Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Națională a tricourilor albe. Această zi marchează o mare schimbare în istoria românilor

Ziua Națională a tricourilor albe/ Freepik
Ziua Națională a tricourilor albe/ Freepik

Când oamenii se gândesc la aceste tricouri, se gândesc și la forța de muncă și la cât este de dificil să întreții aceste piese vestimentare, în ideea de a fi curate și îngrijite. OricumZiua Națională a tricourilor albe are o cu totul altă semnificație în mintea noastră.

Această zi îi sărbătorește pe bărbații și pe femeile care au lucrat în industria automobilelor și contribuie la amintirea grevei pieselor de automobile. Greva a ajutat la înduplecarea mai multor oficiali ai guvernelor de a oferi muncitorilor săi o mai bună protecție, mai ales, în cadrul companiilor mai puternice.

Istoria Zilei Naționale a tricourilor albe

Această zi se sărbătorește pe data de 13 decembrie. Ziua Națională a tricourilor albe ar putea să sune la fel ca și orice altă zi a muncitorilor, dar, de fapt, marchează o parte importantă a istoriei. De-a lungul anilor 1930, pe perioada Marii depresiuni, grupurile sindicale au început să apară cu o modalitate de a proteja lucrătorii de un tratament nedrept. Aceștia au luptat pentru a dezvolta asigurări, salarizări, dar și reglementări de sănătate și de siguranță ale oamenilor. Sindicatul Uniunii de Automobile a Muncitorilor a existat doar din anul 1935, iar în această perioadă s-a contribuit la reunirea muncitorilor din industria auto.

Cu toate acestea, organizarea într-un astfel de mod a fost un moment periculos, deoarece General Motors, o companie cu un succes semnificativ la vremea aceea, a avut un control aproape complet asupra politicii din regiunea Flint, Michigan. Condițiile din acea vreme erau oribile pentru acei muncitori, de cele mai multe ori, ducând la decese.

Citește și: Ziua internațională a garderobei de prost gust. Azi ai dreptul să porți absolut ce vrei fără să ții cont de reguli

SUAM, ținută în secret, a organizat un miting la fabrica Fisher Body din Cleveland, unde muncitorii rămâneau în interiorul fabricilor, dar nu prestau muncă fizică, păstrând oamenii în exteriorul fabricii și refuzând să părăsească sediul. Greva de la Flint a fost condusă ca o modalitate de a se revolta împotriva condițiilor aspre, iar uniunea însăși a ajutat la formarea sistemelor civile pentru a menține ordinea în interiorul fabricii.

Ziua Națională a tricourilor albe este inspirată de ideea pe care cei revoltați au avut-o, aceea că tricourile lor ar trebui să fie păstrate la fel de curate ca și cele ale șefilor lor. Astfel, ziua națională a tricourilor albe amintește de acest moment semnificativ din istorie, deoarece a ajutat la inspirarea protecției lucrătorilor din industria auto și a ajutat la formarea unor uniuni puternice astăzi.

Cum să celebrăm Ziua Națională a tricourilor albe

Poartă un tricou alb, și încearcă să-l păstrezi curat cât de mult posibil. Sprijină-i pe cei din industria auto și mulțumește-le pentru tot ceea ce fac ei pentru societate.

Citește și: Ziua Internațională fără sutien. De ce e mai bine pentru organismul tău să renunți la aceasta piesă de lenjerie

Acordă niște timp pentru a te documenta despre modul în care greva a inspirat multe alte sindicate să se formeze. Acest mod a ajutat la crearea unor condiții de muncă mai potrivite pentru mulți oameni din forța de muncă de astăzi. Împărtășește aceste informații cu prietenii și cu colegii tăi, și spune-le despre semnificația acestui eveniment.

Te-ar putea interesa și