Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019. Sute de mii de oameni au fost evacuați

Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019/ Pexels
Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019/ Pexels

Filmele de acțiune precum „Pearl Harbor”, „Top Gun”, și chiar „The Incredible Hulk” au obișnuit audiența să asocieze bazele militare cu explozii mari. Și, deși aceste locații sunt foarte calme, au existat totuși câteva cazuri de explozii care au afectat sute de mii de oameni. Una dintre cele mai recent a avut loc chiar în Rusia.

În august 2019, rezidenții orașului Achinsk din Siberia, Rusia, au fost martorii unui eveniment înfricoșător. Deasupra cerului s-au putut observa mingi de foc uriașe și fum negru, fiind o explozie cauzată de zeci de mii de proiectile de artilerie. În acel moment, primarul orașului a emis o avertizare rugându-i pe rezidenți să evacueze de urgență orașul.

Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019/ Pexels

Peste 100.000 de civili au fost afectați și peste 10.000 de oameni au trebuit să-și evacueze locuințele. Printre aceștia, 7.000 au decis să evacueze zona pe cont propriu. Acest lucru s-a întâmplat din cauza serialului „Cernobîl” de pe HBO, care la vremea respectivă era foarte urmărit. Serialul i-a făcut pe oameni să fie mult mai atenți atunci când observă nori de fum și să ia măsuri imediate.

Citește și: Cernobîl, coşmarul care încă ne bântuie! 35 de ani de la cea mai mare catastrofă ecologică din istoria omenirii

Totuși, evenimentul periculos care a avut loc în Rusia în august 2019 nu avea deloc legătură cu o explozie nucleară, iar radiațiile nu constituiau o problemă. Orașul nu găzduia centrale nucleare, ci mai degrabă o bază militară.

Ce a cauzat explozia de la baza militară

Te-ai putea gândi, pe fondul ultimelor evenimente, că explozia a fost cauzată de un atac. Însă nu au existat trupe inamice, forțe externe sau atacuri militare ale unei invazii străine. Explozia a fost cauzată de un stoc de explozibili de grad militar care erau compromiși.

Baza găzduia un număr estimat de 40.000 de proiectile militare și de artilerie. Cel mai probabil, funcția principală a bazei era fabricarea și deținerea acestor tipuri de explozibili. Totuși, nu proiectilele au explodat, ci mai degrabă o clădire din baza unde era stocat praf de pușcă pentru proiectile.

Dar cum poate o clădire militară securizată să explodeze din senin? Evenimentul dezastruos a fost declanșat de același factor cu care, atât Rusia, cât și întreaga lume, s-a confruntat în vara anului 2019: focul. Când vine vorba de foc, vara a fost una foarte grea în mai multe locuri, nu doar în Pădurea Amazoniană.

Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019/ Pexels

Orașele din Siberia au avut de asemenea cerul acoperit de un nor dens de fum negru. Focurile incontrolabile au lovit Rusia aproape întreaga vară, distrugând zonele rurale. Vladimir Putin a fost forțat să declare condiții de urgență și a trimis armata pentru a se lupta cu focurile de nestăpânit. Focul a devenit o problemă din cauza creșterii recente a temperaturii combinate cu lipsa precipitațiilor. Acestea sunt condiții foarte neobișnuite pentru Siberia, propulsând focurile mai departe decât în mod obișnuit.

Cu toate acestea, explozia de la baza militară nu a fost cauzată de un incendiu forestier. De fapt, nimeni nu știe exact cum a început incendiul. Totuși, aerul uscat și temperaturile ridicate cu siguranță au fost un factor care a dus la explozia de la baza militară.

Citește și: Adevăruri ireale despre Rusia. Iată 36 de lucruri pe care probabil nu le știai

Conform unei femei care a filmat exploziile, nu a fost vorba doar de una, ci de câteva zeci. Acestea au avut loc la o distanță de aproximativ 10 minute una de cealaltă, ridicând pe cer mingi de foc, urmate de fum negru și un miros de artificii. Zona a devenit atât de periculoasă încât soldații ruși au trebuit să se adăpostească în buncărele atomice. Pompierii au sosit în vehicule armate pentru a se lupta cu barajul letal de explozii. A durat aproximativ 24 de ore pentru a stinge focul.

Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019/ Pexels

La vremea respectivă, publicația The Guardian a raportat că un soldat a fost ucis și alți șapte care au fost răniți grav. În ciuda acestor afirmații, Serghei Șoigu, ministrul apărării al Federației Ruse a negat decesul.

Adevăratul pericol ar putea rămâne ascuns până în viitor

Când vine vorba de o astfel de explozie, pericolul rămâne mai mult timp după impactul inițial. Principalele pericole sunt focul și unda de șoc. Cu toate acestea, o altă îngrijorare este reprezentată de șrapnel, un „obuz umplut cu gloanțe”, cămășile de metal deformate și fragmentele care au zburat cu forța unor gloanțe. Imaginează-ți mii de gloanțe mici, zburând în toate direcțiile în timpul uneia dintre explozii.

Citește și: Raport sumbru despre dezastrele climatice. Anul trecut peste 30 de milioane de oameni și-au părăsit casele din cauza intemperiilor

În afară de aceste pericole principale, cele secundare sunt mult mai înfricoșătoare. Orice explozie dintr-un depozit de muniție are posibilitatea de a trimite mai mult decât șrapnel. Explozia a avut energia cinetica pentru a arunca câteva sute dintre cele 40.000 de proiectile de artilerie în zonele înconjurătoare. Un proiectil neexplodat ar fi putut fi lansat la câțiva kilometri în orice direcție din jurul exploziei. Asta înseamnă că un dispozitiv explozibil de grad militar ar putea sta îngropat într-o pădure, o grădină sau la un loc de joacă gata să explodeze în orice moment.

Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019/ Pexels

Înainte ca cetățenii evacuați să se poată întoarce la casele lor, întreaga zonă a trebuit să fie verificată pentru mine. Orice explozibil găsit ar fi fost considerat extrem de instabil și nu ar putea fi pur și simplu dezamorsat. În schimb, ar fi fost nevoie de o echipă specializată pentru a iniția o detonare controlată. Abia după o verificare la metru pătrat a zonei și după eforturi semnificative de curățare, aceasta ar putea fi desemnată ca fiind sigură.

Te-ar putea interesa și