Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională fără sutien. De ce e mai bine pentru organismul tău să renunți la aceasta piesă de lenjerie

Ziua Internațională fără sutien/ Freepik
Ziua Internațională fără sutien/ Freepik

Ziua Internațională fără sutien se sărbătorește în fiecare an pe data de 13 octombrie. Femeile din întreaga lume sunt încurajate să-și lase acasă acest articol de lenjerie intimă, fiind o campanie care atrage atenția asupra cancerului mamar.

Istoria Zilei Internaționale fără sutien

Ziua Internațională fără sutien a apărut în urmă cu câțiva ani, ca un mod de a promova investigațiile medicale menite să depisteze din timp cancerul la sân. Această zi a devenit un fenomen mondial și este sărbătorită la mijlocul lunii octombrie, luna dedicată cancerului mamar. Campania a început în 2011, fiind folosite hashtag-urile #nobraday.

Nu se cunosc foarte bine originile acestui manifest, dar scopul de a promova astfel autoexaminarea, ecografia mamară sau mamografia pentru depistarea timpurie a cancerului la sân l-au transformat într-un eveniment care are loc în fiecare an. Este o sărbătoare menită să sporească conștientizarea privind sănătatea femeilor, potrivit dayoftheyear.com.

În România, campania încă nu a prins în rândul doamnelor şi domnișoarelor, însă ne putem mândri cu vedetele feminine care încurajează femeile să-şi exprime feminitatea şi să renunțe la sutien. Delia, Anna Lesko, Gina Pistol, Roxana Vancea sau Antonia sunt doar câteva dintre vedetele care au renunțat la sutien ori de câte ori au avut ocazia şi au arătat că sutienul nu este un accesoriu indispensabil, încurajând femeile să se simtă libere a-şi exprima feminitatea.

Citește și: Ziua Internațională a Igienei Menstruale. Femeile ar trebuie să vorbească mai mult despre corpul lor

De asemenea, în 2019, fotograful Cristian Bulugea, Daydreamerro, a convins o mulțime de femei din Capitală să-și lase sutienele acasă și să devină vedetele galeriei sale foto, potrivit publicației playtech.ro.

„Avem un album care ne arată cât de frumoase sunteți în fiecare zi când vă întâlnim în drumurile noastre. Sperăm că și noi vom învăța să reacționăm pe măsura atunci când vă purtați așa. Și poate că o să învățăm să nu mai fluierăm ca pe stadion…Și să folosim poate cuvinte potrivite sau un zâmbet! Să nu purtați sutien pe sub haine este o normalitate pe care trebuie să o percepem ca un lucru firesc, sănătos și frumos. „Braless Bucharest” vine să spună „Happy No Bra Day” tuturor celor care mâine și nu numai vor alege să nu poarte sutien. Nouă ne place să vă vedem așa!”, scrie autorul albumului.

De ce e bine ca femeile să nu mai poarte sutien

Studii de ultimă oră arată că femeile care nu poartă sutien au o mulțime de avantaje. Din punct de vedere medical, fiziologic, anatomic, sânii nu beneficiază cu nimic de pe urma sutienului, arată cercetătorii. Dimpotrivă, susținerea artificială oferită de obiectul de lenjerie duce mai rapid la lăsarea lor, pentru că nu sunt solicitați nici mușchii care le susțin greutatea, nici tegumentele care-şi pierd astfel elasticitatea. Nici la femeile cu bustul mare sutienul nu poate împiedica lăsarea sânilor. E adevărat însă că un sutien de tip sport este necesar când faci exerciții fizice în forță.

Tot studiile arată că sutienele ar fi, în parte, responsabile de creșterea cazurilor de cancer la sân. Mai ales cele necorespunzătoare, care strâng sânii sau îi aplatizează, împiedicând circulația limfei. De aceea, se recomandă ca, la sfârşitul zilei, după ce ţi-ai dat piesa de lenjerie intimă jos, să-ţi masezi uşor sânii. Există cercetări care dau drept sigur faptul că a purta sutien peste 12 ore pe zi creşte riscul de cancer la sân.

Citește și: De ce veganismul este mai popular în rândul femeilor decât în rândul bărbaților?

Multe femei renunță la sutien pentru că nu suportă constrângerile materialelor elastice pe piele, sau urmele lăsate de balenele din plastic care susţin cupele. Tinerele, care încă nu au un buget corespunzător, sunt şi ele adeptele modei fără sutien. S-a observat că femeile fără sutien se simt mai puţin stresate, respiră mai bine, acuză mai puține dureri de spate, au o vitalitate mai mare şi dezvoltă mai puține probleme dermatologice.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite