Povestea omului care trăiește de 20 de ani într-un aeroport. Personalul îl consideră ca parte din familie

Povestea omului care trăiește de 20 de ani într-un aeroport/ Freepik
Povestea omului care trăiește de 20 de ani într-un aeroport/ Freepik

Au existat o mulțime de cazuri în care oamenii au rămas blocați în aeroporturi din cauza unor probleme birocratice. Cu toate acestea, există un om care a ales să trăiască într-un aeroport din propria voință. El considera terminalul propria lui casă și a locuit acolo timp de 20 de ani. Numele său este Denis Luiz de Souza, este brazilian, iar adresa lui este undeva în Terminalul II, Aeroportul Internațional São Paulo.

El s-a mutat acolo în anul 2000 și din informațiile care circulă pe internet, acesta încă trăiește acolo. Denis a trecut de 30 de ani și, din interviurile oferite, se pare că a ajuns la aeroport că un tânăr care a avut probleme acasă. El intenționa să locuiască acolo pentru scurtă vreme și nu avea nici o idee că aeroportul va deveni casa sa pentru două decenii.

Denis este cazat în Terminalul II al aeroportului. Acolo își așterne patul după ce ultimul zbor internațional a decolat și terminalul se liniștește. El doarme pe o bancă din zona de așteptare și are întotdeauna cu el cel puțin o pătură și o pernă. În ciudat faptului că în astfel de situații agenții de securitatea ar fi trebuit să-l dea afară, el primește ajutor din partea personalului din aeroport.

Aceștia îi oferă mâncare îi spală hainele și îi permit să ascundă puținele bunuri pe care le are în locuri din aeroport. O chelneriță care muncește zilnic acolo îi aduce prânzul la pachet. Ea spune că este un tip de treabă, amuzant și mereu sincer. Mai mult, atunci când se trezește dimineața, Denis primește uneori orez și fasole, iar într-un articol, el a declarat că primește chiar și un latte gratuit din partea angajaților de la Mcdonald’s.

Motivul pentru care oamenii sunt atât de amabili cu Denis Luiz de Souza

În afara faptului că este o ființă umană care merită respectată, la fel ca orice altă persoană, unele reportaje făcute publice au declarat că este posibil ca Denis să sufere de tulburări mentale. Însă, aceste probleme nu îl împiedică să interacționeze și să fie acceptat de personalul aeroportului. Mass-media din Brazilia a spus că Denis cunoaște aproape toți angajații de acolo, de la manipulatori de bagaje, la agenți de securitate. Un articol dintr-un ziar brazilian a precizat că este greu de înțeles ce se întâmplă în mintea lui Denis. Propozițiile sale sunt scurte și incomplete, nu distinge diferența dintre o lună și o săptămână și nu știe să spună ora dacă nu se uită la un ceas digital. Articolul a continuat spunând că Denis nu știe să citească, dar îi place să se plimbe cu ziarul la subraț. Mai mult, articolul a menționat că, în timp ce trăiește în aeroport, nu poate să vorbească despre destinațiile internaționale ale avioanelor care decolează de acolo, deci cel mai probabil are dificultăți în învățare sau în memorarea lucrurilor elementare.

Din păcate, tânărul nu are niciun alt loc unde să meargă. O persoană care lucrează în acel aeroport susține că Denis are nevoie de tratament psihologic sau psihiatric. El are nevoie de un diagnostic și de cineva care să aibă grijă de el. Aceeași persoană a spus că Denis nu are nici o idee că a trăit într-un aeroport pentru 20 de ani și că a pierdut complet noțiunea timpului.

Cu ce probleme se confruntă Denis locuind într-un aeroport

Una dintre problemele principale cu care se confruntă Denis, și oricine trebuie să stea mai mult timp în aeroport, este, desigur, igiena personală. Deși obține câteva produse de igienă cumpărate de la farmacie de către personalul amabil din aeroport, el reușește să se spele într-un duș normal numai duminica.

Citește și: Acest om a refuzat să mănânce timp de 382 de zile. Ce s-a întâmplat cu organismul lui

Un membru al personalului din aeroport, care se consideră și singurul prieten adevărat al acestuia, a dezvăluit că, în fiecare an de Crăciunului, un comandant îi plătește o cameră la hotel, unde poate să doarmă normal și să mănânce cât dorește. Denis acceptă de fiecare dată și nu-l deranjează să părăsească aeroportul pentru o zi. Mai mult, atunci când revine, el le povestește tuturor despre toată mâncarea grozavă pe care a comandat o prin room service. Unii angajați ai aeroportului ezită să-l îndrume pe Denis să se mute pentru că nu are unde să meargă, iar cu siguranță străzile nu sunt un loc sigur pentru el. Poate că are probleme mentale, dar aeroportul a servit ca o plasă de siguranță pentru starea sa de sănătate. Denis cunoaște bine regulile din aeroport. Nu deranjează pe nimeni și nu cere nimic niciodată.

Denis nu este singurul om care locuiește într-un aeroport

Potrivit unui angajat al aeroportului, în trecut erau, de fapt, cinci persoane care trăiau în aeroport fără a avea intenția de a se îmbarca într-un avion. Era locul unde oamenii fără adăpost puteau sta confortabil. În 2019 s-a raportat că marea majoritate a oamenilor fără adăpost din San Francisco au început să locuiască în aeroportul internațional din oraș, considerându-l un loc sigur, unde puteau să se odihnească liniștiți, fiind feriți de străzile periculoase.

Povestea omului care trăiește de 20 de ani într-un aeroport/ elpais.com
Denis Luiz de Souza/ elpais.com

Acest lucru nu a făcut decât să se înrăutățească odată ce numărul persoanelor fără adăpost din California a crescut. Totuși, în San Francisco se pare că oficialii au încercat să găsească diferite căi pentru a adăposti acești oameni și este puțin probabil că cineva ar fi putut locui acolo la fel de mult timp cât a făcut-o Denis în Brazilia. S-a întâmplat același lucru și în alte aeroporturi din Statele Unite de-a lungul anilor, dar autoritățile au abordat problema diferit și i-au numit pe aceștia contravenienți în ziarul the Guardian.

În ziarul menționat mai sus, o persoană fără adăpost care locuia într-un aeroport din Statele Unite a declarat că „să dormi într-un aeroport este pașnic, tăcut și duios. Nu trebuie să te îngrijorezi de infractorii de pe stradă care îți dură lucrurile și te jefuiesc în timp ce dormi”.

Cel mai faimos caz al unei persoane care a locuit într-un aeroport

Există un om care a stat într-un aeroport aproape la fel de mult ca Denis. Numele său este Mehran Karimi Nasseri, care a fost sursa inspirației pentru filmul „The Terminal”. El a trăit în Terminalul I din Aeroportul Charles de Gaulle din Franța între anii 1988 și 2006. Acesta a povestit că se afla în drum spre Marea Britanie, după ce a fost expulzat din Iran, însă și-a pierdut servieta cu acte pe drum. Astfel a rămas blocat în Franța. A reușit totuși să ajungă la centrul de vize și imigrări din Marea Britanie, dar din moment ce își pierduse pașaport el a fost trimis acasă. Era blocat, însă a încercat să ia tot ce e mai bun dintr-o situație proastă și a rămas în aeroport. La început a fost arestat de poliția franceză, dar nu săvârșise nicio nelegiuire și a fost eliberat. Era legal să intre în aeroport, doar că nu avea unde să plece. Având foarte mult timp liber, acesta a început să citească foarte multe cărți.

Citește și: Evenimentul care a avut loc în Rusia în august 2019. Sute de mii de oameni au fost evacuați

La fel ca în cazul lui Denis, personalul aeroportului a făcut tot posibilul să aibă grijă de el. Un manager de acolo a declarat este ca o parte din aeroport. Toată lumea îl cunoaște, iar un alt angajat al aeroportului a spus că este „unul de-al nostru, primim chiar și scrisori pentru el”.

Mehran Karimi Nasseri
Mehran Karimi Nasseri

Bărbatul a urmat o rutină care presupunea că trebuie să se trezească la 5:30 în fiecare dimineață. El se bărbierea în toaletă, se spăla la chiuvetă și apoi își lua cărțile din care citea toată ziua. Noaptea, când magazinele își terminau programul, se ducea din nou la toaletă și se spăla pe dinți folosind periuța și pasta de dinți din kiturile complementare de igienă personală ale liniilor aeriene. De asemenea, își spăla hainele pe timpul nopții și apoi le lăsați să se usuce până dimineața. În ciuda faptului că locuia într-un aeroport, Mehran Karimi avea o mulțime de haine. Cineva i-a oferit odată niște haine noi, însă le-a înapoiat, argumentând că nu este cerșetor. Totuși, el a acceptat mâncarea primită, pentru că nu avea de ales.

În cele din urmă, bărbatul s-a îmbolnăvit și a fost forțat să părăsească aeroportul. El a ajuns într-un adăpost din Paris, de unde a scris și o carte intitulată „Omul din terminal”.

Te-ar putea interesa și