Ziua Internațională de mers cu bicicleta la muncă. Iată ce inițiativă a luat România pentru ziua de vineri

Ziua Internațională de mers cu bicicleta la muncă
Ziua Internațională de mers cu bicicleta la muncă

Ți-ai spus și tu de multe ori că o să începi să fii mai activ, că vei renunța la comoditate și vei face mai multă mișcare, nu? Știu..toți spunem asta. Și mai știu că e greu de pus în aplicare planul acesta atunci când intervin o mulțime de factori care să-ți strice dispoziția.

Hai totuși să te motivez puțin, astfel că, astăzi îți vorbesc despre Ziua Internațională de mers cu bicicleta la muncă. De ce e așa mișto ziua asta? Pai pentru că mergând la muncă cu bicicleta măcar o zi pe an vei face și mișcare și vei avea grijă și de mediul înconjurător. Și cine știe, s-ar putea să-ți placă și să învestești într-o bicicletă mișto pe care să o folosești mai des pentru transportul la muncă.

Istoria Zilei Internaționale de mers cu bicicleta la muncă

Ziua Internațională de mers cu bicicleta la muncă a fost introdusă de Liga Bicicliștilor Americani în 1956 pentru a promova beneficiile pentru sănătate ale ciclismului. Această zi face de fapt parte din Săptămâna Mersului la muncă cu bicicleta și Luna Națională a Bicicletei. Ziua Internațională de mers cu bicicleta la muncă îți amintește că doar schimbându-ți modul de a te apuca de muncă, poți atinge toate obiectivele pe care ți le doreai.

De ce să participi la Ziua Internațională de mers cu bicicleta la muncă? Păi…nu este doar o ocazie de a face mișcare și de a fi mai sănătos, ci are un efect masiv și asupra mediului înconjurător. Mersul cu bicicleta la serviciu necesită să te trezești mai devreme decât de obicei, încurajându-te să începi dimineața din timp și să te organizezi mai bine.

Activitatea fizică pe care o ai atunci când mergi cu bicicleta te va ajuta să te menți sănătos și în formă, iar dacă nu te-am convins până acum, află că dacă mergi cu bicicleta la muncă poți economisi mai mulți bani. Mersul cu bicicleta la serviciu te va ajuta să reduci o parte din costurile de transport, economisind bani pe biletele de autobuz, metrou sau tramvai. De asemenea, poți contribui și la salvarea planetei. Mergând cu bicicleta la muncă astăzi poți reduce amprenta de carbon și ajuți la salvarea mediului.

”Vinerea Verde” în România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat pe 12 martie 2021, campania ’’Vinerea Verde’’, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe. Sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.

”Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal. Pentru a-i influența și pe cetățeni să facă acest lucru, mai mulți oficiali ai statului au ales să meargă cu mijlocul de transport, cu bicicleta sau chiar pe jos până la locul de muncă. Chiar și Președintele Klaus Iohannis a renunțat la mașină în ziua de vineri.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Premierul Florin Cîțu a fost nevoit să se descurce, în Vinerea Verde, fără mașina personală. Prim-ministrul spune însă, că este obișnuit să ajungă astfel la serviciu. “Mă deplasez pe jos sau cu metroul frecvent, nu doar astăzi, când se lansează proiectul inițiat de Ministerul Mediului”, a recunoscut Cîțu.

Florin Cîțu
Florin Cîțu

De asemenea, și președintele României Klaus Iohannis s-a alăturat campanie ”Vinerea Verde”, astfel că, șeful statului a renunțat la mașină și a mers la Palatul Cotroceni cu bicicleta. El i-a îndemnat pe românii să lase maşina personală acasă şi să utilizeze bicicleta sau transportul public sau chiar să meargă pe jos, pentru că „e sănătos”.

”Am venit cu bicicleta la birou pentru că vreau să fiu parte din campania Vinerea Verde, pe care o găsesc foarte bună. Mersul pe bicicletă e foarte sănătos, te miști mult mai ușor în trafic și ajungi aproape la fel de repede la serviciu ca atunci când mergi cu mașina personală”, a declarat Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa și