Ziua Lunii, un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru omenire. Luna, locul din Univers unde ştiința se întâlneşte cu astrologia

Ziua Lunii
Ziua Lunii

Când Neil Armstrong a coborât pe suprafața Lunii și a rostit cuvintele „Este un mic pas pentru om, dar un salt uriaș pentru omenire”, fiecare națiune de pe Pământ părea să respire colectiv. Ziua Lunii sărbătorește nu numai aselenizarea istorică din 20 iulie 1969, dar această zi ne amintește permanent și de sloganul care o însoțeşte şi care a însemnat desprinderea literalmente a programului spațial de pe solul Terrei. De Ziua Lunii ne amintim atât de momentele ciudate, cât și de cele profunde din cursa spațială care se află în plină desfăşurare.

Astronauții americani Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au fost primii oameni din istorie care au ajuns pe Lună, pe 20 iulie 1969. Marea misiune Apollo 11 a avut loc la opt ani după anunțul îndrăzneț făcut de președintele de atunci al SUA, John F. Kennedy, de a trimite un om pe Lună până la sfârșitul anilor 1960. Ideea misiunii a fost lansată într-o sesiune specială comună a Congresului, în 1961, când Kennedy a spus: „Cred că această națiune ar trebui să se angajeze să atingă obiectivul, înainte de sfârșitul acestui deceniu, de a duce un om pe Lună și a-l întoarce în siguranță pe Pământ”.

La momentul propunerii lui Kennedy, Statele Unite se aflau încă într-o luptă acerbă cu Uniunea Sovietică în ceea ce privește progresele în explorarea spațiului și, din moment ce Războiul Rece era în toi, propunerea a fost foarte bine primită. Prima misiune Apollo fără pilot a fost inițiată de NASA după cinci ani de muncă grea şi a servit ca fază de testare a rezistenței structurale a vehiculului navei spațiale de lansare.

Ziua Lunii

La ora 9:32 AM, pe 16 iulie 1969, întreaga lume asistat la decolarea Apollo 11, de la Centrul Spațial Kennedy, cu trei astronauți la bord. Neil Armstrong era comandantul misiunii. Nava spațială a intrat pe orbita lunară după trei zile, pe 19 iulie. Modulul lunar, Eagle, s-a decuplat din modulul principal de comandă a doua zi, iar la bordul său se aflau Armstrong și Aldrin. Când Eagle a atins suprafața lunară, Armstrong a transmis mesajul său istoric către Mission Control din Houston, Texas: „Eagle a aterizat”. La 22:39, Armstrong a ieșit din modulul lunar și a coborât scara. Mişcările sale au fost înregistrate de o cameră de televiziune atașată la modul, care transmitea semnalele înapoi pe Pământ, unde lumea privea cu respirația tăiată. La 22:56, Armstrong a pășit pe suprafața Lunii și a rostit cuvintele iconice: „Este un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru omenire”.

Indiferent de câți ani vor trece, vom fi mereu mişcați de prima aterizare lunară din 1969. Aselenizarea a fost într-adevăr un pas imens pentru omenire și înțelegerea noastră asupra marelui tărâm în care existăm. Tradițiile pentru Ziua Lunii includ vizionarea documentarelor și citirea cărților despre misiunea Apollo 11, dar și admirarea cu luare aminte a acestui astru pe timp de noapte. Pasionații de spațiu își scot telescoapele pentru a privi Luna și citesc despre viitoarele proiecte și misiuni ale NASA. Ziua Lunii este, de asemenea, deosebit de importantă pentru cei interesați de astrologie și astronomie. Poziționarea sa, efectul pe care îl are asupra Pământului și lunile planetare sunt discutate și aprofundate cu mare interes astăzi.

Ziua Lunii. Curiozități despre Lună

  • O zi întreagă pe Lună, din momentul în care răsare Soarele și până când acesta răsare din nou, are o lungime de 29,5 zile pământești.
  • Temperatura medie a suprafeței Lunii este de 107 grade Celsius în timpul zilei și -153 grade Celsius pe timp de noapte.
  • Dacă Pământul nu ar avea Lună, zilele noastre ar dura doar 6 ore.
  • Steagurile americane plasate pe Lună în timpul misiunilor spațiale sunt acum albe datorită radiațiilor solare.

Noi vedem mereu aceeaşi parte a Lunii. Luna îşi păstrează mereu aceeaşi parte îndreptată spre noi, astfel nu putem vedea cealaltă parte a Lunii de pe Pământ. Ea se roteşte în jurul Pământului, şi de asemenea, se roteşte în jurul propriei axe în acelaşi ritm, iar acesta este motivul pentru care vedem mereu aceeaşi parte a sa.

Luna sub aspect astrologic, semnificația sa în cele 12 semne zodiacale

Calculează aici unde se afla Luna la momentul naşterii tale.

LUNA ÎN BERBEC la momentul naşterii – Luna în Berbec aduce spontaneitate, nervozitate, înclinație către mânie și iritare. Cei care au Luna în Berbec au o foarte mare încredere în propria persoană și în propriile forțe. Au o voință puternică și insistă ca lucrurile să se desfășoare după placul lor. Nu acceptă să fie contraziși și vor să facă totul în manieră proprie. Sunt autoritari și s-au născut ca să conducă. Pe plan profesional, vor ocupa poziții înalte, de putere. Cuvintele sale sunt tăioase uneori, iar acțiunile lor impulsive, neașteptate. Sunt inventivi, perseverenți și nu renunță cu una cu două. Adoptă un stil de viață captivant, fugind de monotonie. În același timp, sunt temperamentali și hotărâți, având izbucniri de mânie. Sunt pasionali în relațiile lor de iubire și au un nivel de energie înalt. De obicei, excelează în tot ceea ce fac. Se simt confortabil în prezența oamenilor simpli, neprefăcuți, care își expun sentimentele și dorințele.

Ziua Lunii

LUNA ÎN TAUR – Luna în Taur conferă stabilitate, diplomație, atașament fața de partea materială a vieții, senzualitate. Cei care au Luna în Taur sunt conservatori, având tendința de a respinge ceea ce iese din tipar. Îi impresionează lucrurile frumoase, fine, speciale. Gusturile lor se îndreaptă categoric către clasic. Stabilitatea este principalul lor stâlp de susținere. Nu îi deranjează să lupte prin metode cinstite pentru ceea ce își doresc. Sunt conștiincioși și muncitori, preocupați și de recompensele materiale ale eforturilor lor.

În plus, cei care au Luna în Taur sunt sociabili și urmăresc să se înconjoare de compania oamenilor. Adoră să planifice și țin exagerat de mult la securitatea materială. De asemenea, sunt consecvenți, echilibrați emoționali, diplomați, devotați familiei și copiilor lor. Li se poate reproșa o ușoară lipsă de spontaneitate. În iubire, dau dovadă de tandrețe și devotament. Nu suportă să-ți încalci cuvântul sau să rupi un angajament asumat.

LUNA ÎN GEMENI – Luna în Gemeni conferă versatilitate, flexibilitate, curiozitate, nevoia de schimbare, capacitatea de comunicare. Cei născuți în semnul Gemenilor sunt persoane active, extravertite, vesele, cu o fire aventuroasă. Curioși din fire, le place să caute noutatea și schimbarea. Se plictisesc cu ușurință și nu pot sta pentru prea mult timp într-un singur loc. Au o mare capacitate de comunicare. Discursul lor decurge natural, spontan, interesant. Captivează întotdeauna audiența. Urăsc monotonia. Iubesc să ia inițiativa. Din cauza vivacității și a naturii lor duale, sunt percepuți uneori de ceilalți ca fiind superficiali, împrăștiați și deloc de încredere. În iubire, se lasă dominați de rațiune. Au o capacitate mare de adaptare emoțională. Sunt mai rezistenți din acest punct de vedere decât alte persoane în fața suferințelor sau a grijilor. Sistemul lor nervos este sensibil. De multe ori sunt agitați și neliniștiți. Conversația inteligentă îi stimulează.

LUNA ÎN RAC – Luna în Rac aduce emoționalitate, sensibilitate, atașament fata de familie si camin, o natura afectuoasa si placuta. Cei cu Luna in Rac sunt fiinte emotionale, ce iubesc sentimentul de intimitate si confort. Iubesc relaxarea, dar si sentimentul de confort, de siguranta. Sunt atasati de ambientul lor, unde se simt in elementul lor. In mod natural, in spatiul lor de confort sunt cu adevarat fermecatori. Sunt sociabili, prietenosi si marinimosi. In momentul in care mediul inconjurator este necunoscut sau mai putin confortabil, au tendinta de a se retrage, simtindu-se stingheri sau inconfortabil.

Persoanele cu Luna in Rac au tendinta de a se atasa foarte multe de lucrurile pe care le cunosc, de lucrurile cu care sunt familiari. Noul il sperie daca aduce cu el schimbari prea bruste, prea dramatice. Au o natura conservatoare si sunt atasati mai ales de figura maternal. Sunt extrem de receptivi la emotiile celorlalti. De asemenea, sunt sensibili si pot fi raniti cu usurinta. De regula sunt pasnici si afectuosi, insa atunci cand nu se simt in siguranta starea lor de dispozitie se schimba rapid. Uneori, se lasa prinsi in amintiri si sentimente mai vechi. Casa si caminul reprezinta centrul de gravitatie al vietii lor.

LUNA ÎN LEU – Luna in Leu aduce tarie de caracter, mandrie, curaj, generozitate, un ego puternic, pasiune pentru lucrurile extravagante, luxoase. Cei cu Luna in Leu nu se feresc de responsabiliti, ba chiar se grabesc sa si le asume. Le place sa fie in centrul atentiei, stiindu-se admirati, respectati, apreciati pentru meritele lor. Sunt nascuti sa conduca si sa iasa in fata, nu sa se lase condusi sau sa stea in umbra. Au tendinta de a domina si se impun cu usurinta. Prezinta o mare putere de atractie pentru sexul opus, fiind de aceea expusi aventurilor amoroase. Daca iubesc, pot fi extrem de posesivi. De asemenea, sunt firi pasionale, incapatanate, inclinate catre arta si design. Pot fi bombastici si laudarosi, avand tendinta de a exagera sau a denatura lucrurile. Orgoliul este punctul lor slab. Din acest punct de vedere, pot fi raniti cu usurinta. Nu uita usor jignirile aduse persoanei lor.

LUNA ÎN FECIOARĂ – Luna in Fecioara aduce un intelect puternic, sociabilitate, memorie excelenta, atractia pentru calatorii si legarea de prietenii. Cei care au Luna in Fecioara sunt inclinati catre domenii care au de-a face cu vindecarea si cu sanatatea. Sunt binevoitori, analitici, intelegatori, onesti si amabili, iubind interactiunea sociala. In acelasi timp, sunt rezervati, persoane “la locul lor”. Sunt constiinciosi si corecti si sunt multumiti atunci cand lucrurile merg bine in jurul lor, cand totul se afla in perfecta ordine. Au de aceea tendinta de a ignora problemele din jurul lor, prefacandu-se ca totul este bine chiar si cand nu este.

Persoanele cu Luna in Fecioara sunt perfect capabile sa pastreze ordine printre sentimentele lor. Nu au izbucniri emotionale. Au stofa de consilieri. Stiu sa dea cele mai corecte si potrivite sfaturi, facand oamenii sa se simta confortabil in prezenta lor. Le place ca cei din jurul lor sa aiba nevoie de ajutorul lor. Sunt concentrate asupra detaliilor. Printre tendintele lor negative se numara criticismul, nesiguranta de sine, dorinta de perfectiune.

LUNA ÎN BALANȚĂ – Luna in Balanta aduce frumusete si armonie. Luna in Balanta predispune spre sociabilitate, generozitate, diplomatie si echilibru interior, dar si spre dependenta fata de ceilalti. Cei care au Luna in Balanta sunt persoane prietenoase, ce iubesc compania celorlalti. Sunt persoane populare, fermecatoare, placute, calde, ce dau dovada de afectiune. Nu le place sa se afle pe cont propriu si isi doresc sa fie inclusi in parteneriate in mai toate aspectele vietii lor: amoros sau profesional. Gandurile si existenta lor se invart in jurul celorlalti. Isi fac planurile in functie de planurile celorlalti. Se pot lasa cu usurinta exploatati. Chiar daca au idei excelente, de multe ori renunta la ele inainte de a incerca sa le puna in aplicare. Sunt transparenti in ceea ce priveste emotiile lor. Urasc singuratatea si sunt extrem de atasati de familia si casa lor.

Daca ai Luna in Balanta, atunci diplomatia este unul din punctele tale forte. Chiar daca de multe ori nu il constientizezi sau il lasi neexploatat, in interiorul tau exista potential artistic. Viziunea ta asupra vietii este una echilibrata. Ai tendinta de a fi capricios si de a-ti schimba opiniile in functie de circumstante. Conflictele te sperie si ai tendinta de a fugi din fata lor. Agresivitatea este o bariera pe care nu o tolerezi.

LUNA ÎN SCORPION – Luna in Scorpion predispune spre orgoliu, inteligenta, energie, vointa puternica, dar si gelozie si posesivitate. Cei care au Luna in Scorpion sunt luptatori redutabili, ce nu se lasa invinsi chiar daca se afla singuri impotriva tuturor. Sunt ambitiosi si hotarati, stiind foarte bine ceea ce vor. Sunt puternici, pasionali, secretosi, senzuali si emotionali. Uneori sunt perceputi ca fiind persoane reci si calculate. Par a fi adaptabili, insa in interiorul lor are loc batalia eterna impotriva schimbarii. Au prezenta de spirit chiar daca sunt timizi. Au tendinta de a se folosi de intuitia lor fantastica in avantajul personal.

Daca ai Luna in Scorpion, esti susceptibil acuzatiilor si invinuirilor si nu reactionezi deloc calm cand esti acuzat pe nedrept. Iti pastrezi viata interioara departe de ochii curiosilor. Daca ai fost ranit, urmaresti sa-ti iei cumva revansa. Esti o persoana ce pare inaccesibila si nu te deschizi in fata oricui. Reusesti sa constientizezi motivatiile ascunse ale celorlalti. Totodata, cei cu Luna in Scorpion pot fi intimidant de puternici. Au tendinta de a deveni incapatanati, manipulativi si rigizi. Acumuleaza resentimente. Prezinta o atractie puternica fata de sexul opus (si viceversa), fiind inclinati catre gelozie si posesivitate. La polul opus, o parte din aceste persoane pot fi exagerat de vulnerabile.

LUNA ÎN SĂGETĂTOR – Luna in Sagetator predispune spre efervescenta mentala, dar si fizica. Prin urmare, acele persoane care au Luna in Sagetator vor fi extrem de active si atasate de calatorii, descoperire si aventura, dar si de tot ce inseamna miscare fizica in aer liber. A sta intr-un singur loc inseamna a-i condamna la plictiseala sigura. Uneori sunt impulsive si actioneaza inainte sa gandeasca. Isi expun opiniile intr-un mod direct, fara menajamente, ceea ce nu ii recomanda ca pe cele mai diplomate persoane. Nu ezita totusi sa spuna ceea ce gandesc.

Cei cu Luna in Sagetator sunt perceptivi fata de sentimentele celorlalti. Au un temperament iute si se enerveaza cu usurinta. Se calmeaza insa instant, uitand motivul enervarii lor. Luna in Sagetator predispune spre intelepciune si abilitatea de a-i invata pe ceilalti, dar si o mare capacitate de a invata si a asimila informatia. Aceeasi Luna aduce vioiciune, spirit prevazator, intuitie puternica, un interes orientat catre tot si toate. Aceste persoane se lasa entuziasmate cu usurinta. Iubesc sa se afle in mijlocul naturii. Printre nevoile lor primordiale se numara nevoia de activitate, mobilitate si diversitate. Nu isi planifica viata, ci se lasa purtati de valurile ei. Au un intelect puternic, iar activitatile in care se lasa antrenati trebuie sa-i stimulezi puternic si din acest punct de vedere.

LUNA ÎN CAPRICORN – Luna in Capricorn te face oarecum insensibil si nereceptiv fata de sentimentele celorlalti. Cei din jur te percep uneori ca fiind rece, distant si calculat. Esti ambitios si ai tendinta de a fi serios si sobru indiferent de situatia in care te afli. Sentimentele tale nu sunt greu de prevazut. Esti preocupat de a face lucrurile intr-un mod corect, potrivit. Cu Luna in semnul Capricornului, statutul in societate devine extrem de important pentru tine. Iti doresti sa fii respectat si sa realizezi lucruri important de care ceilalti sa-si aminteasca. Te maturizezi inainte de vreme si nu te feresti de la a prelua responsabilitatile pe umerii tai. Tot Luna in Capricorn este cea care aduce persoanelor care au Luna in Capricorn o atitudine de “pot sa fac” si incredere in propriile forte. Atunci cand spun “te iubesc”, inseamna ca iubesc cu adevarat. Aceste persoane nu se joaca de-a iubirea.

Daca Luna se afla in semnul Capricornului, inseamna ca esti rezervat si nu te dai in laturi de la a sustine ceea ce e drept. Percepi lumea asa cum este ea, cu bune si rele. Esti demn si mandru, genul de persoana pe care ceilalti se pot baza. Totodata, esti tenace, integru, perseverent, disciplinat si ai o vointa puternica. Iti demonstrezi cel mai bine valoarea prin actiune. Ai capacitatea de a gasi solutii si a rezolva orice problema, indiferent de gradul ei de dificultate. Iti constientizezi acut punctele slabe si greselile si incerci sa te revansezi cumva pentru ele. Simti in permanenta nevoia de a te simti util. Trebuie sa inveti sa zambesti, sa te relaxezi si sa te lasi cuprins de bucuria micilor placeri ale vietii.

LUNA ÎN VARSĂTOR – Esti o fire independenta si neconventionala si esti atras de tot ce tine de intelectual, de social, de neobisnuit. Ai idealuri inalte, chiar daca uneori nerealizabile. Esti o persoana spontana si te mobilizezi imediat pentru a sprijini marile cauze. Reactiile tale emotionale ii vor uimi de multe ori pe ceilalti, inclusiv pe tine. Esti un fin observator al naturii umane si iti place sa ii studiezi pe cei din jurul tau. Iubesti libertatea si consideri ca fiecare persoana are dreptul la alegeri. Iti place sa traiesti divers, intr-un mod extravagant si excentric uneori. Rareori spui nu” experientelor noi. Involuntar, ai tendinta de a face lucrurile intr-un alt mod decat ceilalti. Ai capacitatea de a vedea dincolo de suprafata si poti “citi” oamenii cu usurinta. Ti se reproseaza fie ca te implici prea mult emotional, fie ca esti prea detasat. Empatizezi cu cei din jurul tau si mai ales cu acele persoane pe care le simpatizezi. Esti un filantrop si te zbati pentru a schimba in bine viata celor din jurul tau. Oferi ajutor, dar nu iti place sa il ceri.

Multe din persoanele care au Luna in Varsator au tendinta de a fi introvertite. Trebuie sa invete sa-si exprime sentimentele. Aceste persoane isi traiesc viata in functie de propriul cod moral si propriile viziuni. Egoul lor este puternic. Pot fi uneori extrem de incapatanate si indaratnice, insa maturitatea le aduce mai multa stapanire de sine. Sunt parteneri fideli si prieteni nemaipomeniti. Accepta oamenii asa cum sunt. Au in schimb pretentia sa fie acceptati cu tot cu impulsivitatea si reactiile lor neprevazute.

LUNA ÎN PEŞTI – Partea intunecata a Lunii se reflecta in personalitatea ta. Esti o persoana rezervata si retrasa si ai tendinta de a te inchide in tine. In acelasi timp, Luna in Pesti aduce sensibilitate, talent artistic si creativitate. Esti inzestrat cu darul observatiei, esti perspicace, iar observatiile tale sunt incredibil de juste. Ai propriul ritm de lucru. Esti inzestrat cu abilitati parapsihice si esti atras de misticism si tot ceea ce tine de domeniul introspectiei si al evolutiei sufleteste. Nu putini sunt cei care te caracterizeaza ca fiind aerian. Esti insa o persoana mult mai profunda decat lasi sa se vada. Cei care au Luna in Pesti au tendinta de a cadea in plasa propriilor visuri, lasandu-se uneori coplesiti de realitate. Au tendinta de a fi dezamagiti cu usurinta de cei din jurul lor, dar si tendinta de a se simti coplesiti de problemele cotidiene.

Grijile cotidiene ii obosesc. Au un suflet bun si nobil si le pasa cu adevarat de cei din jurul lor. De multe ori isi pun propriile nevoi pe un plan secundar in favoarea celorlalti. In acelasi timp, sunt extrem de sensibili. Pot fi irascibili si coplesiti de emotii atunci cand se simt neintelesti. Critica, respingerea si insultele le spulbera cu usurinta increderea in sine si in ceilalti. Se inconjoara de prieteni loiali, ce sunt capabili sa aprecieze frumosul. Viata lor trebuie sa stea sub semnul unui sens. Altfel se vor simti nefericiti si neimpliniti. Daca se simt neapreciati, isi construiesc propria lume la care cu greu mai pot renunta ulterior.

Te-ar putea interesa și