Warning: Undefined array key "options" in /home/r100535nara/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
EXCLUSIV Cum arată acum Castelul Iulia Hasdeu, după renovare
ADVERTISEMENT

EXCLUSIV Cum arată acum Castelul Iulia Hasdeu, după renovare. Imagini exclusive cu muzeul memorial din Câmpina

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro

Castelul Iulia Hasdeu, aflat în municipiul Câmpina, a fost închis mai bine de doi ani pentru renovare. Pe data de 25 octombrie 2022, muzeul memorial s-a redeschis însă publicului cu noile modificări. Iată cum arată acum „templul lumii de dincolo” după restaurare.

Castelul Hașdeu a fost construit în perioada 1893-1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria unicei sale fiice, Iulia, care a murit la doar 19 ani. Lucrările de restaurare au început în anul 2019 și au durat mai bine de doi ani. În tot acest timp s-au refăcut atât pereții și picturile, cât și toate obiectele din castel. Potrivit stiri.tvr.ro, întregul proiect de reabilitare a costat 15 milioane de lei.

Motivul pentru care s-au început renovările muzeului din Câmpina a fost o infiltrație în tavan. De acolo au pornit problemele care puteau duce la deteriorarea întregului castel. De asemenea, timpul și-a pus amprenta și asupra pieselor de mobilier din interiorul monumentului învăluit în mister. Celebra pianină împreună cu alte obiecte și peste 2.000 de volume de cărți au ajuns în atelierele restauratorilor.

Nu este prima dată când muzeul se restaurează. Între 1962 și 1964 restauratorii au respectat pictura originală, în timpul lucrărilor, însă nu s-a întâmplat același lucru și la restaurarea care a avut loc după cutremurul din 1977. După restaurarea de anul acesta, pictura a fost refăcută conform celei originale.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Castelul Iulia Hasdeu/ Arhivă naratiunea.ro

Redeschiderea a avut loc pe 25 octombrie 2022. Programul muzeului este de marți până duminică, între 8:00 la 16:00, lunea fiind închis. Taxa de vizitare este 13,75 lei pentru un adult, iar taxa de fotografiere este de 13,75 lei. Ca și noutate, în fiecare joi intrarea la muzeu este liberă.

Pentru vizitarea muzeului sunt puse la dispoziție atât tururi ghidate, cât și audioghiduri. Turiștii primesc la intrare dispozitive cu ajutorul cărora afli povestea fiecărui obiect în parte.

Citește și: Povestea Iuliei Hașdeu, copilul îndrăgostit de ideal. Moștenirea bogată lăsată în urmă de tânăra genială

În castel se pot vedea obiecte care au aparținut familiei Hașdeu, portrete ale membrilor familiei, dar și obiecte aduse din cavoul familiei, de la cimitirul Bellu din București.

Sălile Castelului Iulia Hasdeu

Sala 1 – Salonul de primire al doamnei Iulia Hasdeu, soția scriitorului, unde se află bustul de marmură al acesteia.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Arhivă naratiunea.ro

Sala 2 – Sufrageria, cu portretele familiei pictate în medalioane, pe pereții camerei.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Portretul Iuliei Hasdeu/ Arhivă naratiunea.ro

Sala 3 – Templul Castelului, cel mai înalt turn, care are un pronaos cu oglinzi paralele și un altar. În mijlocul turnului, unde se urcă pe trepte metalice, se află o statuie a lui Iisus, sculptată de Raphael Casciani. Războiul, cutremurele și ignoranța umană au afectat de multe ori castelul, dar statuia lui Iisus nu a fost niciodată atinsă. În această sală se pot observa și cele trei camere, cea albastră, cea roșie și cea verde, culori date de vitralii.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Turnul Castelului Iulia Hasdeu/ Arhivă naratiunea.ro

Sala 4 – Biroul de lucru al lui B.P.Hasdeu, în care se află portretele savantului, soției și fiicei lor Iulia.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Biroul de lucru al lui B.P.Hasdeu/ Arhivă naratiunea.ro

Sala 5 – Camera cu cale, dedicată Iuliei Hasdeu, unde se află păpușa Iuliei, o sculptură, bustul Iuliei Hasdeu, de Ioan Georgescu, din marmură de Carrara, realizat în 1890. De asemenea, aici se afla jurnalul și caietul de matematică al Iuliei.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Păpușa Iuliei Hasdeu/ Arhivă naratiunea.ro

Sala 6 – Camera obscură, unde aveau loc ședințele de spiritism, care are un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeșnic și o statuetă a lui Iisus.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Masa de spiritism/ Arhivă naratiunea.ro

Legendele Castelului Iulia Hasdeu

Castelul are un farmec aparte, fiind diferit de cele obișnuite, însă unul dintre motivele pentru care este atât de vizitat este cu siguranță aerul plin de mister pe care locul îl oferă. De-a lungul timpului, în jurul muzeului memorial s-au creat legende și povești, asta datorită faptului că acesta este unicul templu de spiritism din lume.

Legenda spune că acest castel a fost ridicat de Bogdan Petriceicu Hașdeu, între 1893-1896, după planurile dictate de fiica sa, Iulia, decedată 1888, la vârsta de doar 19 ani. După moartea prematură a Iuliei, tatăl său s-a dedicat spiritualității, spiritismului și cercetării vieții de Apoi.

În castelul de la Câmpina, scriitorul a păstrat o legătură permanentă cu fiica sa, de dincolo de moarte. Tot acolo, în casa din spatele castelului, care nu este deschisă pentru vizitare publicului, marele scriitor a încetat din viață în 1907, la 19 ani de la moartea fiicei sale.

Castelul Iulia Hasdeu, după renovare/ Arhivă naratiunea.ro
Arhivă naratiunea.ro

De asemenea, legendele susțin că Hașdeu a fost urmărit de numărul 19 pe parcursul întregii sale vieți. Fratele lui a decedat la vârsta de 19 ani, fiica sa, Iulia, a încetat din viață tot la 19 ani, iar scriitorul a trăit încă 19 ani după moartea Iuliei.

Citește și: Ziua Fenomenelor Paranormale, avem liber la spirite și fantome. Excursie de o zi în “cealaltă parte” a necunoscutului

Templul de la Câmpina închinat Iuliei Hasdeu a fost locul de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu, după moartea unicei sale fiice. Despre Castelul din Câmpina se spune că ar fi unul dintre cele mai bântuite din ţara noastră. Conform legendelor, noaptea, Iulia Hasdeu poate fi auzită cântând la pian, în aplauzele tatălui sau, iar în unele nopți, bătrânul Hasdeu iese pe geam şi urlă ca un lup, relatează Adevărul.

În templul de la Câmpina, marele cărturar şi-a continuat practicile spiritiste, pentru a ”vorbi” cu Iulia, iar toate întrunirile oculte erau descrise într-un jurnal chiar de Bogdan Petriceicu Hasdeu. Din perioada 23 decembrie 1890 până în 18 aprilie 1903 s-a păstrat transcrierea unui număr de 101 rezumate ale ședințelor de spiritism. Potrivit acestora, Iulia vorbea despre casă, îi dădea tatălui ei sfaturi cu privire la diverse probleme şi povestea chiar şi despre viețile ei anterioare.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite