Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Este o zi istorică pentru turismul spațial! Richard Branson este primul miliardar care pleacă în spațiu

Richard Branson, primul miliardar care pleacă în spațiu
Richard Branson, primul miliardar care pleacă în spațiu

Ziua de duminică, 11 iulie 2021, marchează o zi importantă în istoria turismului spația. În doar câteva ore va avea loc un zbor a cărui pregătire a durat 17 ani și care îl va duce pe miliardarul Richard Branson din deșertul New Mexico până la marginea spațiului.

Lansarea istorică a Virgin Galactic va fi transmisă în direct

Astăzi se dă startul turismului spațial. Iar după o așteptare de 17 ani, Richard Branson va fi primul miliardar care pleacă în spațiu. Aceasta este o călătorie istorică, iar mizele ei, dincolo de progresul tehnologic, sunt deopotrivă economice.

Naveta SpaceshipTwo Unity a companiei Virgin Galactic și avionul purtător VMS Eve vor decola de pe o pistă construită într-una dintre cele mai pustii zone de deșert din America de Nord, în New Mexico, în jurul orei locale 7 a.m. (16:00, ora României). La bordul avionului spațial suborbital se va afla pentru prima dată un efectiv complet: doi piloți, trei angajați ai Virgin Galactic și Richard Branson, fondatorul miliardar al companiei, scrie Digi24.

Citește și: Pământul, așa cum nu l-ai mai văzut. Top 10 fotografii ale Terrei făcute din spațiu sau de pe alte planete

Unul dintre pasageri, Beth Moses, instructor-șef pentru astronauți la Virgin Galactic, va face această călătorie pentru a doua oară. Dar vedeta spectacolului va fi Richard Branson, miliardarul în vârstă de 70 de ani, care a investit 16 ani din viață și peste 1 miliard de dolari pentru a face, în sfârșit, scurta călătorie până la marginea spațiului. E visul lui din copilărie. Vrea să experimenteze imponderabilitatea și să privească Pământul așa cum au făcut-o doar câteva sute de alți oameni, profesioniști ai spațiului. Branson va fi însă primul om care ajunge în spațiu fără o pregătire prealabilă în domeniu: va fi primul turist spațial. Însă mizele acestui zbor nu se opresc aici.

Richard Branson, primul miliardar care pleacă în spațiu

VSS Unity va decola practic sub aripile avionului său purtător, VMS Eve. La o altitudine de aproximativ 15.000 de metri, Eve va „elibera” aeronava Unity. Iar avionul spațial își va croi propriul său drum spre spațiul suborbital. Vor trece cel puțin 30 de minute până când nava purtătoare va ajunge la altitudinea de la care VSS Unity se va desprinde și își va aprinde motorul de rachetă.

După ce va ajunge la o altitudine de aproximativ 90 de kilometri deasupra Pământului, Unity va pluti puțin în microgravitație. Faza de imponderabilitate – când nava ajunge în vârful traiectoriei sale suborbitale – va dura aproximativ patru minute. Apoi, aeronava se va întoarce și va ateriza pe Spaceport America, baza aeriană a Virgin Galactic.

Zborul va putea fi urmărit în direct în transmisiunea de pe site-ul Virgin Galactic sau cea de pe Youtube.

Cine este Richard Branson

Richard Branson este un om de afaceri, investitor și filantrop britanic. În anii 1970 a fondat grupul Virgin, care astăzi controlează peste 400 de companii din diverse domenii. Acesta se numără printre cei mai bogați oameni din Regatul Unit, cu o avere estimată de Forbes, în iulie 2021, la 5,7 miliarde de dolari.

Richard Branson este unul dintre cei mai cunoscuți miliardari ai lumii, atrăgând atenția cu stilul lui de viață excentric. A fost prima persoană din lume care a traversat Atlanticul cu balonul, iar în 2007 a sărit de pe acoperișul Casino Palms din Las Vegas pentru a marca zborul inaugural al companiei sale aeriene Virgin America.

Citește și: Ziua Lunii, un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru omenire. Luna, locul din Univers unde știința se întâlnește cu astrologia

Richard Branson a dovedit veleități de antreprenor încă de la o vârstă fragedă. Primul său proiect de afaceri, la vârsta de 16 ani, a fost o revistă numită Student. În 1970, a înființat o afacere de vânzări de discuri prin poștă. În 1972, a deschis un lanț de magazine de discuri, Virgin Records – cunoscut ulterior sub numele de Virgin Megastores. Marca „Virgin” a lui Branson a crescut rapid în anii 1980, când a înființat compania aeriană Virgin Atlantic și a extins eticheta muzicală Virgin Records.

În 2004, a fondat compania de zboruri spațiale Virgin Galactic, care a dezvoltat avionul spațial suborbital SpaceShipTwo, conceput pentru turismul spațial.

”Cred cu adevărat că spațiul ne aparține tuturor. Virgin Galactic se află în avangarda unei noi industrii spațiale comerciale, care este gata să deschidă spațiul pentru omenire”, a declarat Branson.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite