Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Atentat la Istanbul. Explozia din centrul orașului Istanbul, unde au murit 6 oameni şi 53 au fost răniți, a fost comisă de o femeie

Atentat la Istanbul./ Reuters
Atentat la Istanbul./ Reuters

Atentatul terorist cu bombă comis duminică după-amiază pe artera comercială Istiklal din centrul metropolei turce Istanbul a fost executat de o femeie, a declarat la o conferinţă de presă vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, potrivit Agerpres.

„Conform primelor informaţii, atacatorul ar fi o femeie”, a spus vicepreşedintele turc la o conferinţă de presă, fără a preciza dacă este vorba despre o femeie kamikaze, el menţionând doar că aceasta a detonat bomba. „Avem până în prezent în total şase morţi, dintre care patru au decedat pe loc. Sunt 81 de răniţi, dintre care doi în stare gravă”, a mai spus Oktay, după ce bilanţul comunicat anterior de preşedintele Recep Tayyip Erdogan era de şase morţi şi 53 de răniţi.

Atacul a avut loc la ora locală 16:20 pe artera comercială Istiklal, situată aproape de Piaţa Taksim. Această arteră este la orice oră în timpul zilei foarte frecventată, inclusiv de turişti străini. Televiziunile turce au transmis inițial imagini de la locul atacului, între timp autoritatea audiovizuală turcă interzicând ”temporar” difuzarea acestora.

Citește și: Tragedie de Halloween în Coreea de Sud. Peste 150 de morți după o busculadă de proporții în Seul

Artera Itstiklal a mai fost afectată de explozii, în campania de atentate din 2015-2016 care a vizat mai multe oraşe ale Turciei. Revendicate o parte din ele de gruparea jihadistă Statul Islamic, acele atacuri s-au soldat cu aproape 500 de morţi şi circa 2.000 de răniţi.

Ulterior, ministrul de Interne turc Souleyman Soylu, a anunțat luni că persoana care a plasat duminică o bombă pe strada Istiklal din Istanbul, omorând cel puţin şase persoane pe această arteră comercială, a fost arestată.

Ministrul de Interne a acuzat luni Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că a provocat atacul din Istanbul. „Conform concluziilor noastre, organizaţia teroristă PKK este responsabilă”,de atac, a afirmat oficialul turc.

Citește și: Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019. Sute de mii de oameni au fost evacuați

Atacul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, dintre care jumătate au necesitat spitalizare. Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a făcut referire la o „geantă” aflată pe o bancă: „O femeie a stat pe o bancă 40-45 de minute şi, ceva timp mai târziu, a avut loc o explozie. Toate datele despre aceasta femeie sunt în prezent în curs de revizuire”, a explicat ministrul turc. „Fie această geantă conţinea o bombă cu ceas, fie cineva a activat-o de la distanţă”, a adăugat el.

https://www.facebook.com/watch/?v=704074624475103

Preşedintele Erdogan a fost primul care a denunțat un „atac josnic”, chiar înainte de a pleca spre Indonezia, la summitul G20 din Bali: „Primele indicii sugerează un atac terorist”, a declarat şeful statului turc, adăugând că „o femeie ar fi implicată”.

PKK, considerată organizaţie teroristă de Ankara, dar şi de aliaţii săi occidentali, între care Statele Unite şi Uniunea Europeană, luptă împotriva guvernului turc de la mijlocul anilor ’80 şi a fost considerată deseori responsabilă de atacuri sângeroase comise pe teritoriul turc.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite