Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Ursului Polar. De ce este atât de important să celebrăm aceste animale

Ziua Internațională a Ursului Polar. De ce este atât de important să celebrăm aceste animale/ Freepik
Ziua Internațională a Ursului Polar. De ce este atât de important să celebrăm aceste animale/ Freepik

Urșii polari sunt animale maiestuoase și blănoase care traversează gheața arctică rece, dar în ultimele decenii, gheața marină din Arctica s-a topit într-un ritm alarmant de rapid, ceea ce a făcut ca gheața polară să se micșoreze în timp.

Din acest motiv, urșii polari și-au pierdut habitatele, sursele de hrană și, în cele din urmă, au murit de foame și epuizare. Ziua Internațională a Ursului Polar își propune să sensibilizeze publicul, cu privire, la problemele care amenință aceste creaturi și să încurajeze schimbarea.

De ce anume sunt urșii polari cel mai perfect animal arctic?

Urșii polari sunt prădătorii apex ai Arcticii, perfect adaptați peisajului înghețat și oceanului. Se crede că s-au îndepărtat de ursul brun încă în urmă cu 6 milioane de ani, pe măsură ce s-au mutat spre nord, au evoluat treptat pentru a face față condițiilor polare formidabile.

Cu blana lor groasă și grăsimea corporală abundentă care oferă o mulțime de izolație, împreună cu urechile și cozile lor mici minimizând pierderea de căldură, acești urși ai gheții sunt adesea mai expuși riscului de supraîncălzire decât de îngheț! Asociați acest lucru cu labele lor mari, căptușite, care le transformă în înotători puternici, precum și exploratori arctici competenți, capabili să-și răspândească greutatea pe gheață subțire și să se prindă pe suprafața alunecoasă și nu este de mirare că aceste mamifere marine domină lanțul alimentar.

Urșii polari sunt răspândiți peste Oceanul Arctic, din vestul Alaskăi până în estul Rusiei, și cu aproximativ două treimi găsite în Canada. Ei mănâncă în principal foci, pe care le prind fie târându-se ele pe gheață sau în timp ce se odihnesc, fie, mai frecvent, printr-o metodă cunoscută sub numele de „vânătoare în continuare”, atunci când stau în așteptare lângă găurile de respirație ale focilor, gata pentru apariția cinei lor, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: Ziua Internațională a Culorii Roz. Cum a apărut această sărbătoare și care este motivul din spatele ei

Inuiții și alte popoare arctice au o relație strânsă cu acești urși magnifici, arătându-le un mare respect atât în cultura lor, cât și în tehnicile lor de vânătoare. Legendele și poveștile populare îl descriu nanuq (termenul inuit pentru ursul polar) ca și o ființă înțeleaptă și spirituală, cu o afinitate față de oameni. Și când vine vorba de vânătoare, ei folosesc aproape toate părțile ursului pentru hrană, haine, combustibil și medicamente, ceea ce înseamnă că nimic nu se pierde.

Istoria zilei internaționale a ursului polar

Activitățile comerciale, cum ar fi explorarea petrolului și a gazelor, transportul maritim, mineritul și turismul au afectat habitatul și capacitatea ursului polar de a supraviețui, în special prin încălcarea terenului pe care urșii mamă îl folosesc pentru a construi vizuini și pentru a-și crește puii. Alături de aceste industrii care concurează pentru spațiul prețios din Arctica, calota glaciară polară de care depind urșii, se topește și ea din cauza schimbărilor climatice. Ei trăiesc în gheața mării, bazându-se pe ea pentru vânătoare, călătorie, reproducere și odihnă. Și este vital ca acestea să mențină suficiente rezerve de grăsime pentru a proteja împotriva frigului. Gheața marină epuizată afectează atât sursa de hrană, cât și habitatul, crescând riscul de înfometare și îngreunând creșterea puilor, potrivit Dayoftheyear.

Această zi se sărbătorește pe data de 27 februarie 2023. Ca urmare a acestor evoluții, urșii polari au fost clasificați drept „vulnerabili” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea naturii (IUCN), ceea ce înseamnă că, această frumoasă specie ar putea scădea cu peste o treime în termen de trei generații și este potențial expusă riscului de dispariție dacă temperaturile continuă să crească. Ziua Internațională a Ursului Polar este, prin urmare, despre conservare. Pentru a sărbători, oamenii își fac timp să învețe despre urșii polari, ecosistemul lor și modul în care acțiunile noastre le-au afectat existența. De asemenea, ei se angajează să-și reducă amprenta de carbon și să vorbească cu alții despre efectele pe care schimbările climatice le au asupra urșilor polari.

Citește și: Ziua Mondială a Gândirii. Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare

Cum să celebrezi această zi internațională a ursului polar?

Cu toții putem ajuta să protejăm aceste creaturi vulnerabile și să ne asigurăm că ele prosperă. Pentru a sărbători această zi specială, de ce să nu donăm niște bani organizației Polar Bears International pentru a ajuta la finanțarea cercetărilor sale privind urșii polari și conservarea lor? Puteți alege, de asemenea, să adoptați un urs polar, fie pentru dumneavoastră, fie pentru o persoană dragă, prin organizații precum World Wide Fund for Nature (WWF).

Dacă sunteți suficient de norocoși să trăiți în apropierea uneia dintre ele, vizitați o grădină zoologică locală sau un sanctuar al urșilor polari pentru a vă apropia și a vă lega de aceste animale uimitoare. Aceste tipuri de organizații contribuie, de asemenea, la conservare și cercetare, de exemplu, prin îngrijirea puilor orfani, deci este minunat să le susținem și eforturile lor. Și orice exploratori îndrăzneți pot întâlni chiar și urși polari în sălbăticie prin oportunități de ecoturism atente și considerabile, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: A mers la dentist crezând că are o carie, dar a avut un șoc când a aflat ce îi provoca durerea. Puțini oameni se întâlnesc cu așa ceva

Polar Bears International găzduiește diverse evenimente live în perioada premergătoare și de Ziua Internațională a Ursului Polar, așa că, consultați site-ul lor pentru a vedea ce este de oferit. Puteți utiliza, de asemenea, figurina lor de urs polar, care vă permite să urmăriți urșii din viața reală în timp ce își fac drum prin peisajul arctic.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite