Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Un copil din Spania și-a pierdut viața în urma unei ploi cu grindină. Furtuna neobișnuită a venit după o perioadă de secetă

Pietre de grindină/ Pixabay
Pietre de grindină/ Pixabay

O fetiță în vârstă de un an, din Spania, și-a pierdut viața după ce a fost lovită de o piatră de grindină enormă, cu mărimea de 10 centimetri.

Copilul se afla afară, în regiunea Girona din Catalonia atunci când a început furtuna. Aceasta a fost lovită în cap de o piatră de grindină, de mărimea unei portocale, și transportată de urgență la spital. Decesul a fost declarat în urma unui traumatism cranian, potrivit lui Carme Vall, primarul orașului La Bisbal d’Empordà.

„În urma furtunii, o fetiță și-ai pierdut viața într-un accident îngrozită. Ea a fost lovită de o piatră de grindină și nu s-a mai putut face nimic”, a declarat Vall pentru postul național de televiziune spaniol RTVE.

Furtuna cu grindina neobișnuit de mare a fost filmată de oamenii din regiune. Videoclipurile au fost postate pe rețelele de socializare și arată cum ploua cu pietre uriașe de grindină, creând stropi mare în piscine și spărgând geamurile mașinilor parcate.

Regiunea Girona, unde a avut loc fenomenul meteorologi extrem, a fost afectată de secetă pe tot parcursul verii.

Grindina se formează în atmosferă, la temperaturi foarte scăzute, când picăturile de apă suprarăcite nu pot rămâne în stare lichidă sau gazoasă. Aceste îngheață și se transformă în bile de gheață, care, mai apoi, cad pe pământ într-o furtună cu grindină, din cauza faptului că nu mai pot fi ținute în aer de curenții ascendenți.

Viteza de cădere a unei pietre de grindină depinde de mărimea sa. Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, grindina cu diametrul mai mic de 2,54 centimetri cad cu o viteză între 14 și 19 km/h, în timp ce pietrele mai mari de 5 centimetri cad cu aproximativ 64 de km/h.

Pietrele din furtuna cu grindină, care a avut loc în Spania și care a ucis-o într-un mod tragic pe fetița de un an, aveau un diametru de 10 centimetri, căzând astfel cu o viteză de 115 km/h.

Potrivit publicației de știri locale Murcia Today, aproximativ 30 de persoane au fost rănite în timpul aceste furtuni cu grindină, multe victime suferind de fracturi, tăieturi și vânătăi.

Deși acestea au fost enorme și incredibil de periculoase, pietrele de grindină din Spania nu au fost cele mai mari văzute vreodată. Recordul pentru cea mai mare piatră de grindină recuperată vreodată a căzut în Vivian, Dakota de Sud, pe 23 iunie 2010. Aceasta avea un diametru de 20 de centimetri și cântărea aproape un kilogram.

De asemenea, acesta nu este primul caz când o persoană și-a pierdut viața din cauza ploilor cu grindină. Un exemplu dramatic a avut loc pe 30 aprilie 1888, în Uttar Pradesh, India, unde peste 230 de persoane și 1600 de oi și capre au fost ucise în timpul furtunii.

Fenomenele meteorologice pot deveni din ce în ce mai periculoase, din cauza schimbărilor climatice.

„Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, zonele în care este favorizată grindina se schimbă”, a declarat pentru BBC Julian Brimelow, specialist în științe fizice la Environment and Climate Change Canada. „O zonă în care, acum, umiditatea este un factor limitator, poate deveni mai umedă și, în consecință, frecvența grindinii poate crește.”

Potrivit publicației The Independent, guvernul Cataloniei a numit furtuna recentă ca fiind cea mai gravă din ultimii 20 de ani.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite