Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

O bacterie misterioasă găsită în regiunea arctică poate descompune petrolul și motorina. Oamenii de știință sunt total depășiți

O bacterie misterioasă găsită în regiunea arctică
O bacterie misterioasă găsită în regiunea arctică

Oamenii de știință de la Universitatea din Calgary au descoperit o bacterie misterioasă în apele înghețate din regiunea arctică. Acestea sunt capabile să degradeze motorina și petrolul, potrivit unui nou studiu.

Bacteriile precum Paraperlucidibaca, Cycloclasticus și Zhongshania, care trăiesc în Marea Labrador, sunt capabile să descompună combustibilii fosili prezenți. Ele curăță oceanul, asigurându-se că acesta rămâne o resursă vitală pentru comunitățile indigene din jur. Concluziile studiului au fost publicate în revista Applied and Environmental Microbiology, potrivit euronews.com.

Coautorul studiului, Dr. Casey Hubert, profesor asociat de geomicrobiologie la universitate, a explicat că unul dintre studenții săi a fost cel care l-a alertat asupra acestei probleme. Sean Murphy, care a crescut în regiune, a inițiat proiectul după ce a recunoscut relația complexă pe care oamenii din Newfoundland și Labrador o aveau cu petrolul offshore. Deși acesta le-a adus beneficii sub formă de combustibil, comunitatea fusese profund tulburată de scurgerea de petrol Deepwater Horizon din 2010. Drept urmare, Murphy și-a concentrat cercetările de master pe Marea Labrador pentru a „ajuta la informarea viitoarelor strategii de atenuare a scurgerilor de petrol la temperaturi scăzute din regiune”.

Cum au condus oamenii de știință experimentul?

În cadrul studiului, anchetatorii au simulat remedierea scurgerilor de petrol în interiorul sticlelor. Au combinând noroiul din primii câțiva centimetri de pe fundul Mării Arctice cu apă de mare artificială și fie motorină, fie țiței. Experimentele au fost efectuate la 4°C, pentru a aproxima temperatura din Marea Labrador. Acestea au fost lăsate câteva săptămâni pentru a vedea ce se va întâmpla.

Citește și: Omenirea, prinsă la mijloc între încălzirea globală și furia necontrolată a naturii. Savanții avertizează cu privire la uriașul pericol de sub gheața antarctică

„Simulările noastre au demonstrat că bacteriile naturale care degradează petrolul din ocean reprezintă primele răspunsuri ai naturii la o scurgere de petrol”, spune dr. Hubert.

O bacterie misterioasă găsită în regiunea arctică

Ar putea descoperirea să ajute la informarea viitoarelor strategii de scurgere de petrol?

În esență, toate strategiile înainte de deversare, fie în regiunea arctică, fie în altă parte, identifică prevenirea ca fiind cel mai important factor, însă planurile de răspuns în caz de urgență sunt la fel de importante, așa cum s-a văzut în luna martie din 2021, când guvernul israelian „nu era pregătit” pentru o curățare masivă de petrol pe țărmurile sale. 

O deversare în Mauritius în 2020 a amenințat, de asemenea, securitatea națiunii insulare. Aceasta a determinat cetățenii să recurgă la utilizarea părului și a ciorapilor pentru a limita daunele de pe plaje. Impulsul din spatele acestui studiu arctic canadian a fost că aceste „ape permanent reci” înregistrează o activitate industrială în creștere legată de transportul maritim și de petrol și gaze offshore. Astfel că, descoperirea acestei bacterii, care degradează combustibili fosili, este crucială pentru menținerea regiunii și a oamenilor în siguranță în viitor.

Citește și: Grijă pentru casa noastră, Terra, de Ziua Internațională pentru Protejarea Ozonului. Sănătatea omenirii și a planetei depinde de aerul pe care îl respirăm

„Coasta Labrador este importantă pentru popoarele indigene care se bazează pe ocean pentru hrană. Spre deosebire de latitudinile mai joase, nu a existat o cercetare atât de profundă privind bio remedierea în nord până acum. Deoarece schimbările climatice favorizează topirea ghețarilor și creșterea activității industriale în regiunea arctică, este important să înțelegem modul în care microbiomul marin arctic va răspunde dacă există o scurgere de petrol sau de combustibil”, adaugă dr. Hubert.

Studiul este deosebit de semnificativ, deoarece „această regiune rămâne vastă și îndepărtată, astfel încât un răspuns de urgență la o scurgere de petrol ar fi complicat și lent”. Bacteriile localizate „sunt factori cheie în răspunsul la scurgerile de petrol marin din regiunea arctică”, conchide Hubert.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite