Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Un robot este capabil să exploreze cele mai adânci locuri ale oceanului. Acesta e programat să caute epave ale piraților și orașe pierdute

Un robot este capabil să exploreze cele mai adânci locuri ale oceanului/ CNN
Un robot este capabil să exploreze cele mai adânci locuri ale oceanului/ CNN

Universitatea Stanford a realizat un robot special pentru scufundări, care ar putea ajunge în locuri în care scafandrii nu ar ajunge niciodată. Acesta este programat să caute epave și orașe pierdute, ascunde pe fundul oceanului.

Oceanul este plin de mistere, iar localnicii din porturi încă mai povestesc legendele piraților și descoperirile uimitoare făcute până acum în aceste ape adânci. De la personajele intrigante, precum Blackbeard și Barbarossa, care navigau pe mări și oceane, la ruinele orașelor pierdute sub ape, toate acestea ne fac să ne gândim ce oare se mai poate ascunde pe fundul oceanului.

Fiind un loc în care se ajunge foarte greu, fundul oceanului este totodată casa multor vietăți, care sunt cel puțin periculoase. Astfel că, unui om, fie el și cel mai priceput scafandru, i-ar fi destul de dificil să-l cerceteze. Cu toate acestea, acum, un explorator este capabil să se aventureze în locuri în care niciun om nu a mai mers înainte.

Oceanul este plin de secrete

OceanOneK este un robot realizat de Universitatea Stanford din California. Cercetătorii l-au proiectat să intre sub apă pentru a explora avioane scufundate, nave, submarine și poate chiar orașe pierdute. Anul acesta, robotul umanoid, pe numele OceanOneK, a atins o nouă piatră de hotar când s-a scufundat la 852 de metri adâncime.

Robotul permite operatorilor săi să se simtă ca și cum ar fi exploratori subacvatici. Acesta seamănă foarte mult cu un scafandru. Are brațe, mâini și ochi care au viziune 3D, surprinzând lumea subacvatică în culori pline, relatează CNN.

Spatele robotului are computere și opt propulsoare multidirecționale care îl ajută să manevreze cu atenție locurile de epave fragile. Când un operator de la suprafața oceanului folosește comenzile pentru a direcționa robotul, sistemul de feedback haptic, bazat pe atingere, al acestuia permite persoanei să simtă rezistența apei, precum și contururile artefactelor.

Capacitățile realiste de vedere și atingere ale robotului OceanOneK sunt suficiente pentru a-i face pe oameni să simtă că se scufundă până în adâncuri. Acest lucru se întâmplă fără pericolele sau presiunea imensă subacvatică, pe care le-ar experimenta un scafandru uman.

Ce descoperiri a făcut robotul până acum

Oussama Khatib, profesor Weichai la Școala de Inginerie din Stanford și director al Laboratorului de Robotică din Stanford, a lucrat împreună cu studenții săi și cu o echipă de arheologi de adâncime, trimițând robotul să facă scufundări în luna septembrie a anului trecut.

Până acum, OceanOneK a explorat un avion scufundat Beechcraft Baron F-GDPV, o navă cu aburi italiană Le Francesco Crispi, o navă romană din secolul al II-lea în largul Corsica, o aeronavă P-38 Lightning din Al Doilea Război Mondial și un submarin numit Le Protée. Nava italiană Crispi se află la aproximativ 500 de metri adâncime, în Marea Mediterană.

„Te apropii foarte mult de această structură uimitoare și se întâmplă ceva incredibil când o atingi: chiar o simți. Nu am mai experimentat așa ceva în viața mea. Pot spune că eu sunt cel care a atins Crispi-ul la 500 de metri. Și am făcut-o. L-am atins și l-am simțit”, a declarat Oussama Khatib.

Robotul OceanOneK ar putea fi doar începutul unui viitor în care roboții fac explorări subacvatice prea periculoase pentru oameni și ne ajută să vedem oceanele într-un mod complet nou.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite