Ce este infecția HPV și cât de periculoasă poate fi pentru corpul uman. Medicul ginecolog Ioan Boleac: „Cea mai eficientă cale de prevenție a infecției HPV este vaccinul”

Infecția HPV/ synevo.ro
Infecția HPV/ synevo.ro

Infecția HPV este una dintre cele mai întâlnite infecții cu transmitere sexuală. Se estimează că aproape toate persoanele de sex masculin și feminin vor avea o infecție cu un tip de virus HPV o dată în viață. Fiind atât de răspândită, este important să înțelegem ce presupune această infecție și cum o putem preveni și trata.

Dr. Ioan Boleac, medic primar în Obstetrica-Ginecologie, a acceptat să-mi răspundă la câteva întrebări despre această infecție și să mă ajute în creșterea gradului de conștientizare cu privire la acestei virusuri.

Ce înseamnă infecția HPV și cum se poate transmite?

Infecția HPV se referă la o infecție virală, cu un virus numit Human Papilloma Virus. Este vorba de un virus ADN, care infectează în primul rând celulele epiteliale umane. Există mai mult de 150 de tulpini HPV, dintre care în jur de 40 infectează tractul genital inferior. Importanța majoră a acestui virus vine din faptul că infecția HPV este responsabilă de aproape toate cancerele de col uterin, ca și de o proporție semnificativă din cancerele vulvare, vaginale și anale.

Infecția HPV genitală se transmite prin contact direct, de obicei sexual, cu pielea sau mucoasele genitale, sau fluidele corpului unui individ care fie are negi, fie are o formă de infecție fără manifestare clinică. Infecția este transmisă atât de bărbați, cât și de femei. Infecția colului uterin cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut necesită, de obicei, un act sexual cu penetrație; au fost descrise și caile de transmitere oral-genital și mână-genital, dar sunt mult mai rar întâlnite. Infecția HPV se mai poate transmite prin contact nonsexual, sau prin intermediul fomitelor (orice substanță sau obiect capabil să transporte organisme infecțioase, și să le transfere de la un individ la altul; ca exemple, avem celulele epiteliale, părul, hainele sau așternutul). Infecția HPV congenitală prin transmitere verticală (de la mama la fat sau nou-născut) apare rar; astfel, negii vulvari, perianali sau laringeali care sunt prezenti la naștere sau se dezvoltă în primii 3 ani de la naștere, se datorează cel mai probabil unei expuneri perinatale la infecția HPV maternă.

Cum aflăm dacă suntem purtătorii unor tulpini HPV?

Infecția HPV este suspectată pe baza manifestărilor clinice sau rezultatelor testului Papanicolau sau colposcopiei. Daignosticul se pune doar prin confirmarea directă a materialului genetic HPV prin metode specifice (de exemplu PCR).

Cum putem să ne protejăm de infecția HPV?

Printre metodele de prevenție a infecției HPV se numără abstinența sexuală, intârzierea momentului primului contact sexual și limitarea numărului de parteneri sexuali. Studiile au demonstrat că folosirea prezervativului masculin a dus la scăderea ratei de infectare HPV la femeile tinere, chiar în cazul unei folosiri inconsecvente. Dar asta nu înseamnă că prezervativul masculin oferă o protecție completă!!! Prezervativul nu acoperă toată pielea din regiunea ano-genitală care poate fi infectată de către HPV, și de aceea nu poate proteja 100%.

Însă cea mai eficientă cale de prevenție a infecției HPV este reprezentată de către vaccinurile HPV. Ele duc la obținerea unei imunități umorale și locale care protejează individul impotriva unei infecții; vaccinurile au ca efect producerea unor anticorpi specifici pentru o anumită tulpină HPV, care vor bloca apoi intrarea acestei tulpini în celulele-gazdă. Dar vaccinul HPV nu poate rezolva o infecție preexistentă!!

De la ce vârstă ar trebui să ne preocupe infecția HPV?

Ultimele recomandări CDC vis-à-vis de vaccinarea HPV sunt ca ea să fie efectuată de rutină la vârsta de 11-12 ani, dar vaccinul poate fi administrat chiar la vârsta de 9 ani.

Cum se tratează infecția HPV?

Tratamentul afecțiunilor de tract genital inferior cauzate de către infecția HPV se referă la următoarele cazuri: negi simptomatici, displazie de grad înalt sau cancer invaziv. Nu există un tratament eficient al infecțiilor HPV latente sau subclinice!! Tratamentul leziunilor incipiente (ca de exemplu o femeie cu rezultat LSIL la testul Papanicolau, modificari HPV sau rezultat CIN 1 la biopsie) nu este necesar; se recomandă ținerea sub observație a femeii pentru cel puțin 2 ani.

Diversele modalități de tratament ale negilor genitali sunt aplicate în funcție de numărul, localizarea și mărimea leziunilor; astfel, negii pot fi indepărtați prin excizie chirurgicală, sau pot fi distruși, prin folosirea unor agenți topici imunomodulatori (de ex. Aldara sau Condyline), coagulare chimică (de ex. acid tricloracetic sau bicloracetic) sau coagulare termică (electrocoagulare sau ablatie laser).

La femei, virusul se manifestă și poate provoca diferite complicații. Însă bărbații cum pot afla dacă sunt purtători ai acestei infecții?

Infecția HPV poate fi latentă sau productivă. Infecția HPV productivă este cea caracterizată printr-un ciclu complet de viață al virusului. Ea produce, atât la femei, cât și la bărbați, fie negi genital vizibili, fie infecții subclinice (adica acele infecții care nu se văd cu ochiul liber, dar pot fi diagnosticate prin Papanicolau, colposcopie sau biopsie). La bărbați, infecția HPV poate duce în cele mai rele cazuri la cancer de penis, cancer anal sau orofaringe.

Despre Vaccinul HPV

Vaccinul HPV poate fi bivalent, cvadrivalent sau nonavalent, adică se îndreaptă impotriva a 2, 4 sau 9 tulpini HPV. Toate cele 3 vaccinuri au o eficacitate de aproape 100% în prevenirea unei infecții sau neoplazii cervicale de grad înalt pentru tulpinile HPV incluse în vaccin. Ultimele 2 vaccinuri apărute (care sunt disponibile și în România) protejează și împotriva negilor genitali și papilomatozei laringiene, spune medicul Ioan Boleac.

Vaccinurile HPV oferă o protecție ce se menține cel puțin 5-8 ani după vaccinare. Nu avem dovezi care să susțina nevoia unei revaccinari ulterioare. Așa cum am spus si mai sus, vaccinul HPV trebuie efectuat la 11-12 ani. Teoretic el poate fi făcut și de către ginecolog, dar și de medicul de familie. Vaccinul nu se recomandă persoanelor mai în vârstă de 26 de ani; totuși, el poate fi efectuat și la adulții de 27-45 de ani, în urma unei discuții cu medicul lor. Schema de vaccinare trebuie oprită în cazul persoanelor care prezintă reacții alergice la prima doză de vaccin. Vaccinarea trebuie amânată la persoanele ce prezintă o boală acuta febrila severă.

Te-ar putea interesa și