațiul întunecat.

Prima fotografie a Pământului şi Lunii

Top 10 fotografii ale Terrei

Pe 22 decembrie 1966, NASA Applications Technology Satellite 1 (ATS-1) a făcut ceea ce niciun om, satelit sau sondă spațială nu a făcut vreodată, o fotografie a Pământului și a Lunii, împreună. În această fotografie putem vedea o parte a Pământului în prim-plan, cu Luna Plină în fundal. Mulți oameni, inclusiv pasionații de spațiu, nu au văzut niciodată această fotografie și unii chiar cred că orbiterul Voyager 1 a făcut prima fotografie a Pământului și a Lunii.

Fotografie de pe Marte a planetelor Pământ şi Venus

Top 10 fotografii ale Terrei

Datorită rover-ului Mars Curiosity, acum știm cum arată Pământul văzut de pe suprafața lui Marte. La mijlocul anului 2020, Curiosity și-a îndreptat camera spre cerul marțian. Și a făcut două fotografii, una cu Pământul și cealaltă cu Venus, iar operatorii săi de pe Pământ au combinat ambele fotografii pentru a crea una singură. Această fotografie nu este detaliată, deoarece ambele planete apar ca puncte clar luminoase pe cerul nopții.

Citește și: Este o zi istorică pentru turismul spațial! Richard Branson este primul miliardar care pleacă în spațiu

Vorbind despre strălucire, puteți ghici de ce Pământul și Venus erau foarte strălucitori, chiar dacă stelele sunt aproape invincibile ca strălucire? Acest lucru se datorează faptului că atmosfera lui Marte era foarte prăfuită în momentul fotografierii. Particulele de praf din aer au reflectat lumina de la soare, determinând cerul să devină strălucitor. Rezultatul este că numai cele mai apropiate și mai luminoase corpuri cerești au apărut strălucitoare.

Pământul şi Luna văzute de pe Mercur

Top 10 fotografii ale Terrei

Pe 19 iulie 2013, sonda spațială MESSENGER a NASA a reușit o fotografie a Pământului și a Lunii, de pe planeta Mercur. După cum puteți vedea, Pământul și Luna sunt atât de strălucitoare încât este aproape imposibil să le deosebiți. Acest lucru are mult de-a face cu misiunea sondei spațiale. NASA a trimis MESSENGER la Mercur pentru a găsi sateliți mici care ar putea orbita planeta.

Având în vedere dimensiunea redusă a obiectelor pe care le căuta, sonda a trebuit să-și direcționeze camerele spre zona țintă pentru o perioadă de timp, înainte de a face o fotografie. Acesta este singurul mod în care camerele pot detecta mici obiecte evazive, care ar fi rămas nevăzute. În condiții normale, Pământul și Luna nu ar fi fost mai mari de un pixel.

Prima fotografie completă a Pământului

Top 10 fotografii ale Terrei

Realizarea unei fotografii complete a Pământului din spațiu este o provocare din cel puțin două motive. Primul este că fotograful trebuie să fie suficient de departe pentru a capta planeta în întregime, dar suficient de aproape pentru a surprinde toate detaliile sale. Fotograful trebuie, de asemenea, să aleagă momentul perfect în care soarele nu va arunca umbre pe Pământ. Prima fotografie completă a Pământului a fost făcută de satelitul experimental ATS-3, de la NASA, în noiembrie 1967.

Ultima fotografie completă a Pământului

Top 10 fotografii ale Terrei

Cea mai recentă Marmură Albastră a fost realizată în 2015. Ea ar fi trebuit să fie făcută mai devreme, dar a fost întârziată deoarece republicanii și democrații nu au putut găsi o cale de înțelegere. Republicanii s-au opus programului și au poreclit satelitul Goresat, un joc de cuvinte pe numele lui Al Gore. Ambele părți au rămas în dezacord până când George W. Bush a devenit președinte în 2000. Administrația lui Bush a cerut NASA să scoată camerele de pe satelit, dar NASA a explicat că satelitul și camerele vor îndeplini alte sarcini, în afară de fotografiere. NASA a clarificat, de asemenea, că greutatea redusă ar afecta stabilitatea satelitului în spațiu.

Cu toate acestea, administrația Bush a insistat și a spus NASA să înlocuiască camerele cu saci de nisip. NASA a contracarat proiectul, deoarece era clar că administrația Bush nu dorea să o finanțeze. Dezvoltarea a fost reluată abia când Barack Obama a devenit președinte în 2008. Satelitul a fost lansat câțiva ani mai târziu și a făcut fotografia în 2015.

Te-ar putea interesa și